Narandžasto čudo u čaši

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
404.020
Naučnici otkrivaju da svakodnevno unošenje ovog napitka može činiti mnogo više u telu nego samo gasiti žeđ.
Nedavna studija pokazala je da redovna konzumacija soka od pomorandže može uticati na aktivnost hiljada gena u našim imunim ćelijama. Mnogi od tih gena pomažu u regulisanju krvnog pritiska, smirivanju upala i upravljanju načinom na koji telo obrađuje šećer, svi procesi koji igraju važnu ulogu u dugoročnom zdravlju srca.

Studija je pratila odrasle koji su dva meseca svakog dana pili 500 mililitara čistog pasterizovanog soka od pomorandže. Nakon 60 dana, mnogi geni povezani sa upalom i povišenim krvnim pritiskom postali su manje aktivni.Prirodna jedinjenja u pomorandžama, posebno hesperidin, citrusni flavonoid poznat po antioksidativnim i antiinflamatornim efektima, izgleda da utiču na procese povezane sa visokim pritiskom, ravnotežom holesterola i načinom na koji telo upravlja šećerom.

Sok_od_pomorandze_1_455x620.jpg

Studija je pokazala da je pijenje soka od pomorandže tokom mesec dana povećalo broj crevnih bakterija koje proizvode masne kiseline kratkog lanca.
Ove supstance pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska i smanjenju upale. Ispitanici su takođe pokazali bolju kontrolu šećera u krvi i niže nivoe upalnih markera.Osobe sa metaboličkim sindromom – skupom faktora rizika koji uključuju visok pritisak, povišen šećer i višak masnog tkiva – mogu imati posebne koristi.

i ove godine sam radila sok od mandarina (neprskanih) iz doline Neretve. Čitave ih operem, sameljem u blenderu i ukuham sa šećerom. Odličan okus i onaj fini gusti talog na dnu :njam: uz to sam radila i marmeladu s razlikom da sam u nju dio korise ogulila, izrezala na tanke trakice i ukuhala. Marmelada je odlična za palaćinke uz tamnu čokoladu za kuhanje :mace:

Back