- Poruka
- 27.603
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Čim se rodiš, dobiješ ime, religiju, nacionalnost i rasu. Ostatak života provedeš definišući i braneći jedan fiktivni identitet.
Ja sam otkad znam za sebe uvek prvo bio JA, dok su kolektivne pripadnosti bile u drugom planu. Neki više vole da stave kolektivnu pripadnost na prvo mesto.Možda prava zrelost počinje tek onda kada shvatimo da nismo ime, nismo etiketa, nismo zastava ni pripadnost – već svesno biće koje može da bira šta će sa svim tim oznakama da uradi.
I za vreme tita je bilo isto, ja sam mislio da je bilo bolje ali nije, sve zapošljavanje preko veza, nepotizam, korupcija...Različite epohe imaju različite savete.
"Uči školu, završi faks" je bio normalan savet u normalnoj državi, dolazio je od roditelja iz vremena kada su znanje, struka i rad stvarno nešto značili. Uglavnom iz Titovog vremena.
Onda su došli Milošević i Vučić, i uveli model masovne korupcije, partijskih knjižica i burazerskih kombinacija. Znanje je postalo sporedno, veza je postala valuta.
Zato su saveti današnjih roditelja malo drugačiji: "šta će ti faks", "kupi diplomu", "učlani se", "postani ćaci, krenuće ti u životu"...
Ja treba da ti bude na zadnjem mestu.Ja sam otkad znam za sebe uvek prvo bio JA, dok su kolektivne pripadnosti bile u drugom planu. Neki više vole da stave kolektivnu pripadnost na prvo mesto.
Neverovatno! Pre nego što se slika sa tekstom otvorila, kroz glavu mi je prošlo: "Samo ti uči. Škola je najvažnija, a sve ostalo dolazi posle samo od sebe."