Najusamljeniji kit na svetu: Tužna priča broja 52

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
369.146
464335779_2526392914224070_6994650607092047076_n.jpg

Najusamljeniji kit na svetu,pronadjen je 1992. godine i od tada se prati. Naučnici su primetili da on nije kao drugi kitovi, nema porodicu, ne pripada grupi, nikada nije imao partnera.... Luta sam okeanom, tražeći društvo, ali niko joj ne prilazi.. Dok drugi kitovi komuniciraju između 12 Hz i 25 Hz, on peva dvostruko većom frekvencijom, na 52 Hz, tako da nijedan drugi kit ne može da ga čuje.

Priča o podvodnim pesmama počela je za vreme Hladnog rata kada je američka mornarica postavila mrežu uređaja na morsko dno kako bi probala da osluškuje zvuke prisustva sovjetskih podmornica. Umesto da čuju njih vojnici su čuli neobične zvuke nalik na krike koji su se često pojavljivali. U početku su ih pripisali nepoznatom morskom "čudovištu Džezebel" ali su kasnije shvatili da je neobično dozivanje zapravo pesma plavih kitova. Kada je osamdesetih godina došlo do stišavanja tenzija između Amerike i Sovjetskog saveza Pentagon je prepustio mrežu hidrofona naučnicima koji su proučavali kitove. Jedan od njih bio je Vilijam Votkins koji je koristeći mrežu primetio neobičan zvuk. Jedan poziv je izgledao kao da pripada kitu ali se razlikovao od ostalih.

Broj 52 više nije sam?

Postoji mogućnost da Broj 52 više nije sam. Magazin "Smitsonijan" piše o tome da je 2022. godine hidrofon zabeležio dva zova kita na istoj frekvenciji i to broj "52" u radijusu gde su naučnici ranije locirali "najusamljenijeg kita". Dva zova različitih kitova zabeležena su u razmaku od deset minuta. Nije potvrđeno da su se ove dve životinje našle, kao ni koji tačno kit je u pitanju ali ova informacija makar uliva nadu da "najusamljeniji kit na svetu" ipak više nije toliko sam.

Back