Намерно уништење српског села

dejan624

Domaćin
Poruka
4.855
Јасминин муж, који анализира светске економске токове последњих петнаестак година, врло добро је предвидео ствари попут колапса Силицијумске долине и кризе Америчке берзе. После неколико случајева када се, како каже, уз њену потпуну неверицу да тако крупне ствари могу да се десе, све у потпуности обистинило, одлучила је да убудуће слуша све његове савете. Имајући у виду кризу која наилази, пре неколико година су одлучили да инвестирају у имање у Србији.

- Никада није било питање да ли ћемо, него када ћемо да се вратимо. Ја ћу у Америци радити још неку годину, али мој муж је већ неколико година у Србији. Урадили смо нешто што сматрамо да треба да ураде сви који схватају каква криза предстоји. Нажалост, Београд се шири, а Шумадија је празна. Стари умиру, а млади су отишли да се не врате. Седе у градовима у којима немају посао. Само у Београду има неколико хиљада незапослених лекара, а у селима их нема. Ми смо купили око 70 хектара напуштених имања зараслих у коров између Љига и Горњег Милановца. То су прелепи предели! Не знам има ли земље у којој нисам била, али такву природу, чист ваздух и шуме које на имању имамо, тешко је наћи било где у свету. Наши људи то не схватају, већина их због санкција и немаштине није ни путовала и они мисле да негде постоји нешто што је лепше и боље. Нема, Србија је најлепша земља! – каже Јасмина.

Њено је мишљење да се српско село намерно уништава, јер су откупне цене пољопривредних производа изузетно ниске.

- Не рачунајући уложени рад, више вам треба новца и хране да бисте одгајили свињу, него што ћете добити новца када пожелите да је продате! Мислим да данас у крају где се наше имање налази више нема ни крава због ниских откупних цена млека. Сточни фонд је готово уништен, пропадају воћњаци шљива које нико не бере. И они који би се вратили на село, немају подршку државе. Ако се млади не врате, стари ће природно нестати, а онда ће имања будзашто бити продавана ко зна коме. По Споразуму о придруживању, свако из ЕУ, било која мултинационална компанија или богаташ могу да откупе наше њиве, шуме и воде. Војводина је већ практично цела продата. Ако то урадимо и са Шумадијом, источном и јужном Србијом, нећемо имати ни оно најосновније, а то је храна. Излаз је у домаћинској привреди и исто таквој пољопривреди – поручује Јасмина.

Она и њен супруг на свом имању гаје козе и овце, имали су и свиње.

- Ми смо „сељаци почетници“. Правимо диван козји сир, научила сам да правим фантастичан јогурт. Људи треба да схвате све предности домаћег млека, које за разлику од стерилизованог и пастеризованог млека, чува његове најквалитетније састојке – каже наша саговорница.

Цене хране падају свуда у свету због све већег коришћења технологије у пољопривреди.
Данас свако има развијену пољопривреду (осим нас), због чега село и бива уништено.
У пољопривреди нема будућности и ако сељаци не производе много са јаком механизацијом биће сиромашни.
Развој пољопривреде није будућност, али би требало да буде сигурност.

Наравно да је намерно,
што ће лидеру регијона и индустријској велесили селендра, уосталом зар се сви прави просерби не стиде и гаде села, док поносно крију сељачко порекло?
Село би у сваком случају било уништено. Тренд који то одређује је незаустављив. Нема будућности и у малој пољопривреди.
Пре 30-40 година си могао да живиш само од неколико крава, а сада је то немогуће.

Село би у сваком случају било уништено. Тренд који то одређује је незаустављив. Нема будућности и у малој пољопривреди.
Пре 30-40 година си могао да живиш само од неколико крава, а сада је то немогуће.

За малог човека по тим трендовима уопште нема будућности.
А сви они што мисле да ће у фабрици уступљеној западном пријатељу да је нађу, па пустити их, убрзо ће им се касти, само....

Taj koji ti je to rekao ti je veliki neprijatelj.

За малог човека по тим трендовима уопште нема будућности.
А сви они што мисле да ће у фабрици уступљеној западном пријатељу да је нађу, па пустити их, убрзо ће им се касти, само....
Па, баш тако, нема будућности за нас овакве какви смо и додао бих да је свеједно коме ћемо "уступати" фабрике ако их будемо "уступали" и понашали се полтронски.
U uzickom kraju mozes da kupis ar zemlje i za 20 e gore po planini! Nove kuce se prodaju takoreci za dzabe.
Баш тако.
Taj koji ti je to rekao ti je veliki neprijatelj.
Пробај да живиш са 3 краве на селу и видечеш како је. Ја имам неке даље рођаке који тако раде и могу ти рећи да им је баш тешко.

Ja živim na selu i nemam ni jednu kravu jer mi trenutno više odgovara da ponekad imam slobodno vreme da odradim neki drugi posao.

Za krave treba svakodnevno da si dežurni ili da imaš člana porodice koji će da dežura.

Možda ne znate da država Srbija daje po 25000 dinara godišnje stimulacije za svaku umatičenu kravu.

Neće da budne da se to baš ne isplati, a isplati se raditi u gradu bez plate ili za minimalac.

Back