Ti da znaš da vidiš, video bi da te tvoje demokratije nema. Ni u Nemačkoj niti bilo gde na zapadu. Švajcarska malo odskače sa tom svojom direktnom demokratijom na referendumu za sva bitna pitanja.
Da te podsetim šta je demokratija. Vladavina tj. volja naroda. Koliko imaš u stvari prave, stvarne volje naroda u ovoj dekadentnoj fazi zapadne demokratije? Ja bih rekao jako malo. Zamaskirani su partijama koje su marionete, ljudima u njima koji su marionete, medijima koji ne izveštavaju objektivno. To je samo privid demokratije. Narod u stvari ništa ne odlučuje ili makar ne ono bitno.
Nadam se da si nešto od ovoga razumeo
Naravno da imas. Evo, sva predizborna obecanja semafor koalicije se ispunjavaju, jedan po jedan Zakon se donosi kao sto je obecano, i to je to.
Direktna demokratija je moguca na manjem nivou, tehnicki je neizvodljivo imati referendum za sve i svasta.
Do tada - moraju da postoje partije.
A primer gradjanske svesti cu odmah sa ti dam primer sa lokala: da bi napravili zastitni zid pored auto-puta, posekli stotinak starih stabala.
Hiljade i hiljade ljudi izaslo na ulice.
Za nedelju dana pocela sadnja novih 1000 stabala.
Evo ti je obala reke Ibar, kod Raske, ufotkano pre 4 dana - evo ti ga primer srBske građanske svesti.
Kakva građanska svest - takva demokratija. Bar smo tako učili na fakultetu iz sociologije.
Al šta ja znam.....
Kao što rekoh: uživaj u svojoj smejuriji od države. 🖐