Narezem data na CD ali ih PC ne vidi do reboot-a ?

codemaker

Iskusan
Banovan
Poruka
6.510
Koristim Nero za snimanje podataka na CD. Rezem iskljucivo bekap podatke i nista drugo (programi itd)
Kada zavrsim sa narezivanjem, ne mogu da vidim sadrzaj CD-a, niti iz Windows Commandera, niti iz DOS-a, nit iz Explorera, nikako.
Kada rebootujem PC, sve je normalno, podaci na CD vidljivi i mogu ih upotrebljavati.

Ima li neko ideju sta se desava? Ne secam se kada je sve to pocelo, ali sam se toliko navikao, da sam zaboravio. Svakako, voleo bih da znam sta je uzrok.

Memorija 512 333DDR, Barton 2500, rezac Teac star (4x) ali perfektno odradjuje (nema sta ne moze procitati i ne zelim menjati), ploca kvalitetna MSI, kupljena pre 2-3 meseca...
Inace PC funkcionise besprekorno, nema problema u radu.
Virusa i spy-programa nema...

Andreavk:
Da li je to jedini CD-rom koji imas u kompjuteru. Ako te CD-e koje narezes drugi CD-romovi odmah prepoznaju moguce da je kod tvog rezaca write laser o.k. a da je read laser dotrajao.

To je jedini CD koji imam.
Ne bih rekao da je problem u laseru. Jednostavno, nakon narezivanja, disk kao da nema sadrzaj. Kada resetujem PC, disk normalno pokazuje svoj sadrzaj, i tako u nedogled, i taj i svi drugi diskovi.
Nemam problema sa citanjem diskova, nakon resteovanja nakon snimanja.
Ako nista ne snimam, nema nikada problema sa citanjem bilo kojeg diska....

Problem dakle nastaje SAMO ako narezem disk. Nema citanja, kao da je prazan. Cim resetujem, sve se vraca u normalu i nema problema.

Anonymous:
Jesi li probao trivijalne stvari: da uradis refresh, izbacis cd pa ponovo ubacis...

Da, sve moguce sam probao. Jednostavno, tek nakon reboot-a mogu da vidim i pristupim sadrzaju novo narezanog diska.

Nikad nisam imao takav problem, a imam PC od kako je nastao prvi, negde 80-tih...
Jednostavno, nemam ideju, pa se polako navikavam na reboot posle rezanja :(

Inace, sumnjam da je u pitanju Nero, ali "nemam dokaza" :)

A posle rezanja CD-a, probaj da ubacis neki drugi CD pa da vidis hoce li hteti da cita taj drugi disk?

Ako procita drugi CD, probaj da mu vratis onaj predhodni pa da vidis ima li promene.Imam osecaj kao da windows izbaferise sadrzaj CD kada je prvi put ubacen(to bi moglo da se proveri npr sa multisession CD-om da vidis kako tu sto stvari da li ne vidi novu sesiju koja je dorezana ili se ne vidi nista)

U suprotnom ako ne vidi ni drugi CD onda hmmm mogu da predpostavim da Nero pravi problem sa drajverom za CD.

codemaker:
Koristim Nero za snimanje podataka na CD. Rezem iskljucivo bekap podatke i nista drugo (programi itd)
Kada zavrsim sa narezivanjem, ne mogu da vidim sadrzaj CD-a, niti iz Windows Commandera, niti iz DOS-a, nit iz Explorera, nikako.
Kada rebootujem PC, sve je normalno, podaci na CD vidljivi i mogu ih upotrebljavati.

Ima li neko ideju sta se desava? Ne secam se kada je sve to pocelo, ali sam se toliko navikao, da sam zaboravio. Svakako, voleo bih da znam sta je uzrok.

Memorija 512 333DDR, Barton 2500, rezac Teac star (4x) ali perfektno odradjuje (nema sta ne moze procitati i ne zelim menjati), ploca kvalitetna MSI, kupljena pre 2-3 meseca...
Inace PC funkcionise besprekorno, nema problema u radu.
Virusa i spy-programa nema...

Ako je nero 6 taj ima neke bagove,trebao bi da probas da ga deinstaliras pa ponovo instaliras i pregazis sa 6311 ili sl. Kada ga deinstaliras izbrisi rucno ostatke tako da nova instalacija ide na cisto i to bi resilo problem tj. znao bi da li je nero u pitanju, jos nesto ako je demo verzija bez ispravnog S/N-a moze i to da zeza.
Probaj pa javi!

NULL:
A posle rezanja CD-a, probaj da ubacis neki drugi CD pa da vidis hoce li hteti da cita taj drugi disk?

Ako procita drugi CD, probaj da mu vratis onaj predhodni pa da vidis ima li promene.Imam osecaj kao da windows izbaferise sadrzaj CD kada je prvi put ubacen(to bi moglo da se proveri npr sa multisession CD-om da vidis kako tu sto stvari da li ne vidi novu sesiju koja je dorezana ili se ne vidi nista)

U suprotnom ako ne vidi ni drugi CD onda hmmm mogu da predpostavim da Nero pravi problem sa drajverom za CD.
Da, probao sam sve moguce kombinacije. Menjao CD, izlazio ulazio u DOS, refreshovao sve sta se moglo. Jednostavno, taj CD se vise ne vidi.
I ne samo taj, nijedan CD vise kao da nema sadrzaja, ma koji ubacio.
Predpostavljam da je NERO nesto izbaferisao i za njega je kraj price.
kada na primer u Windows Commanderu, pomocu "CTRL+Q" testiram kakvo je zauzece na novonarezanom disku, prijavi koliko je narezano i 0 fraj, (na primer 400MB zauzeto) ali sadrzaj ne vidim. Jedini spas je reboot.

To mi se desava sa non-name ali i sa Verbatime diskovima na primer, dakle problem je generalni. Pre nego sto sam instalisao ovu verziju NERA, nisam imao tih problema. Mozda se u Samom Neru treba nesto podesiti sto se tice toga, sta znam...

U svakom slucaju hvala za odgtovor, videcu da zamenim softver

DIOGEN1:
Ako je nero 6 taj ima neke bagove,trebao bi da probas da ga deinstaliras pa ponovo instaliras i pregazis sa 6311 ili sl. Kada ga deinstaliras izbrisi rucno ostatke tako da nova instalacija ide na cisto i to bi resilo problem tj. znao bi da li je nero u pitanju, jos nesto ako je demo verzija bez ispravnog S/N-a moze i to da zeza.
Probaj pa javi!
Nazalost, nemam vremena ovih dana za izmenu softvera, ali cu morati svakako i to da probam....

codemaker:
Da, probao sam sve moguce kombinacije. Menjao CD, izlazio ulazio u DOS, refreshovao sve sta se moglo. Jednostavno, taj CD se vise ne vidi.

Ja bi rekao da tebi nero pravi zesce njesra sa CD-om, tj ili tvoj pisac nije "kompatibilan" sa standardom ili nero ima los drajver za tvoj rezac. U svakom slucaju ako mene pitas situacija nije naivna jer bi mozda moglo da se desi "puf", seti se samo price mandrake 9.2 i LG cdromovi

NULL:
codemaker:

Ja bi rekao da tebi nero pravi zesce njesra sa CD-om, tj ili tvoj pisac nije "kompatibilan" sa standardom ili nero ima los drajver za tvoj rezac. U svakom slucaju ako mene pitas situacija nije naivna jer bi mozda moglo da se desi "puf", seti se samo price mandrake 9.2 i LG cdromovi
Ma da, odkad sam instalisao ovu verziju NERO, imam problem. Moracu da se vratim na nesto "normalnije". veoma lici na to da je NERO nesto izbaferisao za taj uredjaj i kraj price. Nero, koliko je dobar, toliko ume da napravi dzumbus.
Da nemas neki predlog krajnje jednostavnog a efikasnog softvera za narezivanje? Jedino sto mi je vazno je da moze da radi "overburn" i to je sve, ne zanima me gomila opcija koje i inace ne upotrebljavam

Back