Naprednjaci žele izbore, ali ne nude nikakve promene

Poruka
4.286
Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, zatražio je na jučerašnjem mitingu opozicije da najkasnije do aprila budu raspisani vanredni izbori. U protivnom najavio je da će protesti protiv vlasti biti svakodnevni. Vlast bi trebalo da zabrine činjenica da je u koloni od preko 60.000 građana iz različitih krajeva Srbije, bilo najviše onih koji su na protest došli da iskažu nezadovoljstvo nemaštinom i besperspektivnošću.
- Dajte nam dva meseca koje i mi dajemo njima. Ako siledžije, kao i do sada, ne budu želele da slušaju, u aprilu ćete me zateći ovde kako sedim na stiroporu da se ne prehladim. Ako želite, pridružite mi se - poručio je Tomislav Nikolić.
“Neka se ne usuđuju slučajno da prodaju Telekom, a onaj ko ga kupuje neka zna da smo mi bili protiv toga”, poručio je Nikolić.

Novi vođa

Srbija hoće novog vođu - Tomislava Nikolića, a neće više Tadića, Dinkića, Dulića i rekonstrukciju vlade, i koga Cvetković predstavlja, deda Mraza koji u Brisel nosi upitnike, a mi hoćemo posao, rekao je Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije.
Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kazao je da je Srbija “premala za tako velike lažove i presiromamašna za tako bogate ministre”, a funkcionerka Pokreta snaga Srbije i supruga biznismena u bekstvu Bogoljuba Karića Milanka Karić ocenila u više navrata pozdravila je Nikolića kao novog predsednika Srbije, a zamenika predsednika SNS Aleksandra Vučića kao novog premijera. Vučić je poručio da Srbija želi da pokaže “odnarođenoj vlasti” da joj je dosta terora i siromaštva i da hoće promene.

Politički analitičari ocenjuju da naprednjaci i njihovi partneri nisu ponudili bilo kakav izlaz već samo ono što i sva istraživanja pominju kao najveće zamerke sadašnjoj vlasti.

U govorima i parolama prepoznat je jedan od glavnih problema društva - korupcija.

- Smešno je, međutim, kada o tome govori Velimir Ilić, čiji su članovi partije zbog korupcije osuđivani. Ili kada o tome govori nekadašnja perjanica JUL-a Vulin, koji je sada ogorčen na bogataše, a nije taj osećaj pokazivao devedesetih kada je bio u strukturama vlasti i u društvu najbogatijih ljudi. Ili Milanka Karić? Zar treba Bogoljuba vratiti. Problem ovog mitinga je u uverljivosti - kaže sociolog Jovo Bakić.

Subotnji protest, posebno njegova masovnost, morali bi da budu opomena svakoj razumnoj vlasti, smatra Bakić i dodaje da bi razumna vlast do sada već smenila mnoge ministre.

On je dodao da “naprednjaci mogu da budu zadovoljni jer sigurno nisu očekivali toliko ljudi”.

- Verujem da su očekivanja građana koji su došli na miting ispunjena iako nije bilo suštinskih predloga za bolji život. Ali, davljenik se za slamku hvata, a oni su im slamka. Drugo je što će se tom narodu iluzija raspršiti kada oni dođu na vlast, kao što su se raspršile i mnogim “šetačima” za ovih poslednjih deset godina - kaže Bakić.

Miran protest

Za političke posmatrače iznenađenje nije činjenica da je protest protekao mirno, jer kako kažu “te grupe koje izazivaju nemire su poznate i policiji i naprednjacima”.

Zoran Stojiljković, profesor FPN, kaže da nije ni očekivao da naprednjaci “obećaju ono što građanima mnogo znači, a to su posao, zarade”.

- Oni samo mogu da kapitalizuju ono što je vlast sama ponudila. Oni su dobro osetili priču; manje priviligija, manje poslanika... Međutim, umesto toga neka potpišu dogovor sa građanima, i vlast i opozicija, neka oroče obećanja i onda ćemo rado ići na izbore, a ovako izbori neće mnogo toga promeniti - poručuje Stojiljković. Njemu je miting ostavio jedan mnogo mučniji utisak - da je “strašno koliko je bilo ćutanja okupljenog naroda”.

Prvo veće okupljanje opozicije u poslednjoj deceniji počelo je oko 12,30 časova, a skup je obezbeđivalo oko 10.000 ljudi, 8.000 policajaca i 2.000 pripadnika obezbeđenja SNS. Miting, koji su organizovali naprednjaci, a pridružili se Nova Srbija, Pokret socijalista i Pokret snaga Srbije bio je dobro organizovan, a prema saznanjima “Blica” na tome je rađeno šest meseci.

Saobraćaj je bio zaustavljen u centralnim gradskim ulicama. Pred početak protesta emitovani su spotovi u kojima su pominjani direktori javnih preduzeća iz redova DS i njihove ogromne plate.

Generalna poruka s bine bila je da u budućoj vlasti neće biti privilegovanih. Okupljeni su između sebe najčešće razmenjivali rečenice poput “nema šanse više ova vlast” i “vreme je da odu”. Ali su i jedni druge upozoravali: “Ne sme biti ničeg da pokažemo da smo mi fini”.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/233735/Naprednjaci-zele--izbore-ali-ne-nude-nikakve--promene
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.