Quantcast

Nakon viza,trgovinski sporazum

munjoliki

Domaćin
Poruka
4.320
Odmrzavanje SSP u ponedeljak?

VELIKE su šanse da Prelazni trgovinski sporazum između Srbije i EU bude odleđen u ponedeljak, saznaju ”Novosti” iz dobro obaveštenih diplomatskih
izvora u Briselu.
Tome u prilog idu nedavne izjave komesara za proširenje Olija Rena da posle odluke o ukidanju viza uskoro očekuje nove lepe vesti za Srbiju, kao i bivšeg visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijera Solane, koji je svog poslednjeg radnog dana u Evropskom savetu poručio da se nada da će Prelazni sporazum na sledećem Savetu ministara biti odblokiran.
Kockice se sklapaju i oko Bramercovog izveštaja, koji će glavni haški tužilac predstaviti u četvrtak u Savetu bezbednosti UN. Holanđani, jedini koji se još protive odleđivanju Prelaznog sporazuma zbog nedovoljne saradnje Srbije s Haškim tribunalom, već su poručili da bi za njih bio veoma značajan signal ukoliko bi Bramerc napisao da Srbija čini sve što je u njenoj moći da ostvari punu saradnju. A Bramerc je u svom izveštaju napisao da je zadovoljan naporima vlasti Srbije, što, dakle, može da se protumači da, iako nema pune saradnje, Srbija daje sve od sebe.
Zanimljiv je i podatak da je šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen najavio za sredinu decembra dolazak u Beograd, što je još jedan dobar znak.

Odlična vest.
Nakon viza,evo sada se ostvaruje i trgovinski sporazum,ubrzo na red dolaze Mladić i Hadžić,a potom kandidatura za EU i prijem u uniju.
 
Top