Naprednjaci postali evropejci?

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.398
Rezultate poslednjeg istraživanja javnog menjenja ne treba uzeti zdravo za gotovo“, smatra Zoran Lučić iz CESID-a. Najveća promena na političkoj sceni Srbije je to što su Naprednjaci postali prihvatljiv partner.Demokratskoj stranci je sklono 35 odsto birača dok bi za Naprednjake glasalo 31 odsto. Još bi samo Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije mogle samostalno da pređu cenzus. To su rezultati poslednjeg istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Stratedžik marketing.Iako je recimo ministar Ivica Dačić rekao da bi možda i tužio Stratedžik zbog ovog istraživanja koje je, kako on kaže, neverodostojno, programski direktor CESID-a Zoran Lučić misli da su rezultati utemeljeni iako ih treba uzeti sa rezervom. U trenutku kada izbori nisu raspisani mnogi ne znaju kome bi dali svoj glas, a mnogi neće da odgovore na anketna pitanja.Lučić kaže da nije nelogično ni to što opozicione stranke trenutno uživaju veću podršku. Demokrate su dugo na vlasti, a i ekonomska kriza je u jeku. „Naišla je ova kriza koja je opalila šamar celom svetu, a tranzicione zemlje su posebno ugrožene. Vi imate jednu ekonomsku katastrofu. Ljudi razmišljaju: „Ko je kriv? Pa oni koji su na vlasti.“ To je sasvim logično i biračko telo se normalno ponaša“, kaže Zoran Lučić u intervjuu za Dojče vele.Moguća srpska „velika koalicija“Lučić ipak kaže da bi sve veoma različito izgledalo posle dva meseca kampanje. On ne isključuje buduću saradnju Demokratske stranke i Srpske napredne stranke upoređujući tu mogućnost sa „velikom koalicijom“ u Nemačkoj. On misli da je SNS „potpuno kompatibilna sa Evropom“.„Oni postaju nešto što više nije ekstremna stranka kao što je SRS. Sada su oni konzervativna stranka, uslovno rečeno, bliža centru. Došlo je do pomeranja 80 odsto birača Radikala u pravcu koji je potpuno prihvatljiv Evropi. I ne samo da su Naprednjaci kompatibilni sa Evropom – sada imaju i veliki koalicioni potencijal. Pre niko nije hteo sa njima, a sada je saradnja sasvim legitimna“, kaže Lučić za Dojče vele.Programski direktor CESID-a objašnjava da u raznim evropskim zemljama postoje stranke sličnih stavova sa stavovima naprednjaka, te da one zauzimaju i jake pozicije u Evropskom parlamentu.„Srbija nije izolovana zemlja – mi moramo praviti nekakvu saradnju. Stranke koje ne mogu da komuniciraju sa inostranstvom, ne mogu praviti nikakvu saradnju“, zaključuje Lučić.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4702348,00.html?maca=ser-Blic Online-2569-xml-mrss

Eto,sad demokrate mogu bez problema da glasaju za naprednjake.Razlike nema.
 
U koliko god želiš :)
Idem na kombinaciju DS-SPS-JS-PUPS-SDP i SRS ili LDP.

To ni pod tackom razno.Prvo,sa SRS nema sanse,nikada!a drugo najbolje bi bilo za zemlju da vlada bude stabilna,a to moze jedino ako dve najjace stranke formiraju vladu.Jer,SNS je vec pokazao znake da je spreman na saradnju sa DS,a i pokazuju da su i za EU i za Kosovo.Tako da ti garantujem da ce varijanta DS-SNS da igra glavnu ulogu.
 
To ni pod tackom razno.Prvo,sa SRS nema sanse,nikada!a drugo najbolje bi bilo za zemlju da vlada bude stabilna,a to moze jedino ako dve najjace stranke formiraju vladu.Jer,SNS je vec pokazao znake da je spreman na saradnju sa DS,a i pokazuju da su i za EU i za Kosovo.Tako da ti garantujem da ce varijanta DS-SNS da igra glavnu ulogu.

Dobro, to je tvoja logika, a ko odlučuje?
Jedno je što SNS šalje signale i što bi to navodno bila jača Vlada a drugo je što DS na to neće pristati ni u ludilu ;) SNS na čelu sa Vučićem ili Jorgovankom možda, koalicija sa strankom koju vodi Tomislav Nikolić nije i neće biti moguća ... osim ako predsednik ne udari glavu pa ne poremeti pameću jer je za sada njegovo mišljenje o TN jasno formirano i ni najmanje ga ne sakriva. Ne znam da li si ga čuo kako priča o dotičnom ali tu nema K od koalicije ma koliko se ovaj poturao ;)
 
otkrila nam ameriku ova tema i to saznanje..
ne postoji opozicija ko ni za vreme slobe,sve su to samo rezerve za zute lopove pa ko se brze bolje dodvori za koalicionog "partnera"
i tako do sledece plishane revolucije..
tako da,jedini veci retard od glasacha zutih je onaj ko glasa za bilo koga drugog jer im time josh vishe pomaze
 

Back
Top