Quantcast

Naprednjaci žele izbore, ali ne nude nikakve promene

Poruka
4.286
Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, zatražio je na jučerašnjem mitingu opozicije da najkasnije do aprila budu raspisani vanredni izbori. U protivnom najavio je da će protesti protiv vlasti biti svakodnevni. Vlast bi trebalo da zabrine činjenica da je u koloni od preko 60.000 građana iz različitih krajeva Srbije, bilo najviše onih koji su na protest došli da iskažu nezadovoljstvo nemaštinom i besperspektivnošću.
- Dajte nam dva meseca koje i mi dajemo njima. Ako siledžije, kao i do sada, ne budu želele da slušaju, u aprilu ćete me zateći ovde kako sedim na stiroporu da se ne prehladim. Ako želite, pridružite mi se - poručio je Tomislav Nikolić.
“Neka se ne usuđuju slučajno da prodaju Telekom, a onaj ko ga kupuje neka zna da smo mi bili protiv toga”, poručio je Nikolić.

Novi vođa

Srbija hoće novog vođu - Tomislava Nikolića, a neće više Tadića, Dinkića, Dulića i rekonstrukciju vlade, i koga Cvetković predstavlja, deda Mraza koji u Brisel nosi upitnike, a mi hoćemo posao, rekao je Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije.
Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kazao je da je Srbija “premala za tako velike lažove i presiromamašna za tako bogate ministre”, a funkcionerka Pokreta snaga Srbije i supruga biznismena u bekstvu Bogoljuba Karića Milanka Karić ocenila u više navrata pozdravila je Nikolića kao novog predsednika Srbije, a zamenika predsednika SNS Aleksandra Vučića kao novog premijera. Vučić je poručio da Srbija želi da pokaže “odnarođenoj vlasti” da joj je dosta terora i siromaštva i da hoće promene.

Politički analitičari ocenjuju da naprednjaci i njihovi partneri nisu ponudili bilo kakav izlaz već samo ono što i sva istraživanja pominju kao najveće zamerke sadašnjoj vlasti.

U govorima i parolama prepoznat je jedan od glavnih problema društva - korupcija.

- Smešno je, međutim, kada o tome govori Velimir Ilić, čiji su članovi partije zbog korupcije osuđivani. Ili kada o tome govori nekadašnja perjanica JUL-a Vulin, koji je sada ogorčen na bogataše, a nije taj osećaj pokazivao devedesetih kada je bio u strukturama vlasti i u društvu najbogatijih ljudi. Ili Milanka Karić? Zar treba Bogoljuba vratiti. Problem ovog mitinga je u uverljivosti - kaže sociolog Jovo Bakić.

Subotnji protest, posebno njegova masovnost, morali bi da budu opomena svakoj razumnoj vlasti, smatra Bakić i dodaje da bi razumna vlast do sada već smenila mnoge ministre.

On je dodao da “naprednjaci mogu da budu zadovoljni jer sigurno nisu očekivali toliko ljudi”.

- Verujem da su očekivanja građana koji su došli na miting ispunjena iako nije bilo suštinskih predloga za bolji život. Ali, davljenik se za slamku hvata, a oni su im slamka. Drugo je što će se tom narodu iluzija raspršiti kada oni dođu na vlast, kao što su se raspršile i mnogim “šetačima” za ovih poslednjih deset godina - kaže Bakić.

Miran protest

Za političke posmatrače iznenađenje nije činjenica da je protest protekao mirno, jer kako kažu “te grupe koje izazivaju nemire su poznate i policiji i naprednjacima”.

Zoran Stojiljković, profesor FPN, kaže da nije ni očekivao da naprednjaci “obećaju ono što građanima mnogo znači, a to su posao, zarade”.

- Oni samo mogu da kapitalizuju ono što je vlast sama ponudila. Oni su dobro osetili priču; manje priviligija, manje poslanika... Međutim, umesto toga neka potpišu dogovor sa građanima, i vlast i opozicija, neka oroče obećanja i onda ćemo rado ići na izbore, a ovako izbori neće mnogo toga promeniti - poručuje Stojiljković. Njemu je miting ostavio jedan mnogo mučniji utisak - da je “strašno koliko je bilo ćutanja okupljenog naroda”.

Prvo veće okupljanje opozicije u poslednjoj deceniji počelo je oko 12,30 časova, a skup je obezbeđivalo oko 10.000 ljudi, 8.000 policajaca i 2.000 pripadnika obezbeđenja SNS. Miting, koji su organizovali naprednjaci, a pridružili se Nova Srbija, Pokret socijalista i Pokret snaga Srbije bio je dobro organizovan, a prema saznanjima “Blica” na tome je rađeno šest meseci.

Saobraćaj je bio zaustavljen u centralnim gradskim ulicama. Pred početak protesta emitovani su spotovi u kojima su pominjani direktori javnih preduzeća iz redova DS i njihove ogromne plate.

Generalna poruka s bine bila je da u budućoj vlasti neće biti privilegovanih. Okupljeni su između sebe najčešće razmenjivali rečenice poput “nema šanse više ova vlast” i “vreme je da odu”. Ali su i jedni druge upozoravali: “Ne sme biti ničeg da pokažemo da smo mi fini”.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/233735/Naprednjaci-zele--izbore-ali-ne-nude-nikakve--promene
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.