Napušteni automobili u Srbiji

mario80

Legenda
Poruka
53.290
Napušten ostavljen ispred metroa registracija istekla pre godinu dana
Spolja kao nov, ispustile gume

IMG_20230718_152527.jpg

IMG_20230718_140124.jpg

Moguce ali po Bg opasno kradu vozila, 90tih si morao da budes naoruzan da bi stitio svoju imovinu.
90-tih da (a neki i dalje vole Zlobu), no danas je 2023. Vidim da je 2022 ukradeno 240 automobila u celom Beogradu, sto i nije neki stravican broj 0.66 automobila na dan. Od tih 240 ukradenih, 119 je pronadjeno i vraceno vlasnicima tako da je stvarno nestalo 121 automobila za godinu dana ili 0,33 na dan. To znaci da u BGD nema vise od 3-4 organizovane grupe lopova, verovatno ih panduri znaju sve.

90-tih da (a neki i dalje vole Zlobu), no danas je 2023. Vidim da je 2022 ukradeno 240 automobila u celom Beogradu, sto i nije neki stravican broj 0.66 automobila na dan. Od tih 240 ukradenih, 119 je pronadjeno i vraceno vlasnicima tako da je stvarno nestalo 121 automobila za godinu dana ili 0,33 na dan. To znaci da u BGD nema vise od 3-4 organizovane grupe lopova, verovatno ih panduri znaju sve.
Ne verujem ja njima nista cim oni rade sa kriminalcima.

Ne verujem ja njima nista cim oni rade sa kriminalcima.
Koliko ti ljudi znas kojima su ukradena kola?

Eto, ja sam decenijama parkirao automobile na parkingu na granici Zemuna i NBGD, samo 2 puta su mi ga obili ali nikad nisu ukrali ( '80-tih sam imao yuga, '90-tih golfa 2, posle corollu i accenta) a od svih ljudi meni bliskih samo jednom je ukraden automobil (nikad ga nisu nasli jer je bio u pitanju a4).
Zasto bi policija lagala za podatak o ukradenim automobilima? Valjda im ide u prilog da se pokaze da su imali vise posla, niko se ne bi uzbudio da je broj ukradenih automobila 3 puta veci.

Koliko ti ljudi znas kojima su ukradena kola?

Zavisi i od tipa vozila, recimo znam nekoliko ljudi kojima su Reno Megane ukrali.

Inace danas nema toliko kradje automobila jer generalno sa napretkom tehnologije kola su dosta bolje obezbedjena, mnogo lakse se lociraju pa moras da budes bas iskusan i pravi profesionalac da bi to radio, ne mozes vise samo ono uzmes letvu u ruke, udjes u neciji auto i vozi, a i generalno automobili (kao i tehnika generalno) su jeftiniji i pristupacniji nego nekad (ono za par hiljada evra mozes da kupis cudo od polovnjaka) pa kradje automobila vise nisu ni isplative toliko, ranije su trazili i po 5 soma evra da nekom kome su ukrali vrate auto a danas ko bi ti dao te pare, niko, a oni koji voze bas skupe automobile takvi automobili su uglavnom bas dobro obezbedjeni (malo ko ih drzi tek tako na ulici), lako se lociraju a i nikom se ne bi isplatilo da kupuje takav auto jer je rizican a i maltene ne moze nigde sa njim preko granice.

Zavisi i od tipa vozila, recimo znam nekoliko ljudi kojima su Reno Megane ukrali.

Inace danas nema toliko kradje automobila jer generalno sa napretkom tehnologije kola su dosta bolje obezbedjena, mnogo lakse se lociraju pa moras da budes bas iskusan i pravi profesionalac da bi to radio, ne mozes vise samo ono uzmes letvu u ruke, udjes u neciji auto i vozi, a i generalno automobili (kao i tehnika generalno) su jeftiniji i pristupacniji nego nekad (ono za par hiljada evra mozes da kupis cudo od polovnjaka) pa kradje automobila vise nisu ni isplative toliko, ranije su trazili i po 5 soma evra da nekom kome su ukrali vrate auto a danas ko bi ti dao te pare, niko, a oni koji voze bas skupe automobile takvi automobili su uglavnom bas dobro obezbedjeni (malo ko ih drzi tek tako na ulici), lako se lociraju a i nikom se ne bi isplatilo da kupuje takav auto jer je rizican a i maltene ne moze nigde sa njim preko granice.
Ne mora toliko ni sam auto da se krade ali ono sto ima u autu ili van njega poput tockova to se itekako krade a da ne govorim o katalizatorima, MAF...

Зависи да ли је ауто сам по себи занимљив, цео или неки део...

Мој претходни ауто је једном био обијен, односно откључан, али нису успели ништа - имао сам посебан аларам... Нису успели да упале.

Generalno, krade se manje ali se manje ali i manje obijaju automobili. '80-tih i '90-tih su obijali automobil ako si imao instalisan radio, meni su krajem '80-tih (kada je po prici nekih zaludejenika u SFRJ tekao med i mleko a sve je bilo po zakonu) iz yuga iscupali neku krdzu od radija (platio sam ga ispod tadasnjih 100dem u MinKenu), caletu su digli radio koji je kupio 2 dana pre toga a mi u Zemunu smo imali foru, ako ti radio ukradu u toku radne nedelje za vikend odes na buvljak da ga trazis. '90-tih je retko ko mogao da zadrzi radio ili bilo sta vredno u kolima, obijali su automobile na bilo sta sto se unutra naziralo a moglo je da se preproda, ljudi su cak lepili nalepnice da su im kola otkljucana i da nemaju benzina u rezervoaru da se lopovi ne bi "trudili" i razbijali staklo ili lomili brave. Strasno vreme, kad se setis sta smo proziveli, hvala ti chika Milosevicu na nezaboravnim '90-tim.

Ne mora toliko ni sam auto da se krade ali ono sto ima u autu ili van njega poput tockova to se itekako krade a da ne govorim o katalizatorima, MAF...
Drugaru otac u nasledje ostavio originalnu vw bubu iz '60-tih, auto je bio pazem i mazen, ocuvani oldtajmer. Negde oko 2000-te on sa tadasnjom devojkom ode na neki koncert u Sava centar i parkira se na onaj ogromni parking od Gazele do Hayata. Zavrsi se koncert i njih dvoje odu na parking da se vrate u grad (ili Begish kako kazu stari i pravi Dortjloci), na parkingu mrak ali on primeti nesto cudno kod kola dok im prilazi, nema pojma sta je ali kad otkljuca koa ukapira da su nekako visa, upali sibicu da vidi sta nije u redu a ono fali mu tocak, umesto tocka klocna (za mladje: drveni podupirac, panj), jbrt i zadnji tocak mu fali, obidje kola, fale mu sva 4 tocka, umesto njih klocne. A onda na zadnjem sedistu primeti 4 tocka, ne njegova, drugacija, neko maznuo njegove oruginalne tockove sa hromiranim VW radkapnama, ostavio automobil na klocnama ali ostavio mu i 4 felne sa gumama (koje su bile bolje od njegovih to je priznao). Prijavio on kradju policiji a oni se smeju kad su culi za tu "zamenu" delova. Kaze drugar, hajde sto su ukrali te felne ali da su bar "zamenske" montirali, ovako je moprao taksijem kuci, sutradan da dolazi sa dizalicom, montira nove tockove, odlazi u policiju...

Bakar & olovo za reciklazu, vase crnopute komsije. Pretpostavljam da to nije najsavremenija Lada i da nije imala malo modrniji alarm pa im bio olaksan posao.
Nijedan auto ispod 15.000 evra nov nema alarm fabrički već samo blokadu što je za akumulator nebitno. Skinuo bi ga on i sa alarmom.

Moderna lada ima direktno ubrizgavanje goriva, podizače itd. Lada modernija od bilo kog kanadskog automobila.

Nijedan auto ispod 15.000 evra nov nema alarm fabrički već samo blokadu što je za akumulator nebitno. Skinuo bi ga on i sa alarmom.

Moderna lada ima direktno ubrizgavanje goriva, podizače itd. Lada modernija od bilo kog kanadskog automobila.
Nemoj reci? I Rusi prave moderniju Ladu od bilo kod kanadskog automobila ? <<<
To su sami uspeli ili su im Italijani dali licencu za to? Ah, da, vidim na interMetu da su im Italijani uvalili novu licencu za motore. Kvarni Latini, umesto da su pustili Ruse da razvijaju svoj motor koji bi bio napredniji. Tako su Rusi od.y.e.bali Rowentu svojevremeno i danas prave najbolje pegle na svetu.

Uzgred, platis 12 ili 15 hiljada eura za automobil i onda mu ne ugradis alarm od 400 pa se zalis zato sto ti maznu akumulator? Koja si stipsa.
I jos jedan uzgred, sta se danas u Srbiji valja za manje od 15 hiljada za novu benzin limuzinu/hatcback? Koliko automobila postoji za tu cifru?
Lada, Dacia i Fiat? (za ova dva zadnja samo pojedini modeli)

Edit.
Sad pogledah, Citroen C3, Hyundai i10, Dacia Logan (na granici, 14.990) i , iznenadjenje za mene, Jinpeng AMY. Pa sasvim je normalno da u te automobile ne ugradjuju alarme.
Uzgred, Hyundai ima druge oznake nego dok sam ziveo tu a takve oznake nema ni u Americi, no tako mala kola kao taj i10 ( pa ni i20) ne prodaje ovde.

Back