Najtragičniji događaji srpske istorije

• Začetnik teme Začetnik teme Urper
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koji je po vašem mišljenju natragičniji događaj srpske istorije koji je srpski narod najviše platio?
Evo ja ću prvi. Ja se dvoumim između dva događaja. Prvi je 1918. godina kad smo osnovali Kraljevinu SHS/Jugoslaviju jer je upravu osnivanje te države označilo početak krize srpske ideje, srpkog naroda i srpskog intelekta, a drugi događaji je 27. mart 1941. godine jer smo tim datumom označili početak velikog stradanja srpskog naroda. Da nije tog datuma bilo, danas bi se kod nas živelo kao u Italiji, Austriji ili Nemačkoj, ne bi stradalo milion Srba a danas bi Srba bio bar 1 - 2 miliona više nego sad.
Izbegli bi komunizam i bili bi članica NATO - a i EU, u vreme Hladnog rata bi bili neutralni i imali status Švedske ili Finske ili bi bili deo Zapadnog bloka. Koje je vaše mišljenje?

Pa tragičan je pad u tursko ropstvo kao i pad u komunizam ali ništa nije slučajno a svako zlo ima i nešto dobro,mada ...ništa nije zagarantovano,borba za opstanak je bez kraja i konca,videćemo...Za sada izgleda beznadežno ali ko zna...Nadam se da nema mnogo takvih kao Sanja,ali namnožilo se toga ....

Ali ja nisam poganka :)

Samo kažem da je kolektivni (i nasilni) prelazak na hrišćanstvo bio nešto najgore što nam se desilo kao narodu.

U suštini, svaka dobra ideja (pa i Hristova) omasovljavanjem u ideologiju (u ovom konkretnom slučaju: religiju) nužno se kompromituje i izopačuje.
Pogledaj Dušanov zakonik, pa pogledaj naci odredbe koje se tiču drugih naroda i religija - mržnja.
Pa pogledaj gde su nestali bogumili - opet posledica religijske mržnje.
Ako je tako zlo to što su Turci osvojili nas - da li je jednako zlo to što je Dušan osvajao druge?

Vera vredi jedino kad je posledica individualnog razvoja čoveka koji se do vere izdigao;
Vera kao religija - to je svakome i svugde napravilo kurcšlus.

Poslednja izmena:
sanja*;bt285331:

Samo kažem da je kolektivni (i nasilni) prelazak na hrišćanstvo bio nešto najgore što nam se desilo kao narodu.

U suštini, svaka dobra ideja (pa i Hristova) omasovljavanjem u ideologiju (u ovom konkretnom slučaju: religiju) nužno se kompromituje i izopačuje.
Pogledaj Dušanov zakonik, pa pogledaj naci odredbe koje se tiču drugih naroda i religija - mržnja.
Ako je tako zlo to što su Turci osvojili nas - da li je jednako zlo to što je Dušan osvajao druge?

Vera vredi jedino kad je posledica individualnog razvoja čoveka koji se do vere izdigao;

Au ljudi vi bre se vratili na istoriju srednjovekovne Srbije (dobro, i to je deo istorije naseg naroda) a ja vas bre pitam za modernu istoriju Srbije, mislim na period 1804 - danas :D

sanja*;bt285331:

Ma šta se ljutiš pa takva vas je većina,msm žena;):lol:

...najtragicniji dogadjaj je kad je Obren_bej 'poslao' Kumovu glavu
Sultanu...onda, neswmotrenost sarajevska koje nije mogla donijeti nista osim ono sto je donijela...
...mladalacka energija je raspalila Oganj koji lomacom gori i sad...jake sile i ledja stoje uz neprijatelje
a izmecara previse...

Back