Najređa poštanska marka na svetu...

KUATO

Zainteresovan član
Poruka
109
Čuo sam da je najređa poštanska marka na svetu čuvena Britanska Guajana, koja je sačuvana u samo jednom primerku. Da li je ovo istina? Zanima me i da neko ko je stručan više kaže o ovoj marki: datum izdavanja, do kada je važila i na kom je području korišćena i još poneku zanimljivost ukoliko je zna.
Hvala!
 
E,a sad ja tebi da pomognem.Idi na sajt www.famousstamps.org Tu imas informacije o najredjim svetskim markicama(kad je izdata,vrednost,ako ima gresku,kako je nastala...).Nadam se da sam pomogao.

Najlepše ti hvala! Naravno da si pomogao, ne samo meni, nego i svim filatelistima koji prate ovaj forum. Sajt je odličan i vrlo edukativan. Jedina zamerka je što su stavili neke relativno česte marke, poput onog kanadskog jedrenjaka, a nisu našu najređu marku sa knez Mihailom od 1 pare (novinska - III beogradsko štampanje), niti Vojnu krajinu! Pa i bečka narandžastožuta desetka je vrednija marka od tog jedrenjaka ili od one italijanske sa peruanskim pomerenim granicama! Ma nema ni još mnogih vrednih svetskih markica za koje ja znam. Izgleda da i tu lobiraju...
Ono što je istina, jeste da su najređe marke na svetu definitivno 1c Britanska Gijana - magenta i švedski žuti treskiling, jer su unikatne! Da li će neko da pronađe još neku ne zna se... ;) Ali u svakom slučaju, toliko su to poznate marke, da bi ih neko do sada već našao. Proverio sam i definitivno stoji priča da je britanska kraljica Elizabeta II htela da pazari marku od 1c Britansku Gijanu, ali onaj američki bogataš nije hteo da joj proda.
Pozdrav!
 

Back
Top