Narod je glup pa je moralo metaforički

Antihejter

Iskusan
Poruka
6.850
Od postanka Eve (bacio je Bog na Adama čvrst san dok mu je uzimao rebro - anestezija), pa preko posta (mora s vremena na vreme da se jede lakša hrana, radi našeg sopstvenog zdravlja, ali pošto nije moglo tako, onda je zaprećena kazna za svaku neposlušnost),
dalje, o zavisti, o preljubi i još hiljadu stvari,
sad na Senseijevoj temi zašto se pije vino na pričest sam shvatio da nemam pojma.

Da li je mala / manja količina alkohola bila tad nešto umesto tablete za smirenje?.
Kakva su vremena bila, uopšte ne osuđujem, zamisli danas na trgovima da vešaju, spaljuju, odsecaju glave, nabijaju na kolac i razapinju?
Ko bi to izdržao trezne glave?

P.S. Ja se stvarno izvinjavam zbog naslova teme, ali stojim iza svojih reči u smislu da je većina ljudi stvarno nesposobna da shvati da za zdravlje na primer nije dobro jesti non stop hranu punu holesterola, da čak i u seksu treba praviti pauzu, to je  post, u suštini zbog idiota koji su u većini bili pre 2025 godina, mi sada moramo da tumačimo, mučimo se i prevodimo,
da je sve u metaforama, to smo skapirali ali opet neka MANJINA,
u suštini - ako se čovek drži i bukvalno shvatajući je bolje nego da se ne drži onoga što piše, nego nekad nije jasno ni bukvalno.

Dakle, zašto vino? Crven je i sok od bobica, znači da je doslovno preporučeno baš vino, ne sok, ne rakija višnjevača...

Koje su blagodeti vina u odnosu na ostale alkoholne napitke?

Od postanka Eve (bacio je Bog na Adama čvrst san dok mu je uzimao rebro - anestezija), pa preko posta (mora s vremena na vreme da se jede lakša hrana, radi našeg sopstvenog zdravlja, ali pošto nije moglo tako, onda je zaprećena kazna za svaku neposlušnost),
sad na Senseijevoj temi zašto se pije vino na pričest sam shvatio da nemam pojma.

Da li je mala / manja količina alkohola bila tad nešto umesto tablete za smirenje?.
Kakva su vremena bila, uopšte ne osuđujem, zamisli danas na trgovima da vešaju, spaljuju, odsecaju glave, nabijaju na kolac i razapinju?

Не анус лизирај.
Само следи обичаје и упамти молитве Господу, Мајци Божијој и Свецима.

1. Господе Наш Исусе Христе Сине Божији помилуј ме грешнога ! Амин.
2. Марија, Мајко Божија спаси ме грешнога ! Амин.
3. Свети Никола, Лука, Димитрије ... моли Бога за мене грешнога ! Амин.

Blago tebi. Meni je jednostavno u prirodi da mi sve počinje sa "A zašto?"
Ja bih voleo da sa te tri (osnovne) molitve mogu da živim. Nadam se da i živiš po pravilima, jer onda si stvarno na pravom putu.

Не,
живим као просечан грешник 21. века,
а и просечан верник.

Наше је да одржавамо традицију,
нормалан савремени човек је баштиник свих знања човечанства,
па и свих вера.

Има у мени и будузма и комунизма и исламизма,
па слојеви мог паганског порекла ...

Све то треба препознати у себи,
није лоше и у другима,
е да би боље разумели себе,
а и друге, наравно.

А традиција православља ?
Па она ме спаја по вертикали и хоризонтали
са људима, пре свега Србима.

А тај крст хоризонтале и вертикале је пободен
у вредности хришћанства.

Не учи те хришћанство ничему лошем,
чувај се само савета из новина
"на да нашњи дан немојте прати, избацивати ђубре ..."
или
"на данашњи дан никако не обувајте ципелу прво на десну ногу ..."

Све у свему чувај се празноверја и лудачких обичаја !

Не,
живим као просечан грешник 21. века,
а и просечан верник.

Наше је да одржавамо традицију,
нормалан савремени човек је баштиник свих знања човечанства,
па и свих вера.

Има у мени и будузма и комунизма и исламизма,
па слојеви мог паганског порекла ...

Све то треба препознати у себи,
није лоше и у другима,
е да би боље разумели себе,
а и друге, наравно.

А традиција православља ?
Па она ме спаја по вертикали и хоризонтали
са људима, пре свега Србима.

А тај крст хоризонтале и вертикале је пободен
у вредности хришћанства.

Не учи те хришћанство ничему лошем,
чувај се само савета из новина
"на да нашњи дан немојте прати, избацивати ђубре ..."
или
"на данашњи дан никако не обувајте ципелу прво на десну ногу ..."
Otprilike tako.
A i respekt - iskren si.

1 Korincanima 6:10

10 ni lopovi, ni pohlepni, ni pijanice, ni oni koji pogrdno govore o drugima, ni iznuđivači, neće naslediti Božje Kraljevstvo.

Isus je uspostavio sa ucenicima tajnu veceru i dao vino da piju
Matej 26

26Dok su jeli, Isus je uzeo hleb i, pomolivši se*, izlomio ga je,+ dao učenicima i rekao: „Uzmite, jedite. Ovo predstavlja moje telo.“
27Uzeo je i čašu, zahvalio Bogu i dao im je, govoreći: „Pijte iz nje svi,
28jer ovo predstavlja moju ’krv saveza‘,koja će se proliti za mnoge radi oproštenja greha. 29 Ali kažem vam, od sada neću piti od ovog vinogradskog roda do onog dana kad budem pio novo vino s vama u Kraljevstvu svog Oca.“

takodje svadba u Kani Isuis im je obezbedio vino

1 Timoteju 5:23 Više nemoj piti vodu*, nego uzimaj pomalo vina radi svog želuca i čestih bolesti.

evo @Antihejter

Poslednja izmena:

Kakva su vremena bila, uopšte ne osuđujem, zamisli danas na trgovima da vešaju, spaljuju, odsecaju glave, nabijaju na kolaзc i razapinju?
Наравно.
Људи су пили вино да се освеже а не да се напију.
И дан данас у сваком манастиру суботом и недељом имаш вино на столу.
Не да би се неко напио, већ јер је пост строжији у манастиру него типик поста у свету.
Имаш у Псалмима се помиње вино на пример.

Blago tebi. Meni je jednostavno u prirodi da mi sve počinje sa "A zašto?"
Ja bih voleo da sa te tri (osnovne) molitve mogu da živim. Nadam se da i živiš po pravilima, jer onda si stvarno na pravom putu.

Па добро, увек смо сви на путу. Нема савшрених. Пробаш да постиш седам дана па видиш да није страшно. Гураш више.
Ја сам давних дана кад сам био млад постио Велики Петак по типику (нема јела од вечери великог Четвртка до јела после службе на велику Суботу).
То је питање избора и здравља.
Пост је питање одлуке и то да ли си ти власник твог тела или тело.
Ако робујеш телу ниси ти власник свог тела већ тело управља тобом.
Ако у манастиру сви (чак и најстарији монаси) посте, зашто свако не би покушао да пости ?
Постоје наравно и изузеци, труднице се могу причешћивати без поста итд. Дакле изузеци постоје и то је нормално.
Па онда кад се исповедиш први пут видиш како је то моћан осећај.
Оно као кад се вратиш кући изломљен и уништен а неко од фамилије те дочека топло.
Тако барем ја гледам на свету тајну исповести и покајања.
Нема ту савршених. Груваш па полако. Нико није савршен.

Hvala, ljudi!
"Dobro je za opuštanje"
"Dobro je za želudac"
"Dobro je za srce"

Mislim da nikad do sada nisam dobio konkretniji odgovor u ovako malo postova 👍👏👏👏👏👏👏👏
Screenshot_20250114_233322_MyBible.jpg
Screenshot_20250114_233408_Aurora Store.jpg

Ево апликације па пробај сам. Има српски превод.

Back