Naš sistem edukacije

lionagate

Zainteresovan član
Poruka
136
U Srbiji su uvedeni EU standardi u obrazovanju ima tome više od deset godina.
I drago mi je zbog toga. Ti standardi su nam pokriće kad "intelektualci iz Evrope i sveta" počunu da nam popuju kako nam je obrazovanje na najnižem nivou.

I šta fali sviranju klavijatura, moliću lepo?
Pošteno čovek radi ono što zna.
I pitanje je koliko je tvoja profesija bitnija od njegove, ili moja, ili Mujuna, Perina, Žikina.
Ako nemamo baštovane, kamiondžje, čistače, mi smo u problemu.
Ako nemamo klavijaturiste, možda možemo i da živimo, ne tako lepo, ne tako kvalitetno, ali savršeno dobro možemo da živimo bez analitičara sajber bezbednosti ili kontrolora kvaliteta softvera, ili analitičara neorganizovanog koautorstva u mrežnom društvu.
Sviranje klavijatura je sporedna prica o tome coveku u ovom nasem pisanju, on je meni paradigma za korumpirani obrazovni sistem u 80-time u Srbiji a odlican primer na ovo sto drugi pricaju o tome da se poklanjaju ocene i "nabudzuju" vukovci.

Jel EU standard da u odeljenju bude 30 a ponegde i 32 ucenika u odeljenju? Ovo mi je prvo palo na pamet a verovatno ima i drugih stvari koje nisu u skladu sa EU propisima iako imamo uvedene EU standarde. Postoji li individualan rad nastavnika sa djacima koji imaju opravdanu potrebu za tim? I to je EU standard, itd.

Srbija je zadnjih 20 godina vecinu svojih zakona i standarda prilagodila (prepisala) EU zakonima ali u praksi se oni cesto ne sprovodem svakodnevno imate slucajeve da se nekome gleda kroz prste i da se krse ti zakoni a propisi ne sprovode ( pocevsi od krivicnog zakona, zakona o gradjenju, zakona o zdravstvenoj zastiti itd). I da, obrazovanje nam je na najnizem nivou u Evropi, na nivou okolnih zemalja (koje nisu u EU), bar tako kaze zadnje PISA testiranje koje je ministarstvo prosvete uspelo da organizuje.

lionagate

Zainteresovan član
Poruka
136
Na nivo inteligencije utiče veliki broj faktora, a najpogubniji faktor je oskudica. Oskudica hrane, vremena, novca, sna.
Vršena su istraživanja širom sveta o količniku inteligencije kod različite populacije i slučajno su došli do dragocenih podataka o prirodi ljudskog uma. Tako su beležili količnik inteligencije kod velike grupe stanovništva u Indiji koja se bavi pretežno uzgajanjem šećerne trske. Ta grupacija 60% svog godišnjeg prihoda ostvari nakon žetve što ih dovodi u situaciju da više od polovine godine provede u siromaštvu, a nakon žetve kraće vreme žive u izobilju. Pošto su ih više puta testirali, ustanovili su da uoči žetve ova grupacija (pre nego što ostvari prihod) beleži pad količnika za 14 što je ravno gubitku koji se beleži kod alkoholičara ili ljudi koji imaju patološki poremećen san.
Bilo bi lepo da ljudski IQ raste iz dekade u dekadu, a još lepše bi bilo kad bi svoje intelektualne kapacitete koristili u prave svrhe. Onda se ne bi dešavalo da nam matematičari jadikuju kako im najbolji učenici na svojim radnim mestima razmišljaju kako da navedu ljude da što više klikću na reklame.
Hoću reći, lepo je imati inteligenciju, još je lepše naći joj suštinsku upotrebnu vrednost.
Imas neki ozbiljan link gde se ta tvoja tvrdnja dokumentuje?
A pazi ja imam ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270739/) - biblioteka medicine USA - koji kaze da je odlucujuci faktor genetika pa tek onda obrazovanje i drustveni polozaj. Neko od vas hejtera danasnjih mladih generacija je ovde napisao da su danasnje mlade generacije manje inteligentne i sposobne od vas starih kuka koji ste se skolovali pre 30-40 godina, ja sam samo postirao ono sto kazu oni koji su se bavili istrazivanjem ljudske inteligencije a to je da su u proseku danasnji klinci 12 poena na skali IQ ispred nas koji smo se skolovali u 80-tim. Te je meni apsolutno neverovatno da se genetski zamajac u svetu okrenuo na jednu stranu a u Srbiji na drugu, neko nas iskustvo uci da smo mi ipak deo Evrope i da se u i kod nas desava u manjoj ili vecoj meri ono sto se desava u Sloveniji, Nemackoj ili Poljskoj.

buudala

Legenda
Poruka
69.436
Ako su deca ispunila neke uslove za 5.00 prosek treba da ga i imaju, sta tu ne valja? Ako 500 vukovaca hoce da se upise na 300 mesta na smeru Racunari i programiranje na ETF-u BU onda ce morati da se izvrsi eliminacija prijemnim ispitom. Ako neko sa prosekom 4.60 uradi bolje prijemni od vecine vukovaca upasce na listu primljenih pre vukovaca koji su nezasluzeno imali prosek u srednjoj skoli 5.00. Ovaj princip je na BU vredeo i pre 50 godina kada je po odeljenju kako kazete bio jedan vukovac a vredi koliko znam i danas. Eliminacija ili takmicenje izmedju dece sto nas drug buudala smatra pogresnim i nazadnim (posto je sam verovatno naprednjak) je svakodnevni deo zivota pa tako na kraju onaj kojima su roditelji izradili ocene davsi nastavniku 2 praseta ( ili ono sto imaju za korupciju) kad tad naidje na (akademskii) zid koji ne moze da preskoci te mora da skrene na neki drugi put. Napisao sam na pocetku o vukovcu iz moje gimnazije kome je majka profesorka u toj gimnaziji izradila tu diplomu a koji se spotakao na prijemnom na ETF-u i imao "nula" poena, sam je ukapirao da fakultet nije za njega pa otisao da svira klavijature u ostatku svog zivota ( "bam, bam, necu nista da znam...").

Srbija nema sta da se premislja, treba da u potpunosti uvede standarde sa Zapada u obrazovanju (kao i u svim drugim oblastima, uzgred) jer nema potreba da izmislja toplu vodu ako je drugi naveliko vec trose. Od osnovnog do visokoskolskog obrazovanja.

No, i dalje mi je zanimljiva tvrdnja da su klinci u Srbiji od pre 30-40 godina bili vredniji i inteligentniji od danasnjih a sistem obrazovanja bolji od danasnjeg. Ljudi jel kapirate da ste vi tu decu rodili i da ste vi napravili obrazovni sistem i radite u njemu? Oni koji su vas rodili i koji su napravili skolski sistem u kom ste se vi obrazovali su ili pomrli ili penzioneri vec15-20 godina.i nemaju uticaja na sunovrat u kom vam se deca vaspitavaju i obrazuju. Pa po nekoj logici ako ste vi "proizvod" tih starijih generacija uzas u Srbiji je zapoceo vasim rodjenjem i obrazovanjem. Pod uslovom da je nekad u Srbiji bilo sve potaman, da je tekao med i mleko, da je bila uredjena zemlja visokih moralnih, obrazovnih i svih ostalih standarda.

Ali nije, Srbija je uvek bila takva kakva je, kaskala je za Evropom, vredele su neke druge vrednosti i standardi. Obrazovanje je samo slika celog drustva, deo naseg sistema i mentaliteta, vise volimo da kazemo da smo mi slobodni, da razmisljamo svojom glavom za razliku od onih na Zapadu i da ne zelimo da budemo kao oni. A na kraju ako se ovim tempom nastavi iseljavanje za 75-80 godina kad se preostali Srbi budu gurali pod tom sljivom mozda ce nekom da iz doopeta dodje u glavu da nesto u naem mentalitetu nije valjalo.
Nije naprednjak svako ko ukazuje na nazadno.
Nazadno je sa dva praseta upropastiti tri duše takmičeći se.
To je sve zbog takmičenja.
Zašto ne bi svi imali mogućnost da upišu fakultet koji žele?
Zar nije jasno da upisati ga, ne garantuje uspešno okončanje?
Osim toga zar društvu nije cilj da ima više onih koji vuku napred?
Zašto kuknjava o odlasku lekara a ovamo fakulteti svake godine spreče polovinu odličnih djaka da se upišu.

Pa jos na sve to napraviš nešto što se zove samofinansiranje.

Ako su pare problem onda nek se samofinansiraju svi ili niko.

Takmičenje vodi stresu i upropastavanju mnogo mladih.
Sasvim je legitimno izabrati klavijature umesto stresa i depresije.
Ogroman broj studenata završi sa depresijom ili psihički pukne.
Vredi li?

Poslednja izmena:

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.899
Sviranje klavijatura je sporedna prica o tome coveku u ovom nasem pisanju, on je meni paradigma za korumpirani obrazovni sistem u 80-time u Srbiji a odlican primer na ovo sto drugi pricaju o tome da se poklanjaju ocene i "nabudzuju" vukovci.

Jel EU standard da u odeljenju bude 30 a ponegde i 32 ucenika u odeljenju? Ovo mi je prvo palo na pamet a verovatno ima i drugih stvari koje nisu u skladu sa EU propisima iako imamo uvedene EU standarde. Postoji li individualan rad nastavnika sa djacima koji imaju opravdanu potrebu za tim? I to je EU standard, itd.

Srbija je zadnjih 20 godina vecinu svojih zakona i standarda prilagodila (prepisala) EU zakonima ali u praksi se oni cesto ne sprovodem svakodnevno imate slucajeve da se nekome gleda kroz prste i da se krse ti zakoni a propisi ne sprovode ( pocevsi od krivicnog zakona, zakona o gradjenju, zakona o zdravstvenoj zastiti itd). I da, obrazovanje nam je na najnizem nivou u Evropi, na nivou okolnih zemalja (koje nisu u EU), bar tako kaze zadnje PISA testiranje koje je ministarstvo prosvete uspelo da organizuje.
U Srbiji je zakonski broj učenika po odeljenju 24, naravno da ima izuzetaka ali u manjoj meri nego što ti impliciraš. Ipak smo došli na to, da nam je obrazovanje na najnižem nivou, što automatski znači da jeste bilo bolje.

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.899
A pazi ja imam ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270739/) - biblioteka medicine USA - koji kaze da je odlucujuci faktor genetika pa tek onda obrazovanje i drustveni polozaj. Neko od vas hejtera danasnjih mladih generacija je ovde napisao da su danasnje mlade generacije manje inteligentne i sposobne od vas starih kuka koji ste se skolovali pre 30-40 godina, ja sam samo postirao ono sto kazu oni koji su se bavili istrazivanjem ljudske inteligencije a to je da su u proseku danasnji klinci 12 poena na skali IQ ispred nas koji smo se skolovali u 80-tim. Te je meni apsolutno neverovatno da se genetski zamajac u svetu okrenuo na jednu stranu a u Srbiji na drugu, neko nas iskustvo uci da smo mi ipak deo Evrope i da se u i kod nas desava u manjoj ili vecoj meri ono sto se desava u Sloveniji, Nemackoj ili Poljskoj.
Kada shvatiš da nije hejt, već briga o mladima u zemlji, možda ćeš razumeti moj post.

lionagate

Zainteresovan član
Poruka
136
U Srbiji je zakonski broj učenika po odeljenju 24, naravno da ima izuzetaka ali u manjoj meri nego što ti impliciraš. Ipak smo došli na to, da nam je obrazovanje na najnižem nivou, što automatski znači da jeste bilo bolje.
Jos jednom, moze neki link na neko relevantno istrazivanje koje dokazuje tvoju tvrdnju? Inace to je tvoje (i ostalih koji tvrde da je sve nekad bilo bolje, ne samo obrazovanje) i samo tvoje subjektivno misljenje. Ah, da, ne zelis da mi bilo sta linkujes :D

Pogledah broj ucenika po odeljenjima u OS Lazar Savatic i Svetozar Miletic ( gde smo svi mi Topalovici zarili i palili), sva odeljenja imaju vise od tog zakonskog maksimuma, u Mileticu ima odeljenja i sa 30 ucenika. Vrlo cudno da se u Srbiji ne postuje zakon, jel'te?

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.899
Kao što rekoh, postoje slučajevi kada se odstupa od zakonskog minimuma , manje brojna ili više brojna odeljenja , što zavisi od raznih faktora (seoske škole, isturena odeljenja i sl.) Zar silna sprovedena testiranja i uspesi, tj, neuspesi koje sada naši učenici postižu na međunarodnim takmičenjima nisu dovoljan dokaz ? Misliš da će strogo tabela pokazati realno stanje u državi što se tiče obrazovanja? Pa razne tabele pokazuju da živimo kao bubrezi u loju, pa vidim, ti ode u Kanadu :D

Metronomy

Buduća legenda
Banovan
Poruka
36.328
Nije naprednjak svako ko ukazuje na nazadno.
Nazadno je sa dva praseta upropastiti tri duše takmičeći se.
To je sve zbog takmičenja.
Zašto ne bi svi imali mogućnost da upišu fakultet koji žele?
Zar nije jasno da upisati ga, ne garantuje uspešno okončanje?
Osim toga zar društvu nije cilj da ima više onih koji vuku napred?
Zašto kuknjava o odlasku lekara a ovamo fakulteti svake godine spreče polovinu odličnih djaka da se upišu.

Pa jos na sve to napraviš nešto što se zove samofinansiranje.

Ako su pare problem onda nek se samofinansiraju svi ili niko.

Takmičenje vodi stresu i upropastavanju mnogo mladih.
Sasvim je legitimno izabrati klavijature umesto stresa i depresije.
Ogroman broj studenata završi sa depresijom ili psihički pukne.
Vredi li?
Malo je sto vec u srednjim skolama prave podesne, nego je takmicenje mogucnost za nove mahinacije.
Da ne govorimo o mentalnim bolestima koje su nasledne....

Metronomy

Buduća legenda
Banovan
Poruka
36.328
Kao ovi koji tvrde da srbi imaju najnizi IQ, a njihova agresija dokazuje da za to nemaju dokaza osim njihove ceznje da dokazu bilo sta protiv Srba....

Antigon@

Elita
Poruka
15.787

U sektoru obrazovanja Srbije, zaposleno je 120 000 radnika (ako je verovati udženiku iz Javnih finansiija - III razred ekonomske škole).
Taj broj radnika iznosi 36% u odnosu na ukupan broj zaposlenih u javnom sektoru.
Zamisli sada da sva ta odeljenja od 30 učenika organizuješ u manje brojna odeljenja.
To bi značilo da treba da za veći broj odeljenja primiš veći broj prosvetnih radnika i da finansiraš izdvajanja za njihove plate.

Mi smo siromašna zemlja, nažalost, ali za obrazovanje izdvajamo 5% BDP-a.
Učešća u javnim rashodima u Evropi u tom istom sektoru kreću se od 3% do 8,5% (najviše izdvaja Nemačka).
Problem nastaje kad te procente iz BDP- a rasporediš po učeniku.
Onda ispada da je u 2011. godini Srbija po učeniku izdvajala 1750 dolara na godišnjem nivou, a Evropska unija 9307 dolara.
U praksi to znači da oni imaju novca da finansiraju celodnevni boravak mlađeg uzrasta učenika i u okviru tog boravka deca pišu domaći, imaju podršku u radu, dobijaju obrok, uče uz igru, uče uz vršnjake dok su im roditelji na poslu.

Lako je prepisati zakone, ali je teško primenjivati ih u izvesnim okolnostima.
To je kao da nekoga učiš da pliva, a baciš ga kao početnika da pliva u uzburkanom moru.
Njihove okolnosti i naše nisu iste.

Antigon@

Elita
Poruka
15.787
Ne znam šta je za tebe ozbiljan link, ali verujem da ćeš za ovog istraživača reći da je budala.

https://www.laguna.rs/a2198_autor_rutger_bregman_laguna.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Rutger_Bregman

Evo jednog od njegovih predavanja u kome se problemu inteligencije pristupa van klišea, a uz dosta argumenata.

Poslednja izmena:

Antigon@

Elita
Poruka
15.787
323303687_1135827143784872_1618721942173076037_n.jpg

Šta je problem u našem školstvu i šta menjati da bi se obrazovanje konačno vratilo tamo gde i pripada ? Otvoriti što više privatnih škola ? Pooštriti kriterijume za prosvetne radnike ? Menjati zakone u školstvu ? Poboljšati materijalni status prosvetnih radnika ?

Treba rasteretiti gradivo iz svih predmeta za osnovu školu.
Previše je informacija za taj uzrast, a malo je časova za vežbu i utvrđivanje naučenog.
I za srednju školu treba dosta toga redukovati.
I tamo gde su časovi obrade dati za jedan čas, proširiti na dva časa, uz vežbe i utvrđivanje.

lionagate

Zainteresovan član
Poruka
136
Ne znam šta je za tebe ozbiljan link, ali verujem da ćeš za ovog istraživača reći da je budala.

https://www.laguna.rs/a2198_autor_rutger_bregman_laguna.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Rutger_Bregman

Evo jednog od njegovih predavanja u kome se problemu inteligencije pristupa van klišea, a uz dosta argumenata.

Halo, on je novinar a ne naucnik, istrazivac (sto ti tvrdis) ili nesto drugo sto bi ga svrstavalo u ozbiljne izvore za bilo sta. Plus je clan hipi komune koja se zalaze za univerzalam osnovni prihod tj da das svakome da moze da prezivi bez obzira da li se imalo potrudio u zivotu. Na stranu da si promasio temu, mi pricamo o obrazovanju nekad i sad, o tome da je nekad sve bilo bolje, da su nekad deca bila inteligentnija itd. Znaci, konkretan dokaz za to a ne neka voodoo utopisticka sranja. Tabele koje dokazuju da si ti inteligentniji od svog sina/kcerke.

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.899
Čovek je studirao istoriju, filozofiju i ekonomiju ali ni to nije dovoljan dokaz da je kompetentan da priča o inteligenciji ?? Jesi li ti svestan šta tražiš ? Tabele kao dokaz ? U kojima bi bili statistički podaci, bez empirijskog dokaza, čista statistika ? Imaš li tabelu na kome je dokazana teorija haosa ? Ili tabelu o beskonačnosti kosmosa , sa svim statističkim podacima ?

lionagate

Zainteresovan član
Poruka
136
Znači, samo su linkovi i tabele dokaz, šta je sa mozgom, logikom , očiglednim primerima svuda oko nas ? Il nam mozak ne treba, ako imamo link :mrgreen:
Sta je ocigledan primer da je danasnje obrazovanje losije od onog od pre 30+ godina, sta? Sta je ocigledan primer da su danasnji klinci gluplji od nas od pre 30 godina? Pusti me mozga, neko (ko?) je ovde tvrdio da je nekada bilo vise studenata na drzavnim univerzitetima a gle cifre kazu da ih je 2020-te bilo vise od duplo nego 1990, verovatno ga je mozak naveo na taj zakljucak.

Danasnji klinci su po belom svetu inteligentniji od njihovih roditelja po naucnim istrazivanjima, tako je najverovatnije i u Srbiji, danasnji klinci imaju mnogo vise informacija nego mi koji i nismo imali koga da pitamo (jer su genearcaije pre nas bile i manje obrazovane i izlovanije od nas) i nismo imali pristupa izvoru informacijama sem biblioteka i partijskih medija.

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.899
Imati informacije i ne znati šta sa njima uraditi da sebi poboljšaš život ti je jedan od dokaza. Previše informacija ne čini nekog pametnim, inteligentnim , već korišćenje istih da sebe poboljšaš .

lionagate

Zainteresovan član
Poruka
136
U sektoru obrazovanja Srbije, zaposleno je 120 000 radnika (ako je verovati udženiku iz Javnih finansiija - III razred ekonomske škole).
Taj broj radnika iznosi 36% u odnosu na ukupan broj zaposlenih u javnom sektoru.
Zamisli sada da sva ta odeljenja od 30 učenika organizuješ u manje brojna odeljenja.
To bi značilo da treba da za veći broj odeljenja primiš veći broj prosvetnih radnika i da finansiraš izdvajanja za njihove plate.

Mi smo siromašna zemlja, nažalost, ali za obrazovanje izdvajamo 5% BDP-a.
Učešća u javnim rashodima u Evropi u tom istom sektoru kreću se od 3% do 8,5% (najviše izdvaja Nemačka).
Problem nastaje kad te procente iz BDP- a rasporediš po učeniku.
Onda ispada da je u 2011. godini Srbija po učeniku izdvajala 1750 dolara na godišnjem nivou, a Evropska unija 9307 dolara.
U praksi to znači da oni imaju novca da finansiraju celodnevni boravak mlađeg uzrasta učenika i u okviru tog boravka deca pišu domaći, imaju podršku u radu, dobijaju obrok, uče uz igru, uče uz vršnjake dok su im roditelji na poslu.

Lako je prepisati zakone, ali je teško primenjivati ih u izvesnim okolnostima.
To je kao da nekoga učiš da pliva, a baciš ga kao početnika da pliva u uzburkanom moru.
Njihove okolnosti i naše nisu iste.
E evo je prava stvar za diskusiju a ne necija percepcija.
Srbija izdvaja od BDP u nekom proseku za Evropu a izneo sam podatak da je u Kanadi i manji (4.2-4.3%), broj zaposlenih u public (javnom) i privatnom obrazovanju u Kanadi je 766 hiljada ( na 5.2 miliona ucenika) sto na broj stanovnika te dve drzave daje priblizan broj zaposlenih u obrazovanju ali, pazi ovo, na broj zaposlenih u Kanadi dodje vise ucenika nego u Srbiji. Sledi da u Srbiji nema toliko "proizvodnih radnika" (nastavnika) u odnosu na broj zaposlenih u obrazovanju tj da u obrazovanju ima mnogo vise prateceg osoblja (od tetkica, pa do savetnika ministra). Znaci, treba skratiti njihov broj pa bi samim tim pri istom % ulaganja od BDP nastavnom osoblju mogle da se povecaju prinadleznosti nte bi ucitelji bili zadovoljni i sa osmehom radili svoj posao (kao sto su radili nastavnici od pre 30+ godina).

A stos je sto je Srbija beznadezno siromasna zaemlja, bila i jeste, sto je za nju nemoguce da znacajnije poveca % od BDPa koji ulaze u obrazovanje bez rezova na drugim stranama (od zdravstva, penzionog sistema, odbrane, naucnog istrazivanja pa do...) te je jedini logican potez da se izvrsi racionalizacija sistema obrazovanja smanjivanjem broja zaposlenih koji rade na nekim "nevaznim" stvarima. No, kako znamo da je otpustanje zaposlenih sa drzavnih jasala enormno nepopularan potez (nije daleko Gazela od Ministarstva prosvete pa svi u blokadu) teslp da ce do toga ikad doci.

lionagate

Zainteresovan član
Poruka
136
Imati informacije i ne znati šta sa njima uraditi da sebi poboljšaš život ti je jedan od dokaza. Previše informacija ne čini nekog pametnim, inteligentnim , već korišćenje istih da sebe poboljšaš .
OK, a ko kaze da si ti pametnija i inteligentnija od nekog danasnjeg klinca koji je tvoj pandan? Svetska istrazivanja kazu da se po dekadi stepen inteligencije povecavao za odredjen broj poena a ne smanjivao kako tvrdis. I pazi, sa povecanjem kolicine informacija razvija se svest i inteligencija ljudi, mozak postaje slozeniji.

Danasnji svet je najbolji svet do sad u ljudskoj istoriji, revolucija koja se desila sa IT-om je znacajno unapredila ljudski zivot i drustvo a nastavlja se i dalje. Svidjalo se to ili ne starim kukama.

Antigon@

Elita
Poruka
15.787
Halo, on je novinar a ne naucnik, istrazivac (sto ti tvrdis) ili nesto drugo sto bi ga svrstavalo u ozbiljne izvore za bilo sta. Plus je clan hipi komune koja se zalaze za univerzalam osnovni prihod tj da das svakome da moze da prezivi bez obzira da li se imalo potrudio u zivotu. Na stranu da si promasio temu, mi pricamo o obrazovanju nekad i sad, o tome da je nekad sve bilo bolje, da su nekad deca bila inteligentnija itd. Znaci, konkretan dokaz za to a ne neka voodoo utopisticka sranja. Tabele koje dokazuju da si ti inteligentniji od svog sina/kcerke.
Izvestan broj ljudi ovom forumu uporno od sagovornika traži link za kao dokaz za bilo šta što je napisano.
Kad baš insistiraju, link im se šalje, a onda se kreće u pljuvačina po dokazima koja se sastoji u diskreditaciji naučnog radnika koji je dokaze postavio.
Ta praksa im se navodno pokazala kao uspešna u obračunu sa "antivakserima" u doba korone.

Ne znam da li vi ljubitelji linkova, takoreći linkadžije, zaista mislite da će iko sa ovakvim načinom razgovora gubiti vreme na komunikaciju sa vama.

Antigon@

Elita
Poruka
15.787
OK, a ko kaze da si ti pametnija i inteligentnija od nekog danasnjeg klinca koji je tvoj pandan? Svetska istrazivanja kazu da se po dekadi stepen inteligencije povecavao za odredjen broj poena a ne smanjivao kako tvrdis. I pazi, sa povecanjem kolicine informacija razvija se svest i inteligencija ljudi, mozak postaje slozeniji.

Danasnji svet je najbolji svet do sad u ljudskoj istoriji, revolucija koja se desila sa IT-om je znacajno unapredila ljudski zivot i drustvo a nastavlja se i dalje. Svidjalo se to ili ne starim kukama.
Evolucija.jpg