Najrjeđa ptica na svijetu odletjela iz BiH i uginula

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
33.934
SARAJEVO - Uginuo je ćelavi ibis Jonas koji je u novembru prošle godine prvi put viđen u Sarajevu te privukao pažnju građana.

20231211094823_804609.jpg


On je najprije bio u EUFOR-ovoj bazi u Butmiru, a onda na području Bojnika.

Skoro svaku noć je provodio na istom drvetu na Grbavici. U maju ove godine se odlučio vratiti u Austriju.

"Neki od nas su se pitali hoće li se Jonas možda vratiti ove godine. Nažalost, dobili smo vijest od Valdraptima iz Austrije da je Jonas uginuo prije nekoliko sedmica u Italiji, blizu Napulja. Uzrok smrti još uvijek nije poznat", naveli su na stranici Birds of Sarajevo.

On je 2022. sa svojom grupom krenuo iz Austrije prema Toskani gdje je trebao prezimiti.

Ali, u jednom trenutku je odlučio napustiti grupu i sam odletjeti u Sarajevo, gdje je postao lokalna zvijezda zbog svog specifičnog izgleda. Proljetos je, podsjetimo, viđen i u Banjaluci, o čemu su "Nezavisne" pisale u tekstu: Izuzetno rijetka ptica sletjela na banjalučki stadion (VIDEO)

Ćelavi ibis spada među najrjeđe ptice na svijetu.

Prema podacima organizacije za zaštitu životne sredine Bentornato Ibis, na svijetu je preostalo otprilike 300 ćelavih ibisa.



Link
 
Poslednja izmena od moderatora:
U Siriji, severni ćelavi ibis uzgajao se u pećinama i stenovitim nišama u dve krečnjačke litice - dobro zaštićene od oštrih vetrova sirijske stepe i pustinje. U Maroku, severni ćelavi ibisi gnezde se u liticama od peščara - u nadvišenim, kišom i vetrom zaštićenim obalnim liticama atlantske obale u blizini Agadira. Tamo su i severni ćelavi ibisi zaštićeni od kopnenih predatora koji odozgo ne mogu da dopru do gnezda smeštenih u stenovitim nišama i pećinama. U Alžiru, severni ćelavi ibis se takođe razmnožava u nadvišenim krečnjačkim liticama - kao u Siriji. U Turskoj, lokalni severni ćelavi ibis se takođe razmnožava u nadvišenim krečnjačkim liticama duž Eufrata - u neposrednoj blizini ljudi. I u zemljama nemačkog govornog područja severni ćelavi ibis se gnezdio na strmim padinama Dunava - u Nemačkoj, na primer, u oblasti Kelhajma i Pasaua u Bavarskoj, au Austriji u plavnim ravnicima Dunava.Da bi se uspešno razmnožavali, severni ćelavi ibisi zahtevaju travnata hranilišta u blizini (maksimalno nekoliko kilometara od mesta gnežđenja) kao što su vlažne livade, ugare, pašnjaci, njive, nasipi, močvare itd. Područja gde nema vegetacije viši od 15-20 cm su veoma poželjni.Prisustvo vode u blizini mesta gnežđenja (bare, potoci, vodotoci, oaze, mala jezera, itd.) takođe je od suštinskog značaja za uzgoj severnih ibisa, jer tu ne samo da konzumiraju hranu već i održavaju ravnotežu vode. Ako lokalni izvori slatke vode presuše ili nema padavina tako da gnezdeći i negnezdeći severni ćelavi ibis mogu dovoljno da piju i kupaju se, uspeh u razmnožavanju pati, pa čak i potpuni neuspeh u razmnožavanju za sve parove!


Severni ibisi jedu raznovrsnu životinjsku hranu – počev od raznih insekata (buba, skakavaca, leptira, velikih muva/pčela/bumbara/ose, itd. – kao i raznih larvi insekata kao što su larve buba, gusenice, itd.) i paučnjaci. (uključujući veće pauke lovačke, tarantule, škorpije) kao i rakove, crve, vodozemce i gmizavce, male ptice i piliće vrsta ptica koje se gnezde na zemlji, male sisare i ribe – a biljna hrana je takođe deo njihovog spektra ishrane.Hrana se hvata isključivo kljunom, male životinje se plaše guranjem u plitku vodu ili zemlju i jedu. Severni ćelavi ibis samo se kreće napred polako i ležerno - ali stabilno.Kada traga za hranom, kljun u obliku srpa severnih ibisa je veoma koristan instrument - severni ibis u potrazi za hranom koristi ga da traži rupe u zemlji, gura okolo ispod korenja i kamenja, u pukotinama u stenama i između i ispod čuperaka trave u cilju lociranja plena. Severni ćelavi ibis takođe voli da kopa kljunom u rastresitom tlu i blatu u potrazi za crvima, larvi buba i drugim malim životinjama koje se ukopavaju.Pored pomenutih zelenih površina, obraslih sipina, pašnjaka i njiva i sl., ibis ibis gazi u plitkim vodama i traži hranu u blatu.

Severni ćelavi ibisi su izuzetno društvene i društvene ptice. U prošlosti su formirali ogromne kolonije. Studije ponašanja su pokazale da su društvene i porodične veze kod severnih ibisa izuzetno jake i formativne. Gnezda su često veoma blizu jedno drugom unutar kolonija – mesta gnežđenja na ivicama su manje poželjna, zbog čega ih zauzimaju nižerangirani parovi za razmnožavanje.Severni ćelavi ibisi izvode opsežne rituale pozdravljanja. Ptice ponekad danima kruže oko stena za razmnožavanje i odmora dok ne pronađu svog partnera. Nakon sletanja, i mužjaci i ženke zabacuju glavu unazad sa podignutim čepovima, a zatim se klanjaju jedni drugima uz glasne povike „Chrup-Chrup“. Pojedinačni crtež glave se predstavlja drugoj osobi. Ovaj ritual se ponavlja nekoliko puta zaredom - ceremonija dobrodošlice para često pokreće ovaj ritual tokom cele kolonije severnog ibisa (i nije ograničena samo na sezonu udvaranja i parenja).Može doći do tuča između suparničkih mužjaka (u ovim slučajevima borbe se vode njihovim kljunom) - ali u tim borbama nijedna od uključenih ptica nije skoro nikada povređena.



Severni ćelavi ibisi mogu da žive monogamno doživotno, ali su opisani i čisto sezonski brakovi.Nakon udvaranja i parenja, ženka severnog ćelavog ibisa polaže tri do četiri jaja u martu ili aprilu - u posebno sušnim godinama sa slabom dostupnošću hrane, samo jedno jaje po priplodnom paru se polaže u gnezdo, ili leglo potpuno propadne. Jaja su otprilike veličine guščjih jaja, ovalnog su i suženog oblika i zelenkasto-plave boje sa zelenkasto-braon, difuznim mrljama. Proces inkubacije počinje polaganjem prvog jajeta. Oba roditelja naizmenično inkubiraju kvačilo 27 do 28 dana. Nakon izleganja, o mladim severnim ćelavim ibisima brinu roditelji između 46 i 52 dana dok ne polete. Ostali članovi kolonije pomažu gnezdećim severnim ibisima da odgajaju svoje mlade. Zatim odlete u junu/julu, ali nastavljaju da se sporadično zbrinjavaju u koloniji još dve godine. Mladi severni ćelavi ibisi formiraju takozvane „omladinske grupe“ koje lutaju okolo. Sa oko 3 godine, severni ćelavi ibisi su polno zreli, sa 4-5 godina se vraćaju u svoje natalne stene kao odrasli i počinju da se razmnožavaju.

Stopa mortaliteta za ovogodišnji migrirajući (!) severni ćelavi ibis van područja gnežđenja je veoma visoka i iznosi do 85% i takođe ima vrlo jasnu održivost. Naravno, ova stopa mortaliteta uzima u obzir uzroke smrti kao što su nezgode, lov i slučajna ili namerna trovanja na migracionim rutama iu zimovanjima.


1702288165278.jpeg
 

Back
Top