Напад на бошњачку кућу код Гацка - Министар Каран најавио истрагу

комшија

Stara legenda
Poruka
92.659

1714689754107.png

Napad na bošnjačku kuću kod Gacka - Ministar Karan najavio istragu


Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom, a tema razgovora bio je napad na bošnjačku povratničku porodicu u Gacku u kojem je korišteno vatreno oružje.

Napad na bošnjačku kuću kod Gacka - Ministar Karan najavio istragu


02.05.2024 | 21:08

Ministar Karan informisao je ministra Isaka kako policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa postupajućim tužiocem, aktivno rade na rasvjetljavanju ovog događaja te da je uvjeren kako će počinilac uskoro biti otkriveni.

Ministar Isak i ministar Karan osuđuju sve napade na povratnike u Bosni i Hercegovini te poručuju kako policijski službenici neće imati ni minimum tolerancije prema licima koja budu ugrožavala povratnike u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine ili iz bilo kojeg naroda.

Na kraju razgovora zaključeno je kako će ministri nastaviti razmjenjivati informacije vezane za konkretan događaj, ali i da će se dodatno intenzivirati saradnja uprava policije u pogledu zaštite povratnika u oba entiteta, saopšteno je iz FMUP-a.

Podsjećamo, ministar Nerin Dizdar je na Facebooku objavio da se desio napad na povratničku porodicu u Gacku.

link

Нико од полицијских и званичника цивилне власти у Републици Српској није се огласио о оружаном нападу на повратничку бошњачку породицу у Гацку све док о томе из Сарајева путем свог Фејсбук профила јавност први није обавестио државни министар расељених особа и избеглица Нерин Диздар; тек након тога су из Полицијске управе Требиње, око девет сати увече, послали саопштење за јавност о овом чину.
 
Poslednja izmena od moderatora:

1714782202418.png

DUŠKA JURIŠIĆ U GACKU: “Ako gatačke vlasti imaju iskrene namjere da se malobrojni bošnjački povratnici osjećaju sigurno..."


U Gacku jučer je došlo do napada na kuću povratničke porodice korištenjem vatrenog oružja.


1714744813-2a4072ea-9c3b-4b77-aa93-6b3bdd46acc7-900x683.jpg

Foto: Agencije

Prije 10h


Kako su ranije policijski službenici Policijske stanice Gacko su kazali da je napadnuta kuća Hame i Enise Krvavac u mjestu Gračanica kod Gacka.

Policijski službenici su utvrdili da je u kući, u kojoj prema riječima prijavitelja niko ne živi, oštećeno jedno prozorsko staklo upotrebom vatrenog oružja.

Povratnika Hamu Krvavca danas je obišla i Duška Jurišić zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice.

“Nakon pucnja na jedinu obnovljenu bošnjačku kuću u Gračanici kod Gacka, te brojnih osuda domaćih političara i medjunarodnih organizacija, bitno je ispuniti obaveze – pronaći i kazniti počinioce, osigurati policijske patrole dok se ne osigura ono što je davno trebalo postaviti, a to je ulična rasvjeta i nadzorne kamere”, navela je za N1.

Potom je dodala:

“Ako gatačke vlasti imaju iskrene namjere da se malobrojni bošnjački povratnici osjećaju sigurno, za početak bi trebalo ukloniti mural Ratka Mladića. Veličanje ratnih zločinaca je krivično djelo. To bi bio dobar znak da je pucanj u kuću Hame Krvavca samo incident, a ne poruka Bošnjacima da nisu dobrodošli.”

Jurišić je razgovarala sa Hamom i Enisom Krvavac te predstavnicom Udruženja Gačana “Slavljan” Melćom Đidelijom.

Ranije za N1 Hamo Krvavac je kazao kako sada ima strah da dovede svoj unučad da borave ovdje
 
Nije u redu da se unistava kuca povratnika, neka budala verovatno....pijana ...
Ali ako pogledate usred Srbije, pa nema sanse da opstane kuca u kojoj niko ne zivi a da je ne odnesu celu , a kamoli da ne razbiju prozor, nece puskom , nego kamenjem, ali nema sanse, za 6 meseci ce biti polomljeno staklo..
Cak i kad zive , nego nisu stalno tu...a selo je 5km od grada...no no...Krusevac, a ne Beograd, a u BG ne morate ni da razmisljate, bice vam kuca i obijena...
 
Dodik je rekao Srni da Nikšić na politikantski način pokušava da jednu osjetljivu temu poput napada na povratnike u Gacku stavi na teret RS-u, istakavši da su neprihvatljive kvalifikacije da je riječ o "sistematskom terorisanju povratnika".

"Tvrdnja o nekakvom sistematskom terorisanju je izmišljena kako bi se tenzije podigle. Ne mogu da vjerujem da je na ovaj način odlučio da usložnjenu situaciju još više usložni", izjavio je Dodik.

POZIV NA DJELOVANJE

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću: Pokažite da su napadi na povratnike neprihvatljivi


Dodik je naveo da niko ne spori da postoje određeni incidenti, ali ističe da ih je Republika Srpska sve riješila i počinioce privela pravdi, osim u Višegradu gdje je pretučena jedna porodica i na kojem organi RS-a rade.

"U Republici Srpskoj su otkriveni svi napadi na povratnike i činimo sve da obezbijedimo stabilno i bezbjedno okruženje. Svi oni koji počine bilo kakav akt prema ljudima druge vjere i nacije ili iz bilo kog motiva treba da odgovaraju na najstroži način", istakao je Dodik.

On je naveo da je policija Republike Srpske učinila sve da se obezbijedi takva sigurnost, a da je pitanje šta se dešava u pravosuđu za Nikšića i njegove ljude koji su spremni da prihvate da ovakvo pravosuđe funkcionše u BiH.

"Imajući u vidu da cijenim Nikšića i njegovu objektivnost veoma sam iznenađen da je dostavio ovako jedno pismo puno krivice na samu Republiku Srpsku, a samo jednim dijelom govori da toga ima i u FBiH. Kada bi se uporedilo, vidjelo bi se da postoji u FBiH sve ono što je pokušao da pripiše RS-u", rekao je Dodik.

Pokušati Republici Srpskoj pripisati tako nešto, Dodik kaže da se može samo iz "pokvarenih političkih namjera koje je očigledno Nikšić pokazao na ovom primjeru, jer da je htio da bude objektivan onda je trebalo da napiše šta se dešava u FBiH."

Začuđen je, ističe, da se Nikšić odlučio na jedan pamflet reagujući na događaj u Gacku na kojem policija radi, te ukazao da je objekat bio izolovan, bez prisustva stanovništva i da će teško biti utvrditi.

On je rekao da je ovakvim postupanjem Nikšić značajno zatvorio vrata mogućem dijalogu o mnogim drugim pitanjima, jer se pokazalo da je upravo on politički i etnički motivisan kada takve stvari tvrdi.

Dodik je naveo da se u slučaju Gacka, ako je urađeno iz etnički motivisanih razloga, mora pronaći počinilac i biti kažnjen, ali smatra da ne treba da se prejudicira dok sve ne bude završeno.

"Nikšić je ubrzao i optužio Republiku Srpsku na najcrnji mogući način, žao mi je što je to uradio, mislim da smo imali do sada nesumnjivo dobar dijalog na svim pitanjima", rekao je Dodik.

Dodik je pozvao policiju Republike Srpske da pojača mjere sigurnosti u naseljima gdje žive povratnici Bošnjaci ili oni koji su tu živjeli njihove sigurnosti i da se svaki napad se rigorozno kažnjava.

"Zato bi možda bilo dobro da se za takve napade promijeni zakon u Republici Srpskoj i to ću predložiti da se uvedu rigoroznije kazne za takva djela, pogotovo ona koja su motivisana na etničkoj osnovi. Mi ćemo to uraditi i mi ćemo pokazati da to možemo", zaključio je, između ostalog, Dodik.
 

1714879627639.png

Šmit pozvao da se otkriju napadači na bošnjačke povratnike u Gacku


1714879587215.png


03. 05. 2024

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit pozvao je institucije da identifikuju osobe umešane u napad na bošnjačku povratničku porodicu u Gacko, u Republici Srpskoj i da se utvrde njihove namere, kao i sve činjenice tog incidenta.

„Visoki predstavnik Kristijan Šmit je sa zabrinutošću primio informaciju o slučaju nasilja u Gacku i poziva sve institucije da identifikuju umešane osobe, utvrde činjenice i njihove namere“, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Šmit je istakao da svaki oblik zastrašivanja povratnika predstavlja kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma (povratak izbeglica) i da je neprihvatljiv čin koji treba da bude procesuiran.

U jednom selu kod Gacka juče je iz vatrenog oružja pucano na kuću bošnjačkih povratnika.
 
Ма каква "будала пијана". Очигледно је да се ради о терористичком акту организованом да би се Бошњаци повратници заплашили и одвратили од повратка на своја имања у мањем босанско-херцеговачком ентитету одакле су током рата протерани.
Pa nisu bili proterani odatle, samo udaljeni, to nije isto...
Udaljujes privremeno , da ne izginu nocu od radikalnih budala...
E jeste problem ako radikalne budale pocnu da uzimaju stvar u svoje ruke...
Ako je to slucaj ovde, onda to treba preseci....nema toliko koristi za te radikalne budale, koliko stete za ostale...
Ali bitno je da li je kuca prazna, to je vrlo bitno....tj prazna trenutno ili prazna na 6 meseci....nisam ja pravio Srbe ali to je bitno kozacko srpskom mentalitetu...ili obrenovicevsko karadjordjevicevskom mentalitetu..

Mada bih ja bio i za radiklano kaznjavanje sve i da je iz ciste dosade...pa lomi svoju kucu iz ciste dosade...ali to je svuda prisutno ,
I u lici i dalmaciji i svuda na balkanu....to ako vide da je prazna kuca 6 meseci da uzimaju slobodu da skidaju sve sto se moze skinuti....

Ta razlika cistaca tudje imovine i postovalaca tudje imovine nije ekonomicna nego destruktivno oportunisticka..
 
Ne znas ti sta pricas....nije to bas sve crno belo.....ne mozes se sa budalama raspravljati a ako je bolje da ih oteras odatle do granice gde su zasticeni , onda ih oteras radi njih i radi svog obraza jer budale iz komsiluka ne mozes kontrolisati....jer svinje uzimaju sebi za pravo i ode tebi glava ako branis ono sto im je mrznja...
To je razlika izmedju udaljenja i oteravanja...
Kad imas sukob pijane budale i treznog oteras treznog na pola sata jer sa budalom nema razumnog razgovora...onda oteras budalu , onda trezan moze da se vrati...
A za proslost me zabole...
Svako za svoje vreme odgovara....

Nek ih ganjaju za rusenje tudje imovine...red je da se srbi bar negde nauce redu postovanja tudjeg...
 
Poslednja izmena:
Ne znas ti sta pricas....nije to bas sve crno belo.....ne mozes se sa budalama raspravljati a ako je bolje da ih oteras odatle do granice gde su zasticeni , onda ih oteras radi njih i radi svog obraza jer budale iz komsiluka ne mozes kontrolisati....jer svinje uzimaju sebi za pravo i ode tebi glava ako branis ono sto im je mrznja...
To je razlika izmedju udaljenja i oteravanja...
Kad imas sukob pijane budale i treznog oteras treznog na pola sata jer sa budalom nema razumnog razgovora...onda oteras budalu , onda trezan moze da se vrati...
A za proslost me zabole...
Svako za svoje vreme odgovara....

Nek ih ganjaju za rusenje tudje imovine...red je da se srbi bar negde nauce redu postovanja tudjeg...
 

Back
Top