Quantcast

Naselja u Zrenjaninu

specnaz.

Primećen član
Poruka
696
Dakle u gradu postoje sledeća naselja:

- Bagljaš;
- Gradnulica;
- Duvanika;
- Putnikovo;
- Berbersko;
- Šumica;
- Ruža;
- Mala Amerika;
- 4 jul;
- Zeleno polje;
- "Dudara"
- Dolja
- Crni Šor
- Livade
- Mičkeljin
- Krajnova bara
- Budžin Bulevar
- Nova Kolonija
- Lesnina
- Plinara
- Šećerana
-Brankovan

Interesuje me odakle potiču nazivi ovih naselja. Šta znate o tome.

Post Scriptum: Ukoliko sam neko naselje izostavio, recite, dodaću ga.
 

specnaz.

Primećen član
Poruka
696
pagi:
procitao sam negde da su ime mala amerika dali spanci koji su se tu prvi nastanili pre nekoliko vekova...
Tačno je da je bilo nešto Španaca ranije - moguće...

"MALA AMERIKA" Međutim ja sam čuo da naziv "Mala Amerika" vodi poreklo mnogo kasnije, naime od kada su prokopali Begej, jer je brodovima bilo teško da krivudaju starim tokom (dakle pored žitoprodukta i vojnog stadiona), "Mala Amerika" je time postala "ostrvo" i kada su izgrađene one dve visoke zgrade - mislim da su 8 spratnice, bile su dve jedine takve u to vreme u Zrenjaninu, pa po ugledu na "visoke zgrade" u Americi...
 

specnaz.

Primećen član
Poruka
696
BAGLJAŠ Na teritoriji današnjeg Bagljaša (pre nego što je naglo iznikao, pogotovo 70-tih godina) su se nalazili vinogradi. E upravo ti vinogradi su pre II Svetskog rata pripadali, navodno izvesnom Slovencu koji se prezivao upravo Bagljaš.

---Ultra Zvuk kaze da je Baglaš bio Rumun.
 

specnaz.

Primećen član
Poruka
696
RUŽA Po "drugarici" Ruži Šulman koja je streljana nedaleko od Zrenjanina, čini mi se na putu za Mihajlovo. Postoji i spomenik (desno od puta kada se ide iz pravca ZR) koji je u relativno lošem stanju...
 

BigBrother

Obećava
Poruka
78
-Dolja
-Crni Šor
-Livade
-Mičkeljin
-Krajnova bara
-Budžin Bulevar
-Nova Kolonija
-Lesnina
(da ne smaram dalje), ne znam da li sam baš ubo temu ali i ovo su naselja u gradu, naselja nisu određena mesnim zajednicama-one su nastale daleko nakon nastanka naselja...

Ovo me podseća na staru TV emisiju "Šta deca znaju o zavičaju" koju je misli vodio Duško Radović, ili pak grešim, gde su deca na kraju svake emisije pogađala kako su nastale određene reči .....
PS. Interesantna tema..... što ne pustiti mozak na ispašu

Elem, mislim da je Berbersko vezano za nekog Grofa tj da je to bila grofovija.
 

specnaz.

Primećen član
Poruka
696
4 JUL Je dobio naziv po Američkom danu nezavisnosti... Šalim se :)

"""4. jul 1941. i odluku koja je najavila oružanu borbu protiv okupatora, jer smo čitavom svetu obelodanili da ćemo se boriti protiv njega. Ta odluka je dovela do pobedonosnog završetka..."""
 

Frelano

Početnik
Poruka
2
Vase nedoumice ce resiti ovo sto sam nasao na Wikipediji:

Ime Gradnulica:

Постоји неколико теорија око имена. Историчари верују да реч Граднулица долази од две речи; прва је градна од речи градина (у смислу „греда“) а друга реч је улица. То значи да би реч Граднулица могла значити улица на греди, јер је Граднулица до 18. века била полуоток, окружена реком Бегеј. Такође, данашња главна улица у Граднулици, Улица цара Душана, налази се на највишој тачки Граднулице, на средини некадашњег полуотока.

Ime 4.jul:
(ovo je na engleskom, (zamislite nema prevod na srpski!) mrzelo me da prevodim pa evo... nadam se da svi razumete 8-) ) :

Curiosly, after the fall of communism, neighbourhood kept its name, which means Fourth of July, which was the date of state holiday in the former, socialist, Yugoslavia. In the referendum, in the early nineties, inhabitants refuse to change the name of the street into Despota Stefana, but one nearby street got that name.

Ime Mala Amerika:

It is uncertain where the name comes from. Some cite the fact that Mala Amerika was the first neighbourhood in the city to have tall buildings (built in the early 1950s), which was not common in the city at that time, given its architectural traditions. Some associated this with America and the name stuck.
____________________________________________________

Nasao sam na Wikipediji kad upises Zrenjanin, pa dole na strani imas predgradja, samo sto ima samo ova, niko o drugima nije pisao... Sto mi pade na pamet... Mogli bi ste vi kad znate tolko o delovima grada (iz naslova: Wikipedia, the free encyclopedia that anyone can edit)... :)
 

UltraZvuk

Domaćin
Poruka
3.679
Bagljas potice od Rumunske porodice Bagljas... koja je bila vlansik pomenutih vinograda. I danas u gradu ima porodica koje se tako prezivaju...
Mickei a ne Mickeljin... po porodici Madjarskog porekla. Ista prica, samo bez vinograda.... Nalazi se na potezu posle Putnikova iduci od Bagljasa ka Muzlji. Granice su pruga pored Berberskog sa istocne strane, Titelski red sa zapadne, Putnikovo sa severne i izlaz prema Muzlji sa juzne strane.
 

UltraZvuk

Domaćin
Poruka
3.679
Klajnova bara se nalazi desno od Beogradske ulice (iza stovarišta "Florida", pa sve do Hercegovačke). Kraj se zove po istoimenoj ulici... kkoja prilično liči na baru (nije asfaltirana). Na tom mestu je do pre 20-25 godina stvarno bila baruština sa trskom... poput one gde je sada Nova pijaca.
 

plin 110 %

Početnik
Poruka
19
mislim na UltraZvuk-a. mislim da je ovaj put kazao sve sto treba i nista se tu nema dodati. nikada ranije nisam delio misljenje sa njim ali ovaj put je covek u pravu i treba mu to i reci. a vi ostali koji zelite da komentarisete odredjene teme prvo se malo raspitajte a ne da lupate.
 

specnaz.

Primećen član
Poruka
696
Pazi, ok, međutim naši odgovori na forumima svakako nisu naučni iskazi (objektivni, sistematični, precizni, opšti, proverljivi...). Ja veoma često pored svog odgovora dodam: "mislim" ili "po mom mišljenju" čime otvaram prostora i da pogrešim... Ovo je mesto gde trebamo da iznesemo upravo svoje mišljenje, a ne da se nadmećemo ko je upravu, ko nije...

Ne mogu, a da ne primetim, na forumima je komunikacija mnogo slobodnija (ponekad se psuje, vređa, preti...). Ne verujem da bi u pravoj komunikaciji (rečima) u društvu, a pogotovo nekome koga ne poznaješ rekao :"ne lupaj". Iskreno, deluje malo uvredljivo, a pogotovo što nisi naveo to što smatraš "lupanjem".

Upravo ta "slobodnost" proističe iz anonimnosti, svi se mi krijemo iza nekih avatara, nekih nadimaka, ako nas banuju, napravićemo drugi, ako mu kažem nešto, ne može mi ništa, što u "stvarnosti" i ne možemo... Ponašamo se kao u masi, nekritično itd...

Rezime: mislim da si mogao na malo lepši način da konstatuješ da ultrazvuk bolje poznaje naselja od ostalih...
 
Top