Najstarija igrica koju ste igrali

Jedva je nađoh

1735303876203.png

Dopada mi se ova tema, nadam se da će se javiti još ljudi pa da se malo diskutuje o klasicima.

ipak prva igrica koja me zakucala beše Ghosts'n Goblins - kategorija najtežih platformi ikada
Aparat je posedovala izvesna firma "Silverball" i šetala ga Tašmajdan - Kalemegdan
Pretpostavljam da si proveo neko vreme u onom malom salonu zabave na Kalemegdanu. Pamtiš li, možda, igru Legend of Hero Tonma koja je mogla tamo da se igra? Nju sam jednom probao još kao sasvim mali, ali naravno, pogubio sam sve živote pre nego što sam se uopšte snašao. :mrgreen:

Legend_of_Hero_Tonma_%28TG-16%29.png
loht_screenshot.png

A onda neko pametan, svaka mu čast, napravi MAME32 za PC
Da, sjajna stvarčica. Zahvaljujući njoj otkrivam neke klasike pravljene daleko pre mog rođenja. Treba se snaći kod podešavanja (moram da priznam da mi se interfejs i generalni dizajn baš i ne dopadaju), ali nije bauk.

Prvo veliko veselje za tužne vlasnike PC XT/AT u voše nastavaka
Commander Keen
Screen-Shot-2017-11-11-at-00.21.43.png
Imao sam na starom kompu igru Goodbye, Galaxy i to je manje-više jedina igra sa ovim junakom kojom sam se ozbiljnije bavio. Nisam imao džojstik za PC pa sam morao malo da se navikavam da upravljam preko tastature (posebno da savladam mehaniku upravljanja onom skakalicom), ali sam na kraju ušao u fazon i obrnuo igru nekoliko puta. Još uvek su mi tu negde snimljene igre iz, tipa, 2003.

Boulder Dash je zapravo prva igra koju sam igrao sa razumevanjem
Ta igra me neodoljivo podseća na Supaplex. U obe igre kopaš kroz zemlju, treba da pokupiš određene predmete, protivnici te jure kroz prokopane kanale, a stene mogu da se obruše na tebe (ili na protivnike). Mada je Boulder Dash malo kompleksniji jer ima više vrsta protivnika.

To baš i nisu najstarije igrice. Ova prva je izašla 1984, a druga godinu dana kasnije.
Maria nemoj da mi diraš, nemoj da mi diraš Maria, nemoj da mi diraš Maria
Zar vi mislite da ja nemam svog Maria?
Maria nemoj da mi diraš :lol:

Tetris je derivat ali je kao igrica "iza čelične zavese" u startu imala magnetsku propagandu za igrače sa Zapada
Autor Pažnjikov je vrlo brzo naučio bolnu lekciju "slobodarskog trćišta" šta su autorska prava ako se svojina ne zaštiti
Ipak @Lagerta je imala sreće sa GameBoy konzolom iako je bila GameGirl - igrala je najbolje programiranu verziju od svih plasiranih a i obaška se Pažnjikov malo opario.
A o nintendu da ne pričamo da je razvalio color konkurenciju (Atari pada sa trona i sa tržišta iako je prodavao auto krilo od ručne konzole LYNX).

Obzirom da je Tetris išao kao "original" uz svaku prodatu konzolu uz regularnu prodaju postaje NAJPRODAVANIJA IGRA SVIH VREMENA

1) Tetris - 520M
2) Minecraft - 350M
3) GTA V - 200M

Ta igra me neodoljivo podseća na Supaplex. U obe igre kopaš kroz zemlju, treba da pokupiš određene predmete, protivnici te jure kroz prokopane kanale, a stene mogu da se obruše na tebe (ili na protivnike). Mada je Boulder Dash malo kompleksniji jer ima više vrsta protivnika.
"krale su se ideje", to je bilo vreme 8-bitnih mašina
Supaplex se pojavio mnooogo kasnije, čak i posle Emerald Mines-s, Rockford-a, i sijaset drugih
Boulder Dash je suv original a imao je nekoliko zvaničnih nastavaka od strane autora.

Мислио сам на овог Донки Конга

Pogledajte prilog 1663311
prvo na žetone pa onda na konzolama, nintendo nije dozvoljavao konverzije na kućne računare kako se ne bi pretvorio u "tek samo jednog od proizvodjača"
Donkey Kong konverzija mislim da je i izašla nekim čudom na C64 ali Great Giana Sisters ko je ugrabio do zabrane prodaje - ugrabio je.
Očigledan plagijat Super Mario serijala (sa sve uvećanjem lika tj promenom frizure u slučaju hrabre cure) pa iako je Mario simpatičan vrlo je težak a Giana jednostavna i u punk fazonu
no to nije bilo dovoljno kao argument na sudu zbog pukog vizuelnog a naspram realnog gameplay-a :D

gs_orig.png

ti ili ja? :lol:

to sa 1 žetonom si mogao malo kasnije :ok:
Jes onaj nivo sa liftom i Boss-ovima jedan za drugim...
sad ozbiljno... jednom sam sigurno presao igricu, bio je letnji raspust, pre podne ja sam u fliperani.
mozes da zamislis koliko je to bio bitan dogadjaj za mene, kad se evo sada 30+ godina nakon toga i dalje secam :D
inace, igrali smo uglavnom u parovima, plavi + crveni, imao sam par drugara koji su imali zuljeve od palice... cela leta smo provodili tamo... to mi je jedna od lepa uspomena iz detinjstva ;)

Stare igre... podsećaju me koliko sam mator :)
Već pomenuti Pong (nekada i u biskopu "Partizan" - bez kvarnih osmeha, molim, pre ere "švedskih akcionih" filmova, pre '87) i kod komšije na nekakvoj konzoli.
Onda po igraonicama...
feniks,
hqdefault.jpg

Skrembl,
M3Vuj4rvJB0QGJ3UMx67poYYbTjUfgWB5-nNt2JEQ8sEmmuxqevxn-MPr0jCC0Wtsn2o=w526-h296-rw

Pakman,
Lady Bug
images

Paint roller
Pogledajte prilog 1663318
Vanguard
Pogledajte prilog 1663319

ijaaaooooo Phoenix... ako tresneš orla po sredini pa Kraljica

p.s. ne kezimo se što si išao u Partizan nego nisu to bili "švedski" već "USA/EU filmovi" :rotf:

sad ozbiljno... jednom sam sigurno presao igricu, bio je letnji raspust, pre podne ja sam u fliperani.
mozes da zamislis koliko je to bio bitan dogadjaj za mene, kad se evo sada 30+ godina nakon toga i dalje secam :D
inace, igrali smo uglavnom u parovima, plavi + crveni, imao sam par drugara koji su imali zuljeve od palice... cela leta smo provodili tamo... to mi je jedna od lepa uspomena iz detinjstva ;)
pa u tvom detinjstvu je onda i Golden Axe igrao finu ulogu, ja sam tad već jurio ženske kao automat za zbavu :lol:

jel voleo neko da igra boulder dash?

Prva ljudski odigrana igrica na kompjuteru C64 a posle silnih automata i lcd konzola.
Pre toga sam par puta pritisnuo gumene dugmiće na Spectrumu ali mi je drugar čiji bio Spectrum nabio traume pa se više sećam tog pajsera nego šta sam beše igrao
tvrdio da ću mu pokvarim nešto a bio je u donjem desnom ćošku i onaj BREAK taster a to znači SLOMITI pa sam se čudio što su uopšte pravili taj taster :lol:

Back