Напад на бошњачку кућу код Гацка - Министар Каран најавио истрагу

Pogledajte prilog 1542375

IZ UDRUŽENJA ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA REAGOVALI NA DODIKOVE IZJAVE: Od 1996. do 2022. u bh. entitetu RS...

(...) ubijeno je trinaest povratnika.

koliko-povratnika-u-rs-je-ubijeno-i-napadnuto-a-koliko-je-s.jpg

Nakon napada na povratnike u Gacku

Prije 1h

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida danas su reagovali na posljednje izjave Milorada Dodika.

Navode da se se "Dodik našao uvrijeđenim na pismo premijera FBiH u kojem premijer s pravom konstatuje činjenice koje nažalost ukazuju da se u RS - u radi o sistemskim napadima na povratnike".

"Iza svake Dodikove zapaljive retorike strada neko od povratnika", navode iz Udruženja.

Podaci kojima raspolaže Udruženje žrtava i svjedoka genocida govore upravo o tome:

"Od 1996. godine do 2022. godine na području bh. entiteta RS ubijeno je 13 povratnika (13-ta žrtva bio je Murat Badić, stradao prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu srušene džamije Ferhadija u Banjaluci), 22 povratnika su teško ranjena, preko 1.000 povratnika bili su žrtve fizičkog napada, dok je 3.500 povratnika pretrpjelo neku vrstu verbalnog napada, najčešće na nacionalnoj osnovi, oskrnavljeno je preko 300 vjerskih objekata."

To su podaci bazirani na osnovu iskaza 3.500 anketiranih povratnika, podataka policijskih agencija u BiH, te pravosudnih institucija (Sudovi i Tužiteljstva u BiH).

Skoro pa niti jedan od navedenih napada nema sudski epilog, ubistva povratnika se uglavnom vode postupci protiv NN lica, navode iz udruženja i dodaju:

"Činjenice su takve i potpuno provjerljive, ako se ovdje ne radi o sistemskim napadima onda neka Tužilaštva poduzmu konkretne mjere, a ne mjere protiv onih koji su napadnuti kao što je slučaj u Bratuncu."
nije više?
 

Back
Top