NAŠA SADAŠNJOST I BUDUĆNOST

Krajem oktobra meseca prošle godine sam napisao tekst zbog dešavanja oko našeg lokalnog radija.Naravno da Subotičke Novine nisu ni uzeli u razmatranje ovog teksta.Valjda u strahu za svoju kožu.Ne razmišljajući da je i njihova koža na prodaju, a da ne govorimo o tome da su se trebali solidarisati sa svojim kolegama.
Da bi bilo jasnije ponovo objavljujem taj tekst:
Radio Subotica broji svoje poslednje sate.Posle dva neuspešna pokušaja privatizacije ostao je još jedan pokušaj, ali svi su ubeđeni u potpuni debakl.
Kao da je to i cilj.Možda i jeste...?
Besnomoćnici, subotički i beogradski, koristeći to što ovaj narod više nema snage da se bori, osim da brine o svom pukom preživljavanju ubijaju još jedan prepoznatljivi deo ovoga grada.Ubica se vraća na mesto zločina.
Posle uništenja svih mogućih mesta gde su naši sugrađani radili, šta je jedan radio?
Može se čuti i nešto kao:,,Šta će nam to?''
I potpuno su u pravu, jer dovoljno je što imamo raznorazne ,,Farme''.
Mulj u koji su nas stavili čini i nas delom te ,,Farme'', a dno se još uvek ne nazire.
A, pitam samo jedno:Zašto nije moguće, da samo jedan procenat od onoga što će naši sugrađani davati za radio Beograd i radio Novi Sad, ne ode našem radiju?
S obzirom da ćemo u mnogo manjem procentu čuti na ovim talasnim dužinama nešto o našem gradu, uglavnom za vremensku prognozu.Kao i dosada.
Ali očigledno je da je ovaj grad na crnoj listi kao i godinama i godinama pre.Našim lokalnim moćnicima je najvažnije da se sližu sa onima u Beogradu, bez obzira ko je na vrhu.
To što se naš grad pretvara u ,,grad duhova'', jer mladi koji su u potrazi sa boljim životom otišli, njih uopšte ne dotiče.
I još nešto, nas obične građane ne amnestira što imamo takve lidere i ekonomska situacija u kojoj se nalazimo, jer kao što reče Džordž Orvel:,,Narod koji bira korumpirane, prevarante, lopove i izdajnike nije žrtva, već saučesnik''
A najveći izdajnik svog naroda je onaj ko svoj narod pretvara u roblje.Onaj ko ga tera iz svoje zemlje, a one koji su ostali pretvara u debile, servirajući im iz dana u dan iste parole.
Uništavajući lokalne medije koji se bave istinskim problemima svakog ponaosob grada, oni nas hrane svojom ideologijom i svetskim krizama koje ćemo ,,verovatno mi rešiti''.Posebno sa platom i penzijom koje su ravne nekoj afričkoj zemlji.
Kada na dnevnom redu nije svetska kriza tu su razno razne makete da se igramo s njima.Pazite na svakoj od njih piše:,,Za starije od 18 god.''.Da se deca ne zbune.Jer ipak, oni imaju Deda Mraza.
Nagrada sledi za onog ko prvi sklopi maketu, a to je naravno ORDEN.
Kada se zamorimo sa silnim maketama tu je neizbežni kulturno-obrazovni program gde nam neki tipus sa silnim kajlama priča svoja iskustva po raznim robijaškim institucijama.Naravno tu se uvek nađe i poneka ,,starleta''.Zbunjen ovim pojmom lutam po internetu i evo:
Pojam starleta potiče od italijanskog izraza ,,starlleta'', što bi značilo zvezdica.
Po definiciji bi starleta trebala biti pozorišna ili filmska glumica koja igra sporedne uloge.Odnosno ,,zvezda u usponu''.
Hm, očigledno da zvezde, kao u ostalom i sve drugo u našem društvu, drugačije sjaje.Ali da su u usponu, ruku na srce, jesu.Za razliku od drugih stvari.
Na žalost to je naša sadašnjost, a ako se ,,po jutru dan poznaje'', i naša budućnost.Na svakom koraku nas ,,bombarduju'' raznim krimosima i ,,starletama''.Šta su doručkovali i šta su obukli.I obavezno smo obavešteni o njihovim silnim podvizima.
A sve nas manje zna ko je Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović, Milovan Vitezović ili Filip David.

Jegore , istina se ne jede....od nje ne rastu deca...sa njom se ne greju stanovi , ne plaća se sa njom porez , dugovi ili pak računi....kakvu korist ima od nje gladna porodica jednog bivšeg "ranitelja"- nadničarskog beskućnika , nezbrinutog i obezvređenog bivšeg ćoveka....
...a kažem bivšeg čoveka - jer čovek ima dostojanstven i siguran život.....
....i konačno , štaće istina sirotinji , bednim dušama , kojima nije izvestno sutrašnje parče hleba , topla odeća i krov nad glavom...

...samo pre mesec dana preživeo si "državni udar"....sad imaš "medijski udar" , koji ljulja državu izdajničko neprijateljski , ka kvaran zub u mrtvačkoj lobanji....i posle ovakvog "udara" , ti hoćeš da zaštitiš tu medijsku kuću . da joj omogućiš da rovari i drma državu nekakvim istinama koje nikome ne trebaju....može biti da je to baš mnogo.....

.....i te istine , koje taj medij vama tamo , subotičanima plasira , jesu li te istine prošle poligraf....imaju li one poligrafsko uverenje , izdato od nadležnog organa reda i mira , o sopstvenoj verodostojnosti !?...
...naravno da nemaju....zna "poligrafska srbija" , kakvi su te istine koje nemaju važeće poligrafsko uverenje , i kakvi su oni koji ih plasiraju , a beže od poligrafa ko đavo od krsta !.....
...sve će to "poligrafska srbija" sa nadležnima da procesuira i legalno , bez pritisaka , sudski sankcioniše !
...da dragi moji , krajnje je vreme da se svi preispitamo i poligrafišemo....da , moliću lepo !

Dragi Jegore 23, užasava me ovo Vaše kazivanje, tim pre što je lepa Subotica rodni grad moje majke, grad u kome žive moji rođaci i u koji sam obožavala da odem.... Užasava me i beznadežnost koja provejava Vašim tekstom i nameće mi pitanja šta smo uradili i šta smo svojoj deci ostavili. i gde je to dno...

Bilo bi mi veoma drago ako bi ste poslali fotografiju ulica koje su popločane žutim kamenim kockama...
Hvala i poštovanje :zpozdrav:

Svakako da treba da brane svaku tekovinu koju su oni ili njihovi roditelji stekli....na kraju svaku otimačinu , pretumbačinu , pljačku ili nasilje , pa i političko naselje treba protestima i buntom propratiti ako ne i sprečiti ....
....za mene je sveta ona poruka : POBUNITE SE LJUDI - koju je svetu u svim manifestu uputio vitez svih bundžija za ljudska prava , na ovom svetu....stanovniku bilo koje zajednice , jedino je to sveto oružje protivu vladajućih nasilja : POBUNA , PROTEST ( i to u svim oblicima građanske neposlušnosti i iskazivanja ličnog stava )...

...u mom zaseoku , otimačina medijskih lokalnih kuća počela je u vreme slobizma , a najžešća je bila u vreme početka vladavine dosmanlija...okončala se sa recikliranim stiroporskim radikalima i socijalistima....protestovali smo u više navrata....mnogi su nam došli kao ispomoć , naročito ističem kikinđane....hvala svima....čak smo i preko nći čuvali , svojim telima , medijske kuće da i sprečavali da u njih upadnu interventne jedinice ( opet kažem - kako slobističke , tako i dosmanlijske )....

...naravno , razvukli su nas kroz vreme i opljačkali , oteli uništili ...koliko im je to važna oblast , obaveštavanje građanstva - kako ju je hića u svojoj borbi nazvao - vaspitavanje odraslih , otvorili su još nekoliko svojih istovetnih medijskih kuća....naravno , svi su sad pomalo na opštinskom budžetu ; te nikom više takvo funasiranje ne smeta....

...mi smo kao borci za svoja , građanska prava smazani , uništeni , srozani...ubi nas siromaštvo koje multiplicira duhovnu bedu...

...ako subotičani ustanu kao jedna duša i protestima / buntom odbrane svoje novine , biće to siguran znak da se u njihovim atarima nije razmnožilo i ustoličilo siromaštvo , koje ukorenjuje duhovnu bedu !

...ljudi treba da znaju , da je ovo vladajući test kojim se procenjuje njihova kolketivna svest i njeno duhovno stanje --- sad se odlučije hoće te li biti moćni i slobodni građani u budućnosti , ili strpljivi trpljači , gola sirotinja !

...tako je govorio Lončar pred praznim trgom velikog naroda !

"UNS zahteva od Vlade da hitno obezbedi prenos kapitala bez naknade na zaposlene u medijima koji na to imaju pravo.
Novinari u Vranju, Boru, Subotici i još 15 gradova u Srbiji na to već mesecima čekaju, dok njihovi mediji polako umiru, a Zakon o javnom informisanju ostaje mrtvo slovo na papiru, piše u saopštenju.
To novinarsko udruženje od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića traži da hitno obezbede primenu zakona i smenu ministara odgovornih za nesprovođenje zakona"

- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/ukratko/poziv_na_protest.83.html?news_id=103496#sthash.9HLCEstS.dpuf

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je koleginice i kolege na protest ispred Vlade Srbije u Beogradu u četvrtak, 14. januara u 13 sati, zbog odbijanja vlasti da primeni odredbu Zakona o javnom informisanju koja omogućava da neprodati mediji pripadnu zaposlenima.

Pa subotičani izvolte , priključite se novinarima , odazovite se pozivu ; organizujte i u svojoj varoši proteste , skupove
- sve dok ne uspete , pa makar da se uradi i po ovom zakonu na koji se pozivaju novinari....ako ih sad , mislim na novinare , pustite niz vodu političkih moćnika , služiće njima večno na vašu građansku štetu i nesreću !

SREĆNO !

mizaca;bt283937:
U mom gradicu radnici su odlucno ustali protiv gasenja lokalne radio-stanice.Nije privatizovana ali nije je ni kupio neki nikogovic.Suboticki radio je vas.Branite ga,kreirajte i odrzite.....Da ne bi bilo i gore......
Drago mi je zbog vašeg grad, ali bojim se da je u ovom mom gradu sve obuhvatila neka malodušnost.Svi su predali, i svi čekaju nešto...
Iz tog razloga je i nastao ovaj tekst, snadom da ću ne samo ja pokušati da ih probudim iz te letargije.
S nadom u bolje sutra, veliki pozdrav.

Soradze;bt283921:
Dragi Jegore 23, užasava me ovo Vaše kazivanje, tim pre što je lepa Subotica rodni grad moje majke, grad u kome žive moji rođaci i u koji sam obožavala da odem.... Užasava me i beznadežnost koja provejava Vašim tekstom i nameće mi pitanja šta smo uradili i šta smo svojoj deci ostavili. i gde je to dno...

Bilo bi mi veoma drago ako bi ste poslali fotografiju ulica koje su popločane žutim kamenim kockama...
Hvala i poštovanje :zpozdrav:
Hvala na komentaru i prvom prilikom ću vam poslati slike, ali bojim se da su ulice sa žutim kamenim ciglama nestale.Pokućau naći i obavezno vam poslati.
Veliki pozdrav.

123loncar;bt283946:
"UNS zahteva od Vlade da hitno obezbedi prenos kapitala bez naknade na zaposlene u medijima koji na to imaju pravo.
Novinari u Vranju, Boru, Subotici i još 15 gradova u Srbiji na to već mesecima čekaju, dok njihovi mediji polako umiru, a Zakon o javnom informisanju ostaje mrtvo slovo na papiru, piše u saopštenju.
To novinarsko udruženje od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića traži da hitno obezbede primenu zakona i smenu ministara odgovornih za nesprovođenje zakona"

- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/ukratko/poziv_na_protest.83.html?news_id=103496#sthash.9HLCEstS.dpuf

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je koleginice i kolege na protest ispred Vlade Srbije u Beogradu u četvrtak, 14. januara u 13 sati, zbog odbijanja vlasti da primeni odredbu Zakona o javnom informisanju koja omogućava da neprodati mediji pripadnu zaposlenima.

Pa subotičani izvolte , priključite se novinarima , odazovite se pozivu ; organizujte i u svojoj varoši proteste , skupove
- sve dok ne uspete , pa makar da se uradi i po ovom zakonu na koji se pozivaju novinari....ako ih sad , mislim na novinare , pustite niz vodu političkih moćnika , služiće njima večno na vašu građansku štetu i nesreću !

SREĆNO !
Prijatelju, hvala na komentaru i ovim vestima, nadam se da će se i subotički medijski radnici priključiti ovom protestu.Ali kao što sam komentarisao, bojim se da je Subotica pala u letargiju i malodušnost.
Bojim se da će nam poligraf u skoroj budućnosti oodlučivati dali smo gladni ili ne.
Veliki pozdrav

...kako kažu stari hipici : nema nade za nomade....hoću da kažem , nosio sam se mišlju da će severozapadno stanovništvo da se izvuče iz pandži ništaka i političkih kriminalaca , pa tako nama jugozapadnim stanovnicima ove robijašnice pokaže izlaz iz naše kukavičke gluposti i pomogne nam da se oslobodimo siromaštva i duhovne bede u koju smo zapali....ali ništa....sve se na ovom svetu menja sem srpštine !

...neka su nam nebesa na pomoći !

Back