Najveci problem svih vremena

Repetitor

Početnik
Poruka
6
Problem sa podizanjem sistema/softver ili hardver
Konf. mi je P4 2,4 GHz,256 RAM,MB Asus,40 GB-HD
Od hardvera imao sam sat.karticu, DVD-rezac i DVD-Room koje sam odstranio iz kucista.Od tada mi podizanje sistema traje 5 minuta i duze.Nakon podizanja sistema sve radi kao i prije,tj.nema nikakvih promjena.Da li se ovo nekome desavalo i zna li neko kako da rijesim ovaj problem.Sto se tice StartUp-a sve je na svom mjestu,nemam mnogo programa koji se podizu sa sistemom.Mnoga podesavanja sam radio u regedit i gdje sve ne i sada PC brze radi ali podizanje sistema je i dalje jednako sporo sto bas nervira.Ne znam da li sam temu ubacio na pravo mjesto ali se nadam da ce mi neko pomoci ko je vec imao takav problem ili neko ko zna o tome vise od mene.Hvala unaprijed!!!

Evo ovako.

Podizanje system ti traje duze jer su ti ostali zapisi (kljucevi) u registriju koji OS-u prilikom dizanja govore da tu postoji neki hardver koga sada nema. Dakle vreme koje je neuobicajeno za dizanje systema trosi se na pokusaje OS da pronadje hardver koga nema. Pomogla bi ti neka alatkica za odrzavanje registrija ili ako si dobar poznavalac regedita, pronadji i rucno ukloni te kljuceve.

Sta ja znam... ja koristim RegSeeker, p asigurno godinu dana, besplatan mali programcic koji sasvim korektno odradjuje ono sto je meni potrebno. Pokusaj sa njim... pa ako ne uspe, moraces neke druge metode. Nisam bas veliki poznavalac regedita, i ne usudjujem se da prckam napamet. ;)

Slazem se sa @Nikodim, regedit koliko je dobar za koriscenje toliko je i los...
Za chiscenje i odrzavanje registry baze, sta ja znam za mene je vrh i dalje system mehanic 5, plus uz taj program mogu da proverim stanje diska, stanje memorije i odrzavanje, uz to ima jos jako dosta dobrih altaki za odrzavanje sistema i to sve u jednom programu, a ono sto me i dalje drzi da koristim taj program jeste u tome sto do sada nikakvih komplikacija nisam imao sa njim.

Sto se mene lichno tiche ono ok je program zadovoljava sve potrebe koje imam.

System mehanic version 5.0
http://google.com

Kada skines, javni da ti posaljem serial

Pa pazi, znas kako u prncipu imas pravo, al opet isto meni je sasvim ok i do sada nisam imao nikakvih problema, sto znachi da znam sta radim "za sada" e sada da li ce drugi "korisnik" koji bude koristio taj program umeti da se snadje... to cemo da ostavimo po strani i sachekati.

Pa rekoh, koliko je dobar toliko je i stetan...
Znachi, drugim rechima gledam da izbegavam bilo sta sto se tiche registar baze "uopste", isto tako bih i drugima preporuchio ma koliko "mislili" da znaju o registar bazi da izbegavaju takve stvari jer vise ce navuci problema na svome rachunaru nego sto ce uspeti da ga oprave. Po meni tako bi izgledala neka "definicija".

Mala dopuna,

Do sada od svih koje sam probao, a i po informacijama koje mogu da se nadju, najsigurniji alat za ciscenje registri baze win-a je RFA (Registry First Aid).. Nakon skeniranja sa ovim programom sve sto oznaci zelenom bojom moze slobodno da se brise..

Jedina mana ovog programa sto nije free..

Pozz.

Repetitor ovako....

Pre bilo kakvog podizanja tvoj rachunar prvo radi POST (Power on self test) on ti je zaduzen za fizichku memoriju i hardware koji ti se nalazi u masini.
Zatim posle toga radi plug and play ili ti pak "basic input output system" BIOS
BIOS zatim trazi boot.ini i aktivira master boot record.
Znachi ovo gore ti je zaduzeno za hardwaresku delatnost i nema veze sa operativnim sistemom.

Zatim ide boot proces.... obrati paznju....

Imas chetiri faze:
Boot loader
Operating system izbor
Hardware detekcija

Od njih ti je sastavljen sledeci redosled:

NTLDR (ovde ti nastupa 64 kilobajta memorije zaduzene ms.dos i 32 bitnu memoriju za Xp)

Boot.ini (zatim ti ntldr chita i trazi boot loader bilo da je ntfs ili fat/fat32 sistem "znachi ovo ti je pre bilo kog podizanja, znachi to ti je ono ukoliko imas 2 operativna sistema pitacete hoces ovaj ili onaj sistem ili ako nemas samo ce krenuti dalje da ti podize OS bez pitanja... znachi to ti je pre bilo kakvih splash screen/ova, on ti se nalazi u "rutu diska c:/boot.ini". sakriveni fajl)
Ovako bi izgledao pravilan boot.ini

[boot loader]
timeout=30 <===> ovo mozes da menjas....
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi ( ovde moze da ti bude i skazi umesto multi) (0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn

Znachi NTLDR Chita boot.ini i sporazumevaju se koji OS treba podici i koliko ih ima.

NTdetect.com On ti je zaduzen za sledece... Posto je odredjeno sta treba podici i sa koga hard diska NTdetect.com to sve detektuje i pravi listu i pravi hardware/ski kljuch u registry bazi.
Ntoskrnl.exe (znachi to ti je BUS adapteri, garficka, Portovi, Tastatura, USB i ostalo...), znachi nesto poput hot swap i cold swap....

Ntbootadd.sys ====
==== ovo ti je vezano za gore napomenuto!
Bootsec.dos ====

Zatim nastupa kernel~ (NTOSKRNL.EXE)
Kernel se loadira u 32 bitnu memoriju zaduzenu za Operativni sistem.... zatim komunicira sa HAL/om... on ti je zaduzen za komunikaciju izmedju kernele i hardware/ske konfiguracije masine (on ti je ustvari dll fajl koji s enalazi u windows-u. Tako da kada ti menjas konfiguraciju HAL zajedno sa filterima raspoznaje sta je sta... Znachi slichno plug and play juuuu samo mnogi to mesaju i pucam od smeha svaki dan kada chujem....
I na kraju... HAL se smesta u registar bazu i dodaje im value "0" (necu da kazem u koji deo radi vase sigurnosti). Tako NTDLR zna sledeci put sta treba da podigne od sistema "po default/u".

Kernel zatim nastupa..... preuzima sve podatke koji su mu potrebni, odatle ti izlazi onaj veliki splash screen logo "Windows XP profesional i pochinju one tachkice da se krecu...

Sta ovo znachi... Znachi sledece:

Hardwaresk/i kljuch je kreiran ( to znachi da je kernel upisao u registry bazu taj kljuch)

Memorijski zapamceno sta sledeci put treba podici (isto zapisano kljuchem u registry bazi)

Svi drajveri su u listi za podizanje (znachi spremno je sta treba podici od hardware/a i drajvera tu je value "1") Znachi ono kada ti pise "last good configuration" da izaberes to ti je napravljeno od ovoga...

I na kraju zapochinje seciurity sub sistem,input autpot 32 bitne uredjaje da loadira ujedno sa GUI (graphical user interface), i zapochinje logon screen.

E sada, ukoliko ne mozes sada da raspoznas sta je sta.... reinstaliraj kompijuter i to je to.

ja takodje koristim System Mechanic / 6 Prof./ i zadovoljan sam..po preporuci sam ga ostavio na default,tj.kako je instaliran nista nisam mijenjao...i ne namjeravam sve dok komp "leti"..mozda nije najbolji al ja se ne zalim..steta samo sto ne mogu naci prevod na njemacki jezik jer sa engleskim losije stojim ali sta je tu je...

Back