Najsrećnije zemlje za život u 2025

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
377.460
Još jedno istraživanje :)

Prema takozvanom "Svetskom izveštaju o sreći" iz 2025. godine, koji je danas objavio istraživački centar britanskog Univerziteta u Oksfordu,
listu najsrećnijih zemalja predvode skandinavske države.

Prva je Finska, druga Danska, a treći Island.
Srbija je na 31. mestu, a od zemalja bivše Jugoslavije Slovenija je 19. BiH je na 56. mestu, Crna Gora na 71. Hrvatska je 72, Severna Makedonija 86.

Kriterijumi za plasman na listi jesu odgovori na pitanja stanovnika kako ocenjuju svoje živote, da li imaju pozitivne ili negativne emocije,
da li su slobodni, da li su davali donacije, pomagali neoznatim ljudima, koliki je prosečan životni vek, koliki je nivo korupcije i slično.

Kada je o pozitivnim osećanjima reč, od ukupno 147 zemalja na listi, Srbija je na 117. mestu, a po negativnim osećanjima, naša zemlja je 26. na listi.

Kada je reč o velikodušnosti, Srbija je na 36. mestu.

Iako je pitanmje srece razlicito uzecemo ovo Oksfordovo istraživanje kao zanimljivost
Meni je na primer zanimljivo, ako izuzmemo društvena uredjenja i vladavine prava kako severne zemlje
mogu biti srecne gde je najvecem broju meseci u godini hladno sa malim periodima leta

Iako je pitanmje srece razlicito uzecemo ovo Oksfordovo istraživanje kao zanimljivost
Meni je na primer zanimljivo, ako izuzmemo društvena uredjenja i vladavine prava kako severne zemlje
mogu biti srecne gde je najvecem broju meseci u godini hladno sa malim periodima leta

Mnogi se hvataju za vreme kada se pominje sreća u ovim zemljama, kao kako neko može da bude sretan u depresivnoj klimi? Pa mora da shvatite da oni nisu rodjeni u Srbiji nego im je u dnk kodu usadjen osećaj normalnosti za klimu u kojoj su oni rodjeni i žive celog života. Oni će svakog dana na poslu da pričaju o lošem vremenu ali to je samo fraza i žvaka, povod za razgovor na poslu, da se nešto priča, koliko njima stvarno odgovara ta klima videćete kada dodje leto. Ako temperatura od 20 stepeni traje duže od 5 dana oni već počinju da pričaju dosta je bilo, vrućina je, neizdržljivo je i tako dalje. Ako su temperature veće od 25 stepeni već počinju da brekću i plaže i more je prepuno kupača, kolone automobila su nenormalne ka mestima koja imaju plaže, ogtomne su gužve i nacionalni haos. Ono jeste, njihove stambene zgrade nisu pravljene za visoke temperature, izolacija je napravljena da zadržava toplotu i zaista na 25 stepeni može da bude znojavo ali meni to nikada nije teško padalo, naprotiv ali njima zaista nije lako. Tako da njima taj argument, da ih pitaš kako bre možeš da budeš sretan sa takvim govnjivim vremenom, samo bi te bledo gledali i misili se o čemu li t pričaš.

Druga stvar, zašto bi mi, ili bilo ko drugi, verovali englezima i Oxfordu bilo šta kada znamo da su baš najprestižniji univerziteti Amerike i Engleske postali politički glasnogovronici za promovisanje woke-a, transdženderizma i uopšte svih tih neoliberalnih vrednosti koje ostali svet ne prihvata niti ih zanimaju. Zar nisu ti isti englezi u vreme hladnog rata promovisali tu istu Skandinaviju kao neutralne zemlje kada one to nikada nisu bile. Sve je to i dalje politika. Švedski kralj Gustaf V bio je lični i vrlo bliski prijatelj Hitlera a današnja kraljica Švedske Silvia, inače nemica, je ćerka naciste koji je prebegao za Brazil. Svi Švedjani gaje iskonsku mržnju prema rusima od kako su im razvalili njihovu imperiju na Polatvi, baš u Ukrajini. Da čitate danas švedsku štampu smejali bi ste kako vrište kao odrane mačke zbog situacije ali ipak ne gube nadu da će Ukre biti u Moskvi, ako ne sutra a ono za mesec dana. Znamo i šta Slobin "prijatelj" Carl Bildt misli o Pravoslavlju generalno. Svi ti švedjani, finci, danci, norvežani su se u zadnjem ratu borili protiv srba na strani hrvata, ko mudžahedini u Bosni na strani muslimana. I opet bi!

Što se tiče njihovog osećaja sreće, to su narodi bez emocija i njima je sve ravno, skroz jedna ravna linija koja ide minimalno gore-dole kada je bilo kakav emotivni doživljaj u pitanju. Znači ćerka mi je militantna lezbača, sin mi je razvaljena pederuša - nema veze, što bih se ja uzbudjivao oko toga i brinuo za bilo šta u budućnosti. Žena me prevari sa najboljim drugom ili rodjenim bratom, nema ni to veze. Ne samo da nema veze nego ja kad nadjem drugu a moja bivša žena ostane kod drugara ili brata svi ćemo lepo da se družimo u nastavku i zajedno slavimo Midsommar, Božić i sve ostalo. Oni su hladni, samoživi i misle samo na sebe, tamo 70% ljudi živi samo u svojim stanovima, ako imaš decu, kad se odsele više te i ne poznaju, nastavljuju svoj samoživnički život bez emocija. Nema mnogo stresa, sve im je manje više sredjeno, to su veoma sredjena i organizovana društva od strane države, oni sami su tupi ko racku ali im državu vode uvek najpametniji i ti obično obavljaju svoj posao odlično. Zbog nedsotatka stresa, sredjenog života i žive dugo, ne hrane se nešto baš preterano zdravo pa da kažeš zbog toga je, kao japanci recimo.

I da li bi ste želeii da ste "sretni" skandinavac? Neka hvala! Što ono kažu bolje da sam p.eder nego poljak ali pre bih bio i poljak nego švedjanin.

Poslednja izmena:
Još jedno istraživanje :)

Prema takozvanom "Svetskom izveštaju o sreći" iz 2025. godine, koji je danas objavio istraživački centar britanskog Univerziteta u Oksfordu,
listu najsrećnijih zemalja predvode skandinavske države.

Prva je Finska, druga Danska, a treći Island.
Srbija je na 31. mestu, a od zemalja bivše Jugoslavije Slovenija je 19. BiH je na 56. mestu, Crna Gora na 71. Hrvatska je 72, Severna Makedonija 86.

Kriterijumi za plasman na listi jesu odgovori na pitanja stanovnika kako ocenjuju svoje živote, da li imaju pozitivne ili negativne emocije,
da li su slobodni, da li su davali donacije, pomagali neoznatim ljudima, koliki je prosečan životni vek, koliki je nivo korupcije i slično.

Kada je o pozitivnim osećanjima reč, od ukupno 147 zemalja na listi, Srbija je na 117. mestu, a po negativnim osećanjima, naša zemlja je 26. na listi.

Kada je reč o velikodušnosti, Srbija je na 36. mestu.
Iz iskustva nekih bliskih ljudi, a delimično i iz ličnog iskustva potvrđujem da je to istraživanje verovatno tačno.

Back