Najranija sećanja iz detinjstva

Leptir_NL

Aktivan član
Poruka
1.081
Koja su vaša, najranija sećanja iz detinjstva?
Ja se sećam detalja od moje treće godine. Nisu verovali bližnji dok im nisam dočarao.
Svega se sećam.
Mislili su da samo gledam slike iz stripova dok im, samouko naučeno, nisam počeo čitati sa 4god..Dok nisam rasklopio tranzistor i tv u šestoj godini i ponovo ih sklopio itd itd
Nemojte mi zavideti, niti se hvalim..moje ludilo je samo meni teško..i vrvtno svima oko mene :(
Da li se iskustvo i znanje prenose iz prethodnih života? Akumulacija tj. gomilanje sakupljenog svaštanešta.
Ljudi su mi otvoren bukvar posle 5min poznanstva..zato imam malo pravih prijatelja a lažnih imam poznanika i "drugova" na hiljade
Kad sam bio 4-7god pa neko umre ja sam se samo smejao..Bože oprosti. Znao sam da dobija novu šansu.
Ja sam od druge godine znao da ovo nije moje prvo bitisanje na Zemlji. Znam da sam potonuo sa jedrenjaka..Zato se sada bojim i dubine i visine.
Dosta za početak.
Ne bih da ovde pišemo o meni i mojim dijagnozama..već ih imam dovoljno..
Imate li sličnih sećanja, odstupanja, zovikakohoćeš, u vašim glavama?

dosta sam razmišljao o tome o najranijim sećanjima i najdalje što sam uspeo da dosegnem su neki aerodromi i avioni jer sam živeo 2 godine u inostranstvu kao jako mali gledam neke slike nastale pre toga i ništa ne pamtim tj ne sećam se toga najdalje što pamtim su ti neki avioni i aerodromi u mome sećanju

ja ladno i dalje pamtim beli nissan skyline koji je moj ćale tada vozio tačnije miris tog auta unutra i to me i dalje drži kad uđem u neki auto kao evo ovo je onaj isti miris iz auta kad sam imao 4-6god hehe neverovatno ali istinito obzirom da često ne mogu da se setim šta sam juče ručao na primer
Daaa,
Mirisi su teško opisivi a uvek prepoznatljivi kada ih opet osetimo..za razliku od ostalih naših čula

Rođen sam u gradu ali sam voleo da detinjstvo provodim u selu..planina 1000met.
Tetka me zimi ispusti niz zaleđen sokak..kotrljanje 100metara
Možda sam od tada čuknut🤔
Sećam se skitanja do štale sa kravama i spavanja u jaslama sa senom..4god..Našli me tek posle dva dana. Krave me mazile i pazile i lizale i zato sam imao dva zaliska na čelu..eeeehhh
I ovaj alkohol prokrvljava odavno, zapušene kanale u mozgu
🍻

@Leptir_NL Otvorio si zanimljivu temu. Nisam radoznala i ne moram da znam tvoje dijagnoze, samo me nešto zanima. Da li si nekad išao kod psihijatra ili psihoterapeuta na hipnozu?

Što se tiče teme.. Ne znam koliko sam imala godina, ali se sećam da sam bila kod babe i dede u selu, i da me je tetka vodila "na centar"..i da sam imala neku belu haljinicu..spotakla sam se i pala. Bila sam umazana sladoledom...

Sećam se i kada sam imala šest godina i kako nisam bila srećna što sam dobila sestru 🙂 Htela sam da je bacim kroz prozor ili da je bacim u kontejner.:rumenko:

I sećam se svih povreda kolena od moje 12te godine...Ostala mi je jaka trauma zbog tih povreda..

Kada pričamo o sećanjima iz detinjstva, moram da spomenem svog sestrića koji će ove godine napuniti 26, a tvrdi da se seća nekih stvari i događaja kada je imao dve godine.
Prvo sam mislila da se šali, ali kroz razgovor sam shvatila da se seća jer mu nisu ni moja sestra, ni mama ni zet pričali puno o nekim događajima..da bi to sećanje bilo zapravo naše prepričavanje događaja.

Poslednja izmena od moderatora:
Koja su vaša, najranija sećanja iz detinjstva?

Imate li sličnih sećanja, odstupanja, zovikakohoćeš, u vašim glavama?
Ja imam dosta svojih fotografija iz najranijeg djetinjstva, pa mi to stvara zbrku u glavi. Da li se ja stvarno i sjećam tih nekih trenutaka koje mi izgledaju tako "opipljivo i živo" ili su to samo dobro memorisani segmenti sa slika. Zvuči mi nevjerovatno da bi se ja mogla sjećati npr.svog prohodavanja, tako da pomičem tu granicu na period od neke 3 godine.
Sem toga, uslijed porodične tragedije, ja imam jednu rupu u pamćenju u periodu od 8 do 14 godine i iz tog perioda se ne sjećam apsolutno ničega. Sa 14 sam se "probudila" i mozak je počeo ponovo da bilježi sjećanja.

Ja imam dosta svojih fotografija iz najranijeg djetinjstva, pa mi to stvara zbrku u glavi. Da li se ja stvarno i sjećam tih nekih trenutaka koje mi izgledaju tako "opipljivo i živo" ili su to samo dobro memorisani segmenti sa slika. Zvuči mi nevjerovatno da bi se ja mogla sjećati npr.svog prohodavanja, tako da pomičem tu granicu na period od neke 3 godine.
Sem toga, uslijed porodične tragedije, ja imam jednu rupu u pamćenju u periodu od 8 do 14 godine i iz tog perioda se ne sjećam apsolutno ničega. Sa 14 sam se "probudila" i mozak je počeo ponovo da bilježi sjećanja.
Pauze u sećanju imam i ja..isto godine zaborava i mraka. Verovatno i svi ostali.

Predlažem da otvoriš novu temu!??
🙄

Poslednja izmena od moderatora:
@Leptir_NL Otvorio si zanimljivu temu. Nisam radoznala i ne moram da znam tvoje dijagnoze, samo me nešto zanima. Da li si nekad išao kod psihijatra ili psihoterapeuta na hipnozu?
Tražio sam i hipnoze ali su u Holandiji odustali od hipnoza već godinama. Nisu se pokazale učinkovito. Mnogo ih je kojima je više odmoglo nego pomoglo.
U Holandiji više ne rade hipnoze!
Hronični, nisam destruktivan (zato sam na slobodi😜)..Za raju pametan i zabavan a samo ja znam kako mi je i poneko približnih dijagnoza..samo nepregledan😁
PS: Trudim se da koristim srpske reči, kad god je to moguće.Izvinite ako sam pomalo zaboravio moj maternji ali i to se dešava.
PPS: Sa mojom 41god, tada..već su digli ruke od mene. Skoro sve moje psihološkinje, ilikakoveć moderno govoreći, su VRVTNO (šala mala) posle mnoogo razgovora sa mnom, završile na terapijama kod mojih psihijatara🫣
Ludilo ne pogađa manje obdarene..To mi je jedina uteha 😔

Pauze u sećanju imam i ja..isto godine zaborava i mraka. Verovatno i svi ostali.

Predlažem da otvoriš novu temu!??
🙄
Ajde vidjeću.
Vezano za moj prekid filma na par godina,predpostavka je da je to bilo od šoka,možda i da se na taj način organizam ogradio i isključio od onog sa čim nije mogao da se nosi,jer bila sam dijete. Kad se ponovo "uključio", nastavila sam da živim normalno, kao da prekida nije ni bilo.

Back