"NAPREDNJACKI STUB SRAMA "

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.538
"Напредњачки „стуб срама“
Слободан Антонић
петак, 14. јануар 2011.
„Велика коалиција“ ДС и СНС била је тема расправе којом су медији попуњавали новогодишњу и божићну паузу (а која је, изгледа, и даље веома живахна[1]). Томислав Николић је, у име напрадњака, у интервјуу за Вечерње новости, одлучно изјавио да, након следећих избора, „нећемо правити владу са Демократском странком“ и „нека ме ставе на стуб срама ако после избора погазим реч“[2]. Али, српска јавност се добро сећа једнако одлучне изјаве Ивице Дачића, датом у интеврјуу истом листу, и то пред изборе 2008, да је за СПС «коалиција са ДС апсолутно искључена»[3] и да ће СПС правити владу само са ДСС и СРС[4]. Од стављања на стуб срама наравно да нема ништа. Данас је Дачић један од најцењенијих српских политичара коме нико не замера што је својевремено обмануо 300.000 бирача, а изгледа да му не замерају то много чак ни тих триста хиљада људи.

Али, то је зато што су Дачићев грех накнадно, на известан начин, оправдали управо Николић и Вучић. Они су поцепали некадашњи велики СРС и тако Дачићу дали могућност да се изговора како је „знао“ да са СРС не вреди радити. Баш као што се на распад радикала данас може вадити и Коштуница, зато што у марту 2008. није направио савез са СРС.

Наравно, нису Николић и Вучић једини кривци за раскол у СРС. Али, они су криви што су преузели евроатлантску мантру да „ЕУ нема алтернативу“, и тако неколико стотина хиљада бирача, поступно, почели да преводе из народно-суверенистичког табора у евро-унионистички. Срећом, код њихових бирача то је само површинска промена, јер је у српском бирачком телу импресионираност евроунионистичком причом ионако у озбиљном паду[5]. Али, након стварања СНС, Вашингтон и Брисел су добили могућност директне или индиректне контроле над две највеће српске странке и тиме над самом матицом српске политике..
." ...

Sa :
 

Back
Top