Najpoznatiji modni dizajneri

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.270
Bez posebnog uvoda, pogledajmo najpoznatije (i najbolje) modne dizajnere u svetu

1. Coco Chanel

1614877541420.jpeg


Rođena kao Gabrijela Bonheur Šanel, "Koko" je bila izuzetna francuska modna kreatorka i osnivačica poznatog brenda Šanel, čija je modernistička misao, praktičan dizajn i težnja za skupom jednostavnošću učinila važnu i uticajnu figuru u modi 20. veka. Koko Šanel je bila jedina modna kreatorka koja je dobila ime u Time 100: Najvažniji ljudi veka.
 
2. Donna Karan

Donna-Karan.jpg


Ljubav prema modi Done Karan usađena je u mladost, oblikujući njen brend na više načina. Renomirana modna kreatorka lansirala je Seven Easy Pieces sa svojom prvom kolekcijom 1984. godine, transformišući način na koji su se žene oblačile i razmišljale o stilu. Dona Karanov razumevanje potreba i želja savremene žene prenosi se kroz svaki fenomenalan komad. Modni vizionar je jedini tvorac etikete DKNY (Donna Karen New York), koja cveta kao ikonični kreativni um i dizajner tokom protekle tri decenije.
 
3. Giorgio Armani
Sem-Título-11.jpg


Izuzetan italijanski modni kreator Đorđo Armani poznat je po čistim, skrojenim linijama svojih kolekcija muške odeće. Osnovao je modnu kuću Armani 1975. Kazati uspešan je potcenjivanje Đorđa Armanija, koji od 2012. godine zarađuje godišnji promet od 1,6 milijardi dolara i lično bogatstvo od sedam milijardi dolara. Armani je prvi dizajner koji je zabranio modele koji su imali Indeks telesne mase mlađi od 18 godina, napravivši revoluciju u modnoj industriji i transformišući kako industrija razmišlja o imidžu tela. Đorđo Armani je zaista živa legenda.
 
4. Calvin Klein

CALVI.jpg


Kelvin Klajn je dominirao modnim svetom kao vrhunska kuća više od 75 godina. Rođen 1942., rodom iz Bronksa studirao je modu na Modnom institutu za tehnologiju u Njujorku, pre nego što se prijavio za dizajnera za proizvođača kaputa i odela u njujorškom kvartu garderobe. Kada je osnovao svoju kompaniju 1968., promenio je stil u doba kada je odeća u hipi stilu bila na vrhuncu. Njegova bezvremenska estetika prikazana je u njegovim kolekcijama, naglašavajući klasičnu modernost jednostavnim, ali trendi i modernim komadima.
 
5. Donatella Versace
Donatella-Versace.jpg


Posle ubistva Đanija Versaća 1997.godine, njegova mlađa sestra Donatela Versaće preuzela je vladavinu i dovela Versaće ime do novih visina i ogromne slave. Ona je osigurala da Versaće prodavnice i butici budu prikazani u različitim modnim centrima širom sveta, posebno Milanu i Njujorku. Poznate ličnosti kao što su Dženifer Lopez i Madona reklamirale su fenomenalnu kolekciju odeće, pribora, mirisa i kućnog nameštaja.
 
6. Ralph Lauren

Ralph-Lauren.jpg


"Težak" 7,5 milijardi dolara, Ralf Loren se slavi zbog svog izuzetnog osećaja za modu koji otelotvoruje šik sofisticiranost i klasičnu inovativnost i stil. Godine 1970, prvi polo logo prikazan je u dotad neviđenoj liniji ženskih odela Ralfa Lorena, dizajniranoj u klasičnom muškom stilu. Dve godine kasnije ponovo se pojavila čuvena majica kratkih rukava sa renomiranim Polo amblemom, postavši klasik. Košulje su od tada prevladale, prožimajući se širom sveta.
 
7. Christian Dior

Christian-Dior-Fashion-Designer.jpg


Rođen 1905., ikonični francuski dizajner je bio eminentan po svojoj karakteristiиnoj silueti "New Look". Kristijan Dior odela i haljine debitovane 1947. napravili su revoluciju u načinu na koji se žene oblače i smatraju modom posle Drugog svetskog rata. Kuća je dospela na naslovne strane u julu 2016. imenujući Mariju Graciju Čiuri kao prvu ikada žensku umetničku direktorku u Diorovih sedam decenija muškog vođstva. Za dve kratke godine, bivši ko-kreativni direktor Valentina već je napravio neverovatan uticaj na modnu kuću, koristeći pistu kao platformu za širenje poruka osnaživanja žena, feminizma i umetnosti.
 
8. Tom Ford

imagemtom_1.jpg


Tom Ford se smatra jednim od najpoznatijih savremenih dizajnera, stvarajući visoku modu, vrhunski pribor i odeću koje ne možemo da se zasitimo. Dizajner je bio kreativni direktor i za Iva Sen Lorana i za Gučija, pre nego što je kreirao sopstvenu fenomenalnu etiketu. Ikona rođena u Teksasu težila je da postane glumac, ali sudbina je za njega imala druge 'dizajne'. Popularnost ikone dostigla je svoj vrhunac 2000. kada je osvojio nagradu za najboljeg internacionalnog dizajnera.
 
9. Pierre Cardin

Pierre-Cardin.jpg


Francuz italijanskog porekla je pohvaljen zbog svojih dela iz dvadesetog veka koja su odisala futurističkim motivima. Kako se Pjer Karden uzdigao do slave u doba svemirske rase, njegove kreacije su oličavati savršen dodir inovacija, inventivnosti i mode. Njegove 'haljine sa mehurićima' zrače naučnom fantastikom, kombinujući zemaljske elegancije sa bojama van ovog sveta i avangardnim dizajnom.
 
10. Yves Saint Laurent

Yves-Saint-Laurent-fashion-designer.jpg


Iv Sen Loran je stekao popularnost u svetu mode zbog svoje kreativnosti u redizajniranju muške odeće u prelepe, ženstvene komade za žene. Možda jedan od najpoznatijih dizajnera u Francuskoj, Iv je bio prvi dizajner koji je uveo 'power dressing' za žene u vidu trendi, high fashion power odela 1966. Vizionar je zaslužan za dizajniranje muške jakne, i odlazi u istoriju za svoju legendarnu 'spremnu da se nosi' modnu odeću, što je svež koncept u to vreme.
 

Back
Top