Naše um. fotke

Jos nesto...kod fotografije se manje vise ne radi o ideji....vec o talentu da u jednom momentu spazis nesto sto neko drugi ne bi....odnosno treba imati "oko"....Zanat svako moze da "ispece" ali nije svako umetnik...
zato mislim da izvestan mladic svakako ima dobru "zanatsku podlogu" ne znam za ovo drugo....

Ma provalila sam ja Djuro sta se tebi svidja. :-)
Ova fotka je odlicna. Gledam sad dosta fotki profi likova, svako ima svoj fazon.
Al' sve su dobre, meni se svidjaju razlicitosti, mozda nesto manje ili vise, al' dobra fotka je dobra fotka. To ti je kao u knjizevnosti, nikad nisam mogla da se opredelim za omiljeni stil, kad su vrhunska dela, naprosto vrhunska. :lol:

DjuraMornar:
Jos nesto...kod fotografije se manje vise ne radi o ideji....vec o talentu da u jednom momentu spazis nesto sto neko drugi ne bi....odnosno treba imati "oko"....Zanat svako moze da "ispece" ali nije svako umetnik...
zato mislim da izvestan mladic svakako ima dobru "zanatsku podlogu" ne znam za ovo drugo....

Podvuceno Djuro naprosto nije tacno. Ja svasta umem da spazim, al' fotka mi ne ispadne bas najbolje. Ideje su osnova svake umetnosti, i bas su oni bez ideja zanatlije. Inspiracija uopste je upravo u ideji. Jer tako shvacena fotografija, kako si ti gore navela, bila bi puka reprodukcija stvarnosti. I najbolji fotograf bi bio onaj koji pored smisla za opazanje ima i brzinu, skljoc, i eto ti umetnickog dela. :razz:

ps. nemoj da sumnjas da na ove tri fotke fali ideja.

E vidis ,na tu temu sam provela sate i sate razgovarajuci sa mojim prijateljem koji je uradio ove fotogragije koje sam zakacila.
Ipak smo dosli do zakljucka da nije ideja u pitanju......barem ne kada je rec o tipu fotografija koje kacimo.....a to su one koje su nastale spontano ili ako hoces "bez predumisljaja"...Situacije nije bila isprovocirana , u pitanju je bio momenat koje samo oko umetnika moze da zapazi......tada njegov aparat ,koji mu uvek visi oko vrata,stupa na snagu.....
E sada kada se radi o nekoj drugoj vrsti fotografija gde on nema gotovu kompoziciju pred sobom ,naravno da mu treba ideja....sam umetnik je bice kreativno i puno ideja ,nisam htela da osporim tu cinjenicu,daleko bilo.

Mogu da vam se svidjaju ili ne svidjaju Dejanove fotografije (i slichne), ali "argumentacija" koju koristite jednostavno ne stoji.

Kao prvo, umetnichke fotografije mogu da nastanu spontano ali mogu da nastanu i "sa predumishljajem", na osnovu ideje i "veshtachkog" aranzhiranja kadra. Pri tome, metod u tom smislu, sam po sebi, ne chini fotografiju manje ili vishe kvalitetnom.

Kao drugo, gard koji zauzimate prema fotkama doturpijanim u nekom softveru je odraz ogranicenosti i konzervativnosti kojima u umetnosti nema mesta. Kada posmatram fotografiju uopshte mi nije bitno da li ju je autor napravio prostom point and shoot metodom, friziranjem u PS-u, dubeci na glavi ili tako shto je prodao dushu djavolu... Ti podaci mogu da budu pouchan kuriozitet ali ne bi smeli da utichu na dozivljaj fotografije. (Shto ne vazi samo za fotografiju nego i za svaki drugi vid umetnosti).

Kao trece, to da se od bilo kakve fotke moze napraviti chudo sa Photoshopom nije tachno.

Chetvrto, Photoshop nije magichni shtapic. To je alat. Konachan rezultat manipulacije ne zavisi od programa vec od vizije i osecaja onog koji taj alat koristi. Drugi par fotki koje je Fibi okachila su dobar primer kako se inache korektna fotografija moze upropastiti.

Ogranicenost?
Ja sam govorila o umetnosti.
Postoje umetnici koji koriste photosh. ili razlicite programe da bi dobili odredjen "proizvod"....
Postoje oni drugi koji nisu umetnici i kojima je to jedini nacin da dodju do necega.
kada govorimo o "FOTOGRAFIJI" a ne o "Digitalnoj umetnosti" ja uvek i apsolutno podrzavam onog umetnika koji je u stanju napraviti fotografiju koja ce pre svega imati kompoziciju ,likovnost ...dusu.....
i to je za mene delo vredno komentara.
Kada posmatram delo drugom umetnika ,koje se ne zove "fotografija" jer to nije,vec ima drugaciji naziv ,upravo radi celog procesa njenohg nastanka ,onda se mogu diviti i tom radu pod uslovom da je dobro.
To je sve.

i ps.Naravno da fotografija nastala sa "predumisljajem " ne gubi na svojoj umetnickoj vrednosti....O tome nije bilo ni govora.Raspravljali smo o ideji kao takvoj i momentu kada ona stupa na snagu.
Zao mi je sto sam ti stala na zulj povodom Dejana....ili tebe (ako si ti Dejan)...Mislim da imam dovoljno kredibiliteta da govorim o tome ,pa sam sebi dala za pravo.
Izvinjavam se.

DjuraMornar:
Ogranicenost?
Ja sam govorila o umetnosti.
Postoje umetnici koji koriste photosh. ili razlicite programe da bi dobili odredjen "proizvod"....
Postoje oni drugi koji nisu umetnici i kojima je to jedini nacin da dodju do necega.
kada govorimo o "FOTOGRAFIJI" a ne o "Digitalnoj umetnosti" ja uvek i apsolutno podrzavam onog umetnika koji je u stanju napraviti fotografiju koja ce pre svega imati kompoziciju ,likovnost ...dusu.....
i to je za mene delo vredno komentara.
Kada posmatram delo drugom umetnika ,koje se ne zove "fotografija" jer to nije,vec ima drugaciji naziv ,upravo radi celog procesa njenohg nastanka ,onda se mogu diviti i tom radu pod uslovom da je dobro.
To je sve.
Da, ogranichenost.
Digitalna fotografija i mogucnosti koje ona nudi u sprezi sa softverom su deo progresa tehnologije FOTOGRAFIJE, koji je tebi iz nekog razloga teshko da prihvatish. Samo to shto je neka fotka manipulisana na pjuteru ne diskvalifikuje je automatski iz zhanra fotografije.
Veshtachka rasveta, namerna prevelika/premala eksponiranost, objektivi sa izuzetno shirokim uglom, duga ekspozicija... crno-bela tehnika, na kraju krajeva... Sve su to tehnike koje proizvode fotografiju na kojoj objekat izgleda drugachije nego u stvarnosti, posmatran golim okom. E, a sad imamo josh i softver.

Ja se izvinjavam sto sada ponovo upadam ovako jer sam ocigledno "off topic" s obzirom na moju "ogranicenost" ali morala sam da prilozim fotografije umetnice koje su nastale ,zamislite ,samo "jednim klikom" .....naziv fotografija "Bolnica"....dakle nista Photoshop ,nista klik na "Edit" pa "Undo" ako nesto ne valja....nista ....
Devojka je majstor ,i po meni kompletan umetnik.

U pravu ste oboje na svoj nacin. :-)
Evo vam suncokret iz moje zardinjere. :lol:

02oc3.jpg

sunce3mx2.jpg

sunce4bf6.jpg

:-)

Back