Najstariji, ugroženi i izumrli jezici

Sensei

Master
Moderator
Poruka
55.150
Prema Etnologu, do 2022. godine u svetu se govori oko 7.151 jezik. Među njima, samo 23 jezika čine više od polovine svetske populacije. Za trećinu ukupnog broja jezika se kaže da je ugrožena, što znači da korisnici imaju drugačiji dominantni jezik i da se ugroženi jezik možda neće preneti na sledeću generaciju.

Čiroki iz Sjedinjenih Država, parsi iz Indije, koranđe iz Alžira su neki od ugroženih jezika, navodi Ethnologue.

AA14XCCA.img


Koji je najstariji jezik?
 
ajde ja da se učipim (ekstra to što već imam spremne odgovore :))

Koji je najstariji jezik?

Ne postoji jedan način da se odgovori na ovo pitanje. Da bismo razumeli zašto, potrebno je definisati najstariji jezik.

Najstariji jezik koji se govorio bio je protoljudski jezik, za koji se kaže da je prethodnik svim jezicima sveta, navodi Vondrium dejli. To je hipotetički jezik, podložan istorijskoj lingvističkoj analizi.

Najstariji pisani jezici otkriveni u obliku klinastih pisma na glinenim pločama su hetitski, vavilonski i sumerski, koji datiraju pre 6.000 godina, prema lingvisti Peteru J. Vrightu na Kuora.

Najstariji živi jezik, koji se i danas koristi, mogao bi biti tamilski. O ovoj činjenici se široko raspravlja u jezičkim zajednicama. Predlaže se da je tamilski prvi put potvrđen negde između 5320. pre nove ere i 8. veka nove ere. Dravidski jezik ima govornike u južnoj Indiji i Šri Lanki.
 
Šta je mrtav jezik?

Najstariji jezici se mogu kategorisati kao mrtvi, izumrli i živi jezici. Jezici se smatraju „mrtvim“ kada više nisu maternji jezik nijedne zajednice, čak i ako se još uvek koriste, kao što je latinski.

Izumrli jezici su jezici koji više nisu u upotrebi i nemaju potomke koji bi mogli da prenesu jezik na sledeću generaciju.
 
Najstariji jezici na svetu

Evo najstarijih jezika koji su danas izumrli, prema Mondliju:

Hurit
Palaić
egipatski
akadski
Elamite
hetitski
mikenski grčki

A ovo su najstariji živi jezici koji se i danas govore, navodi Mondli:

Sanskrit, cc. star 3500 godina
grčki, cc. 3400 godina
Koptski Egipćanin, cc. star 2200 godina
hebrejski, cc. star 3000 godina
Kineski, cc. star 3200 godina
aramejski, cc. star 3100 godina
arapski, cc. 2800 godina
persijski (farsi), cc. star 2500 godina
tamilski, cc. star 5000 godina
irski galski, cc. star 1500 godina
 
Ko može reći koji je jezik najstariji na svetu? Može se samo govoriti o najstarijim zapisima jednog jezika, ali ne i o najstarijim jezicima. Možda su postojali neki jezici od kojih nije ostao nijedan trag ili pak njihovi govornici nisu poznavali pismo, a stariji su od gore navedenih jezika. To su jezici koji imaju najstarije zapise o svom postojanju, ali se ne može govoriti o njima kao o najstarijim jezicima.
 

Back
Top