Naseljavanje svemira

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
zex1:
LJUDSKA CIVILIZACIJA NIKADA NECE NASELITI SVEMIR JER JE TO NEMOGUCE. U NASEM SUNCEVOM SISTEMU NEPOSTOJI NIJEDNA PLANETA NA KOJOJ POSTOJE BILO KAKVI USLOVI ZA OPSTANAK LJUDSKE VRSTE.MOZDA VAN NASEG SUNCEVOG SISTEMA I POSTOJE TAKVE PLANETE,ALI ONE SU UDALJENE STOTINAMA,AKO NE I HILJADAMA SVETLOSNIH GODINA.POZNATI FIZICARI TVRDE DA NIJEDNO LJUDSKO BICE NE BI MOGLO PREZIVETI PUTOVANJE KROZ SVEMIR . DA NE GOVORIMO DA JE NEMOGUCE IZGRADITI SVEMIRSKI BROD KOJI BI PUTOVAO MAKAR 50 PROCENATA BRZINE SVETLOSTI. NPR. KADA BI NAM POSLO ZA RUKOM DA PUTUJEMO I 99 PROCENATA SVETLOSNE BRZINE PUTOVANJE DO NAMA BLIZE ZVEZDE ANDROMEDE TRAJALO BI NEKIH 28000 GODINA.
Dakle sve shto si ovde napisao je ili pravopisno ili nauchno netachno.
Jel si chuo nekad za alternativne nachine kretanja kroz svemir?Hipersvemir?Ako bismo putovali 99% svetlosne brzine do zvezde Alfa Kentaure (koja je inache najblizha zvezda Suncu,a Andromeda je galaxija iza Magelanovog oblaka,ne lupaj) bi nam trebalo 120tak godina.Naravno da je sa sadashnjim vrstama pogona smeshno prichati o naseljavanju bilo chega osim sunchevog sistema (shto je zheshtja glupost) ali tehnologija se razvija u neverovatnim pravcima svaki dan...

artur klark je u dosta romana pisao o razlicitim nacinima putovanja kroz svemir....

jedan od mojih najomiljenijih nacina koloniziranja jeste slanje odredjenog broja oplodjenih jajnih celija. ustede su mnogobrojne.... :shock:

prvi narastaj vaspitavaju mashine (jbg...) a kasnije pravo roditeljstvo.....

zex1:
LJUDSKA CIVILIZACIJA NIKADA NECE NASELITI SVEMIR JER JE TO NEMOGUCE. U NASEM SUNCEVOM SISTEMU NEPOSTOJI NIJEDNA PLANETA NA ................/QUOTE]

prvo, sta se deres,
drugo, odredjena podrucja na marsu bi bila sasvim pogodna za zivot (uz dodatni kiseonik)...
trece, ko kaze da jedna jedina generacija treba da dosegne druge planete...ako se vec ide na naseljavanje svemira, sigurno je da necemo da posaljemo 3 ljudi....
i cetvrto, zasto bi planeta bila jedino mesto za naseljavanje? zasto ne ogromna svemirska stanica koja kruzi oko neke zvezde...

Obersturmfuehrer:
zasto bi planeta bila jedino mesto za naseljavanje? zasto ne ogromna svemirska stanica koja kruzi oko neke zvezde...

Kazu da je i mesec EVROPA pogodan zbog leda, samo sto treba (a a hoce) Sunce da naraste.

I...prvo ide Mesec ili Mars, i to ce biti odskocna daska zbog energije, jer je lansiranje odatle zbog gravitacij emnoooogo jeftinije.

Ali 5 milijardi!!!! Mislim, bili ste smesni jer ste rekli da necemo imati prilike naseliti neki deo Suncevog sistema jer ce Sunce nestati. Pa porazmislite sta cemo sve moci dok ne istekne tih 5 MILIJARDI-i sto se tice nauke i saznanja i svega!!!

Homo sapiens sapiens, tj mi postoji između 150.000 i 200.000 godina.Civilizacija je mnogo mlađa, najstarija za koju znamo je Sumerska a izvesno je da je bila i pre nje neka, sve u svemu ne više od 10.000 godina.
Premladi smo kao vrsta da razmišljamo ozbiljno o tako dalekoj budućnosti.Loš znak za nas je što nema drugih inteligentnih nama srodnih vrsta.To ukazuje na našu agresivnost koja nam nije dobar saveznik.Zato je i dobro naseliti razne svetove da bi neki ipak opstao i možda se ljudi tamo promenili na bolje.Mislim na evolutivne promene vrste.
Za 5 milijardi godina nijedna vrsta ne može ostati ista i opstati.Jedino ako ovladamo genetskim inženjeringom pa na silu očuvamo ove gene koje sada imamo.
Postoje makar posredni dokazi da život na Zemlji postoji 3,6 milijardi godina, a pretpostavlja se da je nastao pre oko 4,2 milijarde.Mislim da od tih organizama nijedan nije opstao do danas.Ovo bi Jazzer siguro bolje objasnio.

hm, ne bih bas rekao da je nasa agresivnost razlog zasto nema jos inteligentnih vrsta...
u pra pra pra vreme, postojale su 2 inteligentne vrste, a to su bili **** i **** (popuniti sam, ne mogu se setiti), koje medjusobno nisu bile u kontaktu, tako da se iskljucuje njihovo medjusobno istrebljenje...
takodje, tesko da je nasa agresivnost uticala na taj nacin na neke druge zivotne oblike na zemlji....

sto se tice perioda od 5 milijardi god, i mogucnosti za opstanak, mislim da nam samo preostaje da cekamo, ali verujem da neka (nasa) tehnoloski razvijena civilizacija niposto nece dozvoliti tamo nekoj prirodi da je unisti, bez obzira dal se branili od toga genetskim inzinjeringom ili naseljavanjem kosmosa...

ok, mislim da se ipak preteruje sa forsiranjem naseljavanja van solarnog sistema.....
to je ipak korak br.2
nesumnjivo je da ljudska rasa mora napustiti ovaj svet.... razlozi su brojni... nuklearno unishtenje (mada mislim da je najgora kriza proshla), "odbegle" bolesti iz raznih laboratorija (ovi gripovi su samo pilot serija, najgore tek predstoji).... i ne zaboravimo najomiljeniju holivudsku kataklizmu - komete/meteoriti

za sada se treba bazirati na bilo koju koloniju van zemlje. mislim da je mars, za sada,
najpovoljnije resenje.... ali tek posle teraformiranja. e sad, to koshta mnoooooogo, a ljudi josh uvek nisu toliko samosvesni. reshenje se nalazi u identifikaciji benefita neke multinacionalne kompanije, iliti da se utvrdi zashto bi takav poduhvat bio profitabilan. do tada - nishta :(

Preživljavanje ljudske rase zavisi o njenoj sposobnosti da pronađe nove domove svuda u svemiru budući da postoji veliki rizik da će katastrofa uništiti Zemlju, izjavio je svetski poznati fizičar Stefen Hoking po dolasku u Hong Kong gde će u četvrtak održati predavanje.

Ljudi bi mogli da imaju stalnu bazu na mesecu u roku od 20 godina i koloniju na Marsu u narednih 40 godina, rekao je britanski naučnik.

''Nećemo nigde naći tako nešto lepo kao što je Zemlja ako ne odemo u drugi zvezdani sistem.'' - dodao je.

Hoking je rekao da ako ljudi mogu izbeći svoju pogibiju u narednih 100 godina da bi trebali da imaju naselja u svemiru koja se mogu održati bez potpore sa Zemlje.

''Za ljudsku rasu je važno da se proširi po svemiru kako bi opstala. Životu na Zemlji preti katastrofa kao što je iznenadno globalno zagrevanje, nuklearni rat, virus stvoren genetskim inžinjeringom ili druge opasnosti o kojima još nismo ni razmišljali.'' - upozorio je Hoking.

Robertos:
Pa Vi niste normalni!!! Sunca nece biti tek za 5 milijardi godina!!! Ako dotle ne napustimo SUncev sistem, onda smo moroni!

Eventualno da sami sebe unistimo.
Како кад причаш зидовима....Морамо да схватимо да ми нисмо АМЕРИКАНЦИ, СРБИ,ХРВАТИетц...Већ државлјани землје :-D ....ТО ЈЕ ЗНАЧЕНЈЕ РЕЧИ КОСМОПОЛИТА.....Е тек кад то схватимо и кад се човечанство уједини у позитивним цилјевима може да почне раселјаванје.....Ми стално напредујемо технолошки али ментално смо још на неком нивоу 19.века.... :sad:

Obersturmfuehrer:
sto se tice perioda od 5 milijardi god, i mogucnosti za opstanak, mislim da nam samo preostaje da cekamo, ali verujem da neka (nasa) tehnoloski razvijena civilizacija niposto nece dozvoliti tamo nekoj prirodi da je unisti, bez obzira dal se branili od toga genetskim inzinjeringom ili naseljavanjem kosmosa...
Ne zaboravite da nas pre isteka tih 5 milijardi godina, za 3-4 milijarde godina, ceka verovatni sudar nase galaksije sa susednom Andromedom koji ce trajati oko milijardu godina.

lightm:
Ne zaboravite da nas pre isteka tih 5 milijardi godina, za 3-4 milijarde godina, ceka verovatni sudar nase galaksije sa susednom Andromedom koji ce trajati oko milijardu godina.
Чекај зар није то вирго галаксија?.....Тако макар каже карл саган у одличном ``космосу``...

Mozda je i bolje da se ne bave svi ljudi tim. Imali bi smo istu situaciju kao sa politikom, svi bi mislili da su najpametniji, pa bi se stvorile stranke, recimo Pokret Za Veneru i Marsovski Pokret. I stalno bi se klali, sredstva i vreme bi se uludo trosili na njihovu borbu. Bolje je da postoji jedan mali broj ljudi koji se time bave finansirani od strane najvecih zemalja. Svi ostali mogu da doprinesu visem cilju recimo ako izrode par genija koji ce ubrzati ta buduca otkrica.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back