NASA traži način da u svemiru bude proizvedena hrana za astronaute

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
307.667
154013_profimedia-0293772232_s.jpg

U naučno-fantastičnom filmu iz 2015. "Marsovac", Met Dejmon igra astronauta koji je, sticajem okolnosti, ostao sam na "crvenoj planeti" i preživaljava tako što uzgaja krompire koristeći ljudski izmet.

Sada je kompanija iz Njujorka, koja pravi avionsko gorivo bez ugljenika, odvela jelovnik interplanetarne kuhinje u drugačijem pravcu. Njihova inovacija dovela ih je u finale takmičenja koje sponzoriše NASA, a bavi se razvojem tehnologija nove generacije za ishranu astronauta na letovima u svemir, javlja Rojters.

Avio kompanija iz Bruklina je pionir u razvoju nutrijenata baziranih na kvascu, recikliranih iz ugljen-dioksida koje astronauti izdišu tokom leta u kosmos. Ti nutrijenti se dalje koriste za pravljenje mlečnih šejkova, dizajniranih tako da prehrane posadu na dugotrajnim misijama u svemir.

"Definitivno su hranljiviji od Tanga", kaže koosnivač kompanije i šef tehnoloških procesa Staford Šihen, osvrćući se na napitak u prahu koji je bio popularan 1962, kada je Džon Glen postao prvi Amerikanac u zemljinoj orbiti.

Šihen, koji ima doktorat iz fizičke hemije sa Univerziteta Jejl, kaže da je svoju tehnologiju pretvaranja ugljenika u početku razvijao u cilju proizvodnje alkohola velike čistoće, koji bi se koristio kao gorivo za mlaznjake, pravljenje parfema i votke.
NASA koja sponzoriše "Svemirski izazov ishrane", podstakla je Šihena da prilagodi svoj izum i pronađe način da iz istog sistema proizvede jestive proteine, ugljene hidrate i masti.

Šihen navodi da njegov napitak, napravljen iz jedne jedine ćelije, ima konzinstenciju pšeničnog proteinskog šejka. On njegov ukus poredi sa seitanom, namirnicom sličnom tofuu, koja se pravi od pšeničnog glutena i potiče iz istočnoazijske kuhinje, a koriste ga vegetarijanci kao zamenu za meso.

"Dobija se slatkast ukus, sličan sladu", rekao je Šihen u jednom intervjuu.
Osim za jednoćelijske proteinske napitke, isti proces se može koristiti za ugljenohidratne zamene za hleb, paste i tortilje. Šihen ističe da njegov smuti može biti dopunjen drugim održivim jestivim proizvodima, kako bi ishrana astronauta bila raznolika.
link
 

Back
Top