Problem kod Bosne je nedostatak pisanih izvora iz same Bosne...
Srpski istoričari (iz Srbije) danas vrlo malo pažnje poklanjaju srednjevijekovnoj Bosni iz objektivnih ali Boga mi i iz nekih meni neobjašnjivih (avnojevsko-miloševićevsko-dosovskim pogledima na srpsku naciju) razloga!
Prije desetak dana je na Alternativnoj tv (iz BL) bila emisija pod nazivom Mit o bogumilima, koju sam ja gledao samo posljednjih 15-ak minuta... Da li je neko od forumaša gledao?
Inače, pripadnici crkve bosanske sami sebe nazivaju isključivo krstjanima i tumačeći isključivo izvore neki istoričari odbacuju stav da se radi o jeresi (herezi), nego o posebnoj hrišćanskoj, narodnoj crkvi, koja se ispovijeda na našem jeziku, (hajde da kažem slovenskom) pa je samim time bliža pravoslavlju nego katoličanstvu.
Međutim pod uticajem (slobodno mogu reći) neprijateljske propagande iz 19. vijeka a pod tim podrazumijevam austro-ugarske i njemačke pisce (ne sve naravno) naučnike, počinju se izmišljati BOGUMILI, koji nikada nisu postojali u Bosni. Bogumilska sekta nastala u Makedoniji je dualistička jeres ili hereza (upotrebljavam crkvene izraze o njima ne mislim ništa loše) koji skoro pa i nisu hrišćanska vjera (tako da kažem), ne priznaju krst kao simbol, ne priznaju svete tajne... svoj korijen imaju u istočnjačkim učenjima i religijama kakva je zoroastrizam (zaratustrijanstvo) i neke druge. O svemu što znamo o krstjanima (a znamo vrlo malo), ne postoji nikakva indicija da se radi o dualističkoj sekti kakvi su bili Bogumili (babuni), odnosno kakve su postojale i na zapadu u sjevernoj Italiji i jugu Francuske (patareni, katari i drugi nazivi).
Međutim, postoji i značajan broj istoričara koji ne misli ovako i koji ističu pisanja npr. splitskih nadbiskupa koji govore o bosanskim jereticima (mada nekad tu dodaju i šizmatike) ili pisanja protivnika krstjana na istoku, svetosavskih pravoslavaca koji ih (vjerovatno pogrdno) nazivaju babunima.
Ovo je veoma, veoma kompleksna i složena stvar i ni ja nisam siguran ko su bili bosanski krstjani! Inače, srednjevijekovna Bosna je prilično izolovana, zatvorena i vrlo malo znamo o njoj, ali ja ipak mislim da je ona neopravdano zapostavljena u našoj istoriji. Svi treba da znate da su brojni dokazi da isti narod naseljava i Rašku i Bosnu, brojni su dokazi srpstva srednjevijekovne Bosne, npr. DAI, povelje i ugovori bosanskih vladara i plemstva, njihove titule, papska pisma, dubrovački dokumenti, natpisi na stećcima i mnogi, mnogi drugi. Mada, kao što neko reče, tada su postojali drugi sistemi vrijednosti, nije postojala nacionalna svijest kakva postoji danas i ove stvari nisu bile toliko bitne.
Pozdrav svima!!!
SVAROŽIĆ