Najveća laž detinjstva. Kako su nas pogrešno učili?

Da li je pravilno ili pogrešno, govorili su mi " Nemoj da budeš naivna kao što si sada". " Ne daj na sebe"... i ono klasično, što je stvarno pravilno " Budi dobar čovek kad odrasteš, poštuj starijeg.."..Parafraziram.

Bez obzira na sve treba biti dobar čovek i treba imati i empatiju i poštovanje.

Lagali su za Deda Mraza. Lagali su me i da postoji Uskršnji zeka.

As soon as you are born, you're given a name, a religion, a nationality and a race. You spend the rest of your life defining and defending a fictional identity.

Prevod citata:

Čim se rodiš, dobiješ ime, religiju, nacionalnost i rasu. Ostatak života provedeš definišući i braneći jedan fiktivni identitet.

“Najveća laž detinjstva”.

Jedna od najvećih laži detinjstva je ideja da smo mi ono što nam je dodeljeno pri rođenju.
Ime, vera, nacija, rasa – sve to dobijemo pre nego što imamo ikakvu svest, izbor ili razumevanje. Uče nas da se s tim identifikujemo, da to branimo, da se zbog toga delimo i sukobljavamo, kao da je u pitanju neka suština bića.

A istina je da su to etikete, društveni dogovori i administrativne kategorije. Korisne za organizaciju društva, ali pogrešne ako se predstavljaju kao „ono što jesmo“. Detetu se servira gotova priča o tome ko je, gde pripada i protiv koga treba da se određuje – pre nego što uopšte počne da misli.

Tako odrastamo braneći identitet koji nismo birali, često nesvesni da je on konstrukt, a ne suština. Umesto da učimo decu kako da misle, osećaju i razumeju sebe, učimo ih šta moraju da budu.

Možda prava zrelost počinje tek onda kada shvatimo da nismo ime, nismo etiketa, nismo zastava ni pripadnost – već svesno biće koje može da bira šta će sa svim tim oznakama da uradi.

Različite epohe imaju različite savete.

"Uči školu, završi faks" je bio normalan savet u normalnoj državi, dolazio je od roditelja iz vremena kada su znanje, struka i rad stvarno nešto značili. Uglavnom iz Titovog vremena.

Onda su došli Milošević i Vučić, i uveli model masovne korupcije, partijskih knjižica i burazerskih kombinacija. Znanje je postalo sporedno, veza je postala valuta.

Zato su saveti današnjih roditelja malo drugačiji: "šta će ti faks", "kupi diplomu", "učlani se", "postani ćaci, krenuće ti u životu"...

Možda prava zrelost počinje tek onda kada shvatimo da nismo ime, nismo etiketa, nismo zastava ni pripadnost – već svesno biće koje može da bira šta će sa svim tim oznakama da uradi.
Ja sam otkad znam za sebe uvek prvo bio JA, dok su kolektivne pripadnosti bile u drugom planu. Neki više vole da stave kolektivnu pripadnost na prvo mesto.

Različite epohe imaju različite savete.

"Uči školu, završi faks" je bio normalan savet u normalnoj državi, dolazio je od roditelja iz vremena kada su znanje, struka i rad stvarno nešto značili. Uglavnom iz Titovog vremena.

Onda su došli Milošević i Vučić, i uveli model masovne korupcije, partijskih knjižica i burazerskih kombinacija. Znanje je postalo sporedno, veza je postala valuta.

Zato su saveti današnjih roditelja malo drugačiji: "šta će ti faks", "kupi diplomu", "učlani se", "postani ćaci, krenuće ti u životu"...
I za vreme tita je bilo isto, ja sam mislio da je bilo bolje ali nije, sve zapošljavanje preko veza, nepotizam, korupcija...

Juče mi jedan intelektualac reče da je zapanjen sa kakvim kognitivnim sposobnostima ljudi žive.
Ispostavilo se da misli na bazičnu pismenost kod ljudi, te da neki nisu sposobni da slože dve prosto proširene rečenice.

Screaming Macaulay Culkin GIF by Home Alone

Calm down. Funerals are tough on everyone left behind.
Just unsee, unhear, unlive.

Back