Najtužnija srpska imena i njihvo značenje

Lada

Legenda
Poruka
52.239
najtuznija-srpska-imena-sp.jpg


Najtužnija srpska imena - roditelji ih i danas daju deci a ne znaju njihovo pravo značenje.

Rođenje deteta predstavlja najsrećniji trenutak u životu svake porodice. Kod izbora imena za dečaka ili devojčicu roditelji se vode tradicijom, modom ili ličnim afinitetima, a ima onih i koji razmatraju i proučavaju značenje imena pre nego što se definitivno odluče.

Ako spadate u ovu poslednju grupu verovatno bi trebalo da izbegnete sledeća imena jer ona imaju tužna ili čak ružna značenja:

Tugomir / Tugomirka - ime je nastalo u narodu spajanjem reči tuga i mir. U prenesenom značenju znači da roditelji toliko čeznu za mirom da su tužni i nesrećni.

Prodan / Prodana - staro slavenosrpsko zaštitno ime, davalo se onom detetu koje je od Boga dato kao zamena za starije koje je stradalo.


Jaglika - ime se davalo devojčicama ukoliko je kuća u žalosti, na primer, ako je otac poginuo pre rođenja deteta ili majka ne preživi porođaj.

Stadija - ime se davalo devojčicama da bi, nakon nje, prestala da se rađaju ženska deca.

Dostana - davalo se detetu u funkciji zaustavljanja daljeg rađanja u porodici gde je već bilo dovoljno dece.

Stana / Stanka / Stanija / Stanica / Stanika - slično kao i imena iznad, davala su se da bi prestalo rađanje ženske dece.

Vlasije / Vlajko - Vlasije je muško ime grčkog porekla i znači strog, grub, trom.

Gorčin / Gorčilo - ime izvedeno od osnove prideva gorko, gorčina, gorak. Davalo se deci da se zaštitila od zlih duhova jer oni, kaže verovanje, zaobilaze gorku decu jer im ne mogu nauditi.

Mina - veoma popularno ime koje je u osnovi bilo nadimak od imena Jasnima, Emina, Milena, Vilhemina... žensko ime koje u suštini ne znači ništa na srpskom jezik osim eksplozivne naprave.

Nenad - ime nastalo od glаgolа nаdаti se, sа negаcijom, tj. iznenaditi se. Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet nenadano, iznenada, kome se roditelji nisu nadali.

Najda / Najdan - ime nastalo od korena reči nađena tj. starog glagola najdena. Nekada je bio običaj da se dete ostavi na putu, obično na raskrsnici, da bi se dete i porodica spasili od uroka. Dete onda kao bude tu nađeno, i tako se prekida sa bolestima i umiranjem u porodici.

Izvor:istorijskizabavnik.rs
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.