Najstariji verski objekti

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
800px-GobeklitepeHeykel.jpg
Pillar_43_gobekli_tepe.jpg

Gobekli tepe, verski objekat star 11.000 godina. Negde sam čitala da je namerno bio
zatrpan da bi se očuvao. E sad kad smo ga iskopali, gotov je.

Jel vama zvuči uverljivo da su ovako nešto pravili lovci sakupljači. Znate, to su oni u
kožama, što su po cele dane lovili i sakupljali hranu i strašno se mučili da prežive.
Nisu imali vremena da dangube, al gle šta napraviše. Nisu znali zašto grmi pa su bogove
neke naizmišljali. I dobro to što su ih naizmišljali, nego su još i stubove od 16 tona
postavljali i nešto po njima klesali. Kako?
Pa onda još i sve to zatrpali da bi napravili vremensku kapsulu. Za koga?
Ti sad to gledaš i kažeš, aha lovci sakupljači, ko da su oni meni imali nešto da kažu.
Veze nisu imali sa životom. Možemo li razumeti šta su i zašto radili, ako polazimo
od pogrešnih pretpostavki?

800px-GobeklitepeHeykel.jpg
Pillar_43_gobekli_tepe.jpg

Gobekli tepe, verski objekat star 11.000 godina. Negde sam čitala da je namerno bio
zatrpan da bi se očuvao. E sad kad smo ga iskopali, gotov je.

Jel vama zvuči uverljivo da su ovako nešto pravili lovci sakupljači. Znate, to su oni u
kožama, što su po cele dane lovili i sakupljali hranu i strašno se mučili da prežive.
Nisu imali vremena da dangube, al gle šta napraviše. Nisu znali zašto grmi pa su bogove
neke naizmišljali. I dobro to što su ih naizmišljali, nego su još i stubove od 16 tona
postavljali i nešto po njima klesali. Kako?
Pa onda još i sve to zatrpali da bi napravili vremensku kapsulu. Za koga?
Ti sad to gledaš i kažeš, aha lovci sakupljači, ko da su oni meni imali nešto da kažu.
Veze nisu imali sa životom. Možemo li razumeti šta su i zašto radili, ako polazimo
od pogrešnih pretpostavki?
Zvuči kao što zvuči uverljivo i da su piramide u Egiptu gradili robovi, koji su kanapom vukli kamene blokove od 20 tona i redjali ih jedan na drugi...

Zvuči kao što zvuči uverljivo i da su piramide u Egiptu gradili robovi, koji su kanapom vukli kamene blokove od 20 tona i redjali ih jedan na drugi...
Ni za piramide nije uverljivo, ali je to barem država bila. Ono kao, moćna država
i nauka se razvijala i robove su imali, pa sad mi možda ne možemo da skontamo
kako su tačno to izveli, ali neki osnov postoji.
Al ovo su lovci sakupljači napravili. :pljus:

Ni za piramide nije uverljivo, ali je to barem država bila. Ono kao, moćna država
i nauka se razvijala i robove su imali, pa sad mi možda ne možemo da skontamo
kako su tačno to izveli, ali neki osnov postoji.
Al ovo su lovci sakupljači napravili. :pljus:
Za Sfingu postoje tvrdnje da je sagradjena znatno pre piramida, otprilike u vreme kada je nastao i Gobekli Tepe...

Puma Punku, arheološki dragulj Bolivije​

1693486784054.png

Puma Punku u Boliviji je jedno od najmisterioznijih drevnih naselja koje istoričari i arheolozi još uvek ne mogu u potpunosti da odgonetnu. Pokriva veći deo velikog drevnog grada Tijavanako i smešten je na jugoistočnoj strani jezera Titikaka. Grad prethodi prisustvu Inka u delu Južne Amerike. Misterija leži u preciznosti i složenosti struktura koje prožimaju ruševine: fino sečeni svodovi, ostaci kamenih blokova bez tragova dleta. Kameni radovi su teški i do 800 tona i sadrže savršeno isečene ivice.
Prema rečima profesora antropologije na Univerzitetu u Viskonsinu Džejsona Yaegera, grad je već bio napušten kad su Inke osvojile područje 1470. godine, pa su Puma Punku i ostatatak Tijavanaka uključili u svoje carstvo i kulturu.

Mit o stvaranju​

Inke su verovale da je grad bio mesto gde je njihovo božanstvo Vitacocha stvorilo ljudske predake svih nacionalnosti i da ih je potom poslalo u svet da nasele svoje zemlje, a postojeće strukture na ovom mestu su Inke su prilagodile ritualnim aktivnostima u svojoj kosmologiji.

Yeager kaže da su Inke zadržale kamene portrete blizu Puma Punku kako bi im služile kao modeli prvih ljudi iz njihovog mita o stvaranju. Ove kamene figure u svakom slučaju zapravo predstavljaju prethodne vladare grada.

Back