Najveći gitarista za kojeg nikada niste čuli

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.385
Legendarni irski gitarista Rori Galager nazivan je „najvećim gitaristom za koga nikada niste čuli“ i snažno je uticao na druge gitariste kao što su Brajan Mej i Erik Klepton.

Gallagher je proglašen gitaristom godine od strane magazina Melodi Maker 1972.


Rory Gallagher - For The Last Time
Sa njegovog prvog solo albuma, 1971
 
Poslednja izmena:
Galager je formirao „The Taste“, koji je kasnije jednostavno preimenovan u „Taste“, bluz rok i R&B moćni trio, 1966.

Taste (w/ Rory Gallagher) - Same Old Story​

Jedan od najboljih koncerata koje sam gledao. Dva i po sata, Sarajevo, negdje 80-ih. Puno bolji uživo nego studijski, barem meni.
 
Gallagher je dugo godina svirao izlizani sunburst Stratocaster iz 1961. Bio je navodno prvi u Irskoj, i prvobitno je bio u vlasništvu Džima Konlona, glavnog gitariste u irskom bendu Roial Showband. alager ga je kupio polovnog od Kroulijeve muzičke prodavnice u Cork's McCurtain Street u avgustu 1963. za nešto manje od 100 funti

Govoreći o toj j kupovini, njegov brat Donal se priseća: „Njegova ambicija iz snova je bila da ima gitaru kao Badi Holi. Ovaj Stratocaster je bio u prodavnici kao polovni instrument, koštao je 100 funti. U današnjem novcu ne možete ni da uporedite; Moglo bi se reći da je to bilo milion funti. Moja majka je govorila da ćemo biti u dugovima do kraja života, a Rori je rekao: 'Pa, u stvari sa ovakvom gitarom mogu da sviram i ritam i solo, tako da mi ne treba ritam gitarista i mogu da zaradim više novca i pre da ga isplatim.'

1280px-Rory_Gallagher's_Stratocaster_on_display_in_Dublin_in_2007.jpg
 
U januaru 1975. Rorija su pozvali Rolingstonsi da dođe na džem/audiciju sa njima u Roterdamu nakon što je Mik Tejlor iznenada napustio bend.

Rorija je na aerodromu pokupio Mik Džeger i proveo je nekoliko dana svirajući sa njima. ali je odbio da se pridruži Rolingstonsima jer je bio zadovoljan solo karijerom.

TELEMMGLPICT000233030684_trans_NvBQzQNjv4BqbMR798aWDZck9uDQFumyMwevEKk104tqvO9rJuZc8g4.jpeg
 
Ma takvih gitarista imas kolko hoces. Oni koji su popularni, to su oni kojima je industrija odlucila objaviti plocu. Jer znamo da tada ako ti niko nije objavio plocu onda niti ne postojis. Da nisu Beatles-ima objavili plocu niko ne bi cuo za njih. A to sto je popularno, to govori kakav ukus ima masa, sto masa preferira, a ne sto je nuzno najbolje ili dobro.
Odgovor na temu. Prvi mi pada trenutno napamet Mick Hutchinson, nekoc u Sam Gopal bendu a kasnije u bendu Clark Hutchinson.


https://www.youtube.com/watch?v=MuLAkGWsfWk

https://www.youtube.com/watch?v=dS0pMIB7I6Q
 

Back
Top