Napravio repliku prvog auta uvezenog u Srbiju, koji je vozio kralj Petar

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
337.385
MUP nece da ga registruje

Posle više od sto godina, model prvog uvezenog automobila u Srbiju iz 1903. godine, koji je nekada vozio kralj Petar, oživela je replika jednog stolara iz sela nadomak Kragujevca. Bez iskustva u pravljenju automobila, samo sa velikom vizijom, Radoslav Matović je odlučio da ga napravi i u tome uspeo potpuno sam. Pravio ga je dve godine, deo po deo. Sada je prava atrakcija, bar za one malobrojne koji su imali priliku da ga vide.

Krstari Radoslav seoskim drumom u svom automobilu i ponosno ga pokazuje. Meštani u neverici, jer navikli su da ovim putem uglavnom viđaju traktore. Niko nije verovao da će jedan stolar uspeti da ga napravi, i to sam.

Na otpadu nije završio, ali zato u filmu jeste. Imao je do sada nekoliko ponuda za saradnju. Ipak, na razumevanje MUP nikako ne nailazi. Kaže, ne može da ga registruje i vozi po gradu, jer tablice neće da mu izdaju, iako je auto tehnički ispravan.

Voleo bi Rade da podeli sa drugima svoj izum, koji je dve i po godine strpljivo pravio. I to ručno. Na automobilu je sve autentično, pa čak i benzinski motor koji razvija brzinu do 30 kilometara na čas, baš kao i na originalu koji je nekada vozio kralj Petar.

“Originalno vozilo je završilo kod kralja Petra, a kad je bilo povlačenje preko Albanije došlo je do Niša i tu se gubi svaki trag”, navodi.

Zato je replika tu da oživi sećanje na stara vremena, pa makar ga Rade vozio samo po svom selu. A ipak, nada se da će jednog dana moći sa njim da se odveze i do Oplenca, ako ne i dalje.

(internet mediji )

Clipreplika.jpg
 

Back
Top