Najteža mozgalica svih vremena

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
56.145
postoje ovakve i onakve , ali ova se smatra da je najteža mozgalica svih vremena i izgleda ovako
Ovo je zvanično najteža i jedna od najpoznatijih mozgalica na svetu.

Mozgalica „Tri boga“ je smislio američki filozof Džordž Buls 1996. godine i od tada, pa sve do danas, ne prestaje da zbunjuje ljude širom sveta. Rešenje, naravno, postoji – samo je potrebno da budete zaista jako pametni da biste ga samostalno provalili.

Glasi ovako:


Nalazite se na svemirskom brodu koji doživi kvar i padne na nepoznatu planetu. Vi i vaš tim izlazite iz broda i shvatate da je jedini način da se vratite na planetu Zemlju da odigrate igricu sa tri vanzemaljca koji vladaju tim svetom. Tri vanzemaljca se zovu T, F i R – ali vi ne znate koji je koji. Kako biste se bezbedno vratiloi kući, vi morate da otkrijete kako se koji zove!

Dat vam je set informacija: Imate pravo da postavite ukupno tri pitanja na koja će vam vanzemaljci odgovoriti sa „da“ ili „ne“. T uvek govori istinu. F uvek laže. R odgovara rendom, ponekad istinu, ponekad laž. Svako pitanje mora da bude postavljeno jednom od njih trojice (ne može dvojici ili trojici odjednom), ali ako želite možete dva ili tri pitanja da postavite istom vanzemaljcu.

Vanzemaljci će vam odogovoriti za „OZO“ ili „ULU“. Jedna od tih reči znači „da“, a druga „ne“, ali vi ne znate koja je koja!

Kako možete da provalite koji vanzemaljac se kako zove?


početku, ova zagonetka deluje nerešivo. Koja je poenta postavljanja pitanja kad ne možete ni da razumete odgovor, ni da znate da li je istinit? Ali, rešenje postoji!

Ključ je u tome da svako od tri pitanja formulišete tako da odgovorom dobijete neku korisnu informaciju. Za početak, možemo da dođemo do rešenja čak i ako ne znamo šta „ozo“ i „ulu“ znače tako što ćemo same te reči uključiti u pitanja. Na primer, pretpostavimo da je naše pitanje „da li je 2+2 jednako 4“. Ako tako postavimo pitanje vanzemaljcu, odgovor će biti besmislen jer ne znamo ni da li laže, ni šta je odgovorio. Zato ćemo pitanje formulisati ovako:


Ako te pitam da li je 2+2 jednako 4, da li ćeš mi odgovoriti „ozo“?

Ako „ozo“ znači da…

T će vam odgovoriti istinu – dakle, „ozo“.

F-ov odgovor na pitanje „da li je 2+2 jednako 4“ je „ulu“ jer laže, tako da će vam odgovoriti „ozo“ jer ne može iskreno da vam kaže da bi rekao „ulu“ (zapamtite, on uvek laže).

Ako „ozo“ znači ne…

Na ovaj način možemo da budemo sigurni da će T i F na ovakvo pitanje uvek odgovoriti „ozo“ ako je pitanje tačno (2+2=4) ili „ulu“ ako je netačno (2+2=5 na primer). Nažalost, ovo nam i dalje ne rešava problem sa trećim vanzemaljcem, koji ponekad laže, a ponekad govori istinu. Ali, ne brinite, i za to postoji rešenje. Dakle, sad kad znamo kako treba formulisati pitanja, možemo da počnemo sa pravim pitanjima.

  1. Pitajte vanzemaljca u sredini: „Ako te pitam da li je vanzemaljac sa moje leve strane R, da li ćeš mi odgovoriti ‘ozo’?“
Ako vam odgovori „ozo“, postoje dve mogućnosti. Ili već pričate sa prevrtljivim R-om, i u tom slučaju je odgovor nebitan (jer ne znamo da li je istinit ili ne) ili pričate sa T-om ili R-om. U tom slučaju, već znamo da odgovor „ozo“ znači da je vaše hipotetičko pitanje ISTINA. Dakle, vanzemaljac sa vaš leve strane je R.

Ukoliko je odgovor „ulu“, onda znate da vanzemaljac sa vaše leve strane nije R. Kakav god da je odgovor, znaćete koji od vanzemaljaca sigurno nije R.

  1. Obratite se vanzemaljcu za kojeg znate da nije R i pitajte ga: „Ako te pitam da li si ti F, da li ćeš mi odgovoriti ‘ozo’?“
Pošto sada znate da je pred vama ili T ili F, koji god odgovor da vam da znaćete njegov identitet.

  1. Sad kad znate da li je to T ili F, znate da li su njegovi odgovori uvek istina ili uvek laž. Postavite m pitanje: „Ako te pitam da li je vanzemaljac u sredini R, da li ćeš mi odgovoriti ‘ozo’?“
Njegov odgovor će vam otkriti da li je R u sredini ili je skroz desno. I sad znate tačno koji je koji vanzemaljac.

T, F i R će vam sada pomoći da popravite brod i možete da se vratite na Zemlju! Na kraju dobijate jedno bonus pitanje i pitate T-ja da li je put do zemlje dug. On vam odgovara „OZO“. Šteta što i dalje nemate pojma da li je „ozo“ da ili ne.


izvor CITY magazin
 
Poslednja izmena:
previše zeznuta mozgalica za ceo svet, nešto mozgao oko nje ali nije išlo, pa sam rešio da ide u paketu i objašnjenje
ova mozgalica je bila samo kao nešto pokazna vežba za dalje mozgalice
Nisam čitao celo, samo sam pročitao da neke reči znače da i ne, i da trojica drugačije odgovaraju, i da imaš pravo da postaviš po tri pitanja istom vanzemaljcu. Nisam čitao objašnjenje.
 
previše zeznuta mozgalica za ceo svet, nešto mozgao oko nje ali nije išlo, pa sam rešio da ide u paketu i objašnjenje
ova mozgalica je bila samo kao nešto pokazna vežba za dalje mozgalice
Mislim da je ta mozgalica u stvari ilustracija (verovatno uprošćenje) nekog algoritma za otkrivanje grešaka u tekekomunikacionom kanalu (vezi) sa šumom. To je izmišljamo iterativno i duže vreme.
 
Ja sam ga formulisao da svakom vanzemaljcu postaviš isto pitanje 3 puta za koje sigurno znaš da je istina. ,,Da li je trava zelena?" Kod onog vanzemaljca kod koga su sva tri odgovora ista on vanzemaljac T, onaj kod kog je prvu različit u odnosu na druga dva je vanzemaljac R, a treći je vanzemaljac F.

Da li sam dobro razmišljao?
 
Ako jedan neakd govori istinu a nekad laže to ne znači da će jednom reći istinu sledeći put slagati, mož i tri put zaredom isto.
Pa sad neće biti onaj ko uvek govori istinu, jer menja odgovore. Može doći do kombinacije da se poklopi sa ovim što non stop laže, pa da prvi odgovor bude različit u odnosu na druga dva koja su ista. Ali koja je verovatnoća da do toga dođe? Verovatnoća postoji, ali tada ulazimo u problem kombinatorike. Sigurno neće imati isto sva tri ista odgovora kao ovaj što uvek govori istinu.

Ovaj random lik mora jednom da slaže da bi pitalica imala smisla.
 
Pa sad neće biti onaj ko uvek govori istinu, jer menja odgovore. Može doći do kombinacije da se poklopi sa ovim što non stop laže, pa da prvi odgovor bude različit u odnosu na druga dva koja su ista. Ali koja je verovatnoća da do toga dođe? Verovatnoća postoji, ali tada ulazimo u problem kombinatorike. Sigurno neće imati isto sva tri ista odgovora kao ovaj što uvek govori istinu.

Ovaj random lik mora jednom da slaže da bi pitalica imala smisla.
problem kod ovakvih mozgalica je što , proces razmišljanja kod svakog čoveka je različit , jer postavljač mozgalica koji je osmislio ima svoj koncept rešenja , dok rešavači , svako na svoj način i mentalni sistem ulazi u proces rešavanja , i na neki način ovo se svodi na razbijanje šifre kako postavljač razmišlja , po meni sama mozgalica može da se rešava na sto i jedan način , mora da se uđe u psihu postavljača , i zato nije na odmet pre rešavanje same mozgalice , nešto i pročitati o postavljaču i ući mu u mentalni sklop , način kako bi in to rešio
 

Back
Top