Quantcast

NAS (Network Attached Storage)

Floyd_SS

Početnik
Poruka
11
Da li ste nekada koristili N(etwork) A(ttached) S(torage)?

Danas, kako nezadrzivo raste kolicina digitalnih uredjaja, mislim da je posedovanje ovakvih uredjaja prilicno korisno.
Ima resenja koja proizvode QNAP, DLink,... ali moguce je I iskoristiti stari racunar (nije neophodan neki jak processor niti velika kolicina RAM memorije) I instalirati besplatne operativne sisteme koji odigravaju ovu ulogu.

Za one koji se nisu susretali sa ovim uredjajima (konceptom cuvanja podataka), malo pojasnjenje:
- vise ljudi moze da cuva na jednom mestu svoje podatke (fotografije, video snimke, muziku, dokumente) I to tako da su podaci dostupni samo vlasniku (ili eventualno da budu deljeni u odredjenim grupama)
- podacima (ako je kucna mreza u pitanju) mozete pristupati I smart uradjajima (telefonima, media streamerima I sl.) I pokazati ih na svom TV, slusati muziku na HiFi sistemu I sl.
- podacima mozete takodje pristupati I kada niste kod kuce (ili gde se fizicki nalazi NAS uredjaj) ako se podesi da ima I ulogu "cloud"-a... dakle, ako imate internet, mozete pristupiti svojim licnim podacima uvek I bilo gde da se nalazite
- podaci koje ste sacuvali bi trebalo da budu sigurniji, jer vecina ovih uredjaja omogucuje da Diskovi na koje se skladiste podaci rade u "Mirror" modu, gde se automatski preslikava sadrzaj jednog diska na drugi, tako da I u slucaju kvara jednog diska u sistemu, mozete da racnate da su podaci sacuvani (nasuprot slucaju - "crkao HDD - nestali svi podaci").
 

Floyd_SS

Početnik
Poruka
11
Koristim qnap u firmi kao fileserver. Kad skupim pare kupicu jedan i za kucu. :D
Kako napisah, nije pod moranje da bude specijalizovan uredjaj… moze biti I neki veoma stari racunar, na koji moze da se instalira NAS operativni system (npr. FreeNas ili XigmaNas (ranije poznat kao NAS4FREE, koji inace ja koristim). Konfiguracija racunara moze da bude I sa "samo" 2 Gb RAM memorije a processor moze da bude cak I obican Pentium (Celeron ili slican). Najbitnije je da imate kapacitet HDD-a za smestaj podataka.
 
Poruka
23.957
Kupis neku biostar plocu sa integrisanim procesorom i grafikom, najjeftiniji ssd i malo rama i eto ti ga NAS.
Ja koristim moj desktop kao media server, instalirao sam PLEX i strimujem sve na tv preko WIFI. Mnogo mocno deluje.
Cekam da pande cena ryzenu 1200 pa da sastavim dedicated masinu samo za torrent i strim 4k filmova.
 

Floyd_SS

Početnik
Poruka
11
Ja koristim inace 2 resenja
- D Link NAS320 (gde moze da stane 2 HDD)
- HP ProLiant Microserver Gen 8 (koji ima mesta za 4 HDD) sa instaliranim NAS4FREE

I jedan I drugi imaju I mane I prednosti, pa cu da pokusam da navedem neke (koje bi generalno mogle da se upotrebe za sve uredjaje).

- D Link
Prednosti: ima fabricki operativni sistem sa dosta opcija; u slucaju otkaza jednog od diskova (iz RAID-a), mislim da nije problem da se restaurira struktura podataka I novi RAID; lako se konfigurise Power Shema po kojoj se uradjaj iskljucuje I ukljucuje automatski (nema potrebe da 24h dnevno radi, nego samo onda kada I vi najcesce korsitite taj uredjaj).
Mane: nemogucnost prosirenja (memorija, HDD), spor

- HP ProLiant Microserver Gen 8
Prednosti: ko se razume u razne operativne systeme - moze da odabere onaj koji mu najvise odgovara; brz; prosiriv memorijski I sa kolicinom HDD
Mane: u slucaju otkaza RAID-a verujem da je veoma kompleksno da se izvrsi restauracija Sistema; relativno kompleksno podesavanje Power scheme (mozda I nemoguce) da se u odredjeno vreme ukljucuje / iskljucuje

D Link je predstavnik sistema sa predefinisanim softwareom, dok je HP predstavnik onih sistema gde se sami upustate u odabir operativnog sistema i kompletnu administraciju.

Generalno, kako i pisah - idealno resenje za cuvanje gigantskih kolicina podataka kao sto su fotografije, muzika, filmovi... ili backup licnog raucnara / mobilnog telefona.
 
Top