Nakon skidanja fiksne proteze

malika

Početnik
Poruka
16
Juče sam skinula fiksnu protezu. Veoma sam se iznenadila kada mi je zubarka uklonila brekete sa zuba čupanjem, mislila sam da će mi zajedno sa njima izvaditi i zube. Zatim je ostatke tog lepila ili čega već, izbrusila. Mislim da mi je uklonila ceo gornji sloj na svim zubima gde su bili breketi. Da li su mi zubi sada skloniji kvarenju? Da li bi bilo previše za njih da ih sada i izbelim i koja bi metoda sada bila najbolja za to? I uopšte kakvu negu zuba preporučujete nakon skidanja fiksne proteze.
 
da li ste imali prozirne brekete, prilepljene "belim" materijalom, ili metalne, prilepljene cementom?
koliko sada imate godina, koliko ste nosili fiksnu?

kako god, vama sada treba najmanje godinu dana intenzivne fluorizacije (pogledajte temu "zubar!" i moj odgovor supici - znaci - "elmex" i "fluorogal"), a na beljenje zuba nemojte ni misliti.
ne samo da jeste ostecen povrsni sloj zuba, samim lepljenjem, nego je i sama priprema za fiksnu jetkanje (etching) 37% orto-fosfornom kiselinom, gledj se time priprema za athezivna sredstva kojima se lepe breketi.
drugim recima, ono sto vama sada treba je sledece: detaljan pregled, opravka novonastalih kvarova, PAZLJIVO pracenje najmanje par godina, zestoka higijena i fluorizacija, eventualno zalivanje gledji posebnim preparatima na tu temu, i sve ostalo sto mozda moze doci u obzir.

osim ovoga, nije neuobicajeno da se daljnji tretman nastavlja mobilnom ortodoncijom, te se pojacava znacaj ovoga sto sam vam napisala. ako ste imali II/2 klasu zagrizaja (degbis), i sada dobijate splint na donjim prednjim zubima iznutra, tek onda je znacajna higijena i fluorizacija, i pregledi na mesec-dva.

sve najbolje :).

 
Puno hvala!
Zubarka mi ništa od ovoga nije spomenula. Imam 23 godine, nosila sam protezu od aprila prošle godine do 20.novembra ove. Bila je samo na gornjoj vilici (metalni breketi). Sada nosim samo noću mobilni aparat. Prezadovoljna sam rezultatom. Nažalost, zubi mi se često kvare, pa se brinem da će radost kratko trajati, ukoliko ne budem znala da ih lepo negujem. Inače, izvadila sam obe četvorke i operisala oba umnjaka koji nisu još ni počeli da rastu. Preporučujem svima koji se dvoume, da stave fiksnu protezu, jer je samopouzdanje sada neuporedivo veće.
 
zao mi je sto niste na vreme dobili pravu informaciju, jer u protivnom bilo kakav ortodontski "poduhvat" moze da nacini vise stete nego koristi; dakle, za ortodonciju je potrebna savrsena priprema, sanacija svega postojeceg, savrsena higijena, intenzivna fluorizacija, i jednomesecno pracenje pacijenta u smislu stanja desni i novih kvarova.
ako smem i ja da dodam jednu rec na vasu gornju preporuku: ispravljajte zube DO 12-13 godina... em se vecina nevolja resava protezicom, a ne fiksnom, em sve brze ide, em zubi manje stradaju.. da ne govorim o tome sto kosta mozda i 5 puta manje.

sve najbolje dami, drago mi je da se ponosite vasim osmehom :).
 

Back
Top