Quantcast

Najomiljenije ličnosti iz s̶t̶r̶a̶n̶e̶ nesrpske istorije

Slaven777

Legenda
Poruka
58.425
Pored teme o ličnostima sa domaće scene, hajde da se malčice zabavimo dok korona ne prođe i onim sa svetske. :)

Koje ličnosti iz strane istorije vas fasciniraju? Zašto? Predstavite osnovne biografske crte o njima. Čijim stopama biste voleli da hodate? Ko je oblikovao po vašem mišljenju svet, kako ovaj veliki, tako i vaš mali unutrašnji?

Molim vas da na temu ne postavljate ličnosti koje su i dalje žive, a u poznim godinama, kao i one koje su relativno nedavno preminule.

Naslov teme je odabran ovako iz političke korektnosti prema pojedinim forumašima, da bi se uvažio njihov slučaj sa posebnim potrebama (velike osetljivosti) i radi ostvarivanja balansa, odnosno mira u kući. Obratite pažnju da je nesrpsko upotrebljeno kao sinonim za strano; nemojte postavljati ličnosti koje su nesrpskog etniciteta, ali učesnici domaće scene. :kpozdrav:

Alternativna tema za naše prilike: https://forum.krstarica.com/threads/najomiljenije-licnosti-iz-domace-istorije.902290/

history-01-jpg.668437

history-02-jpg.668438
 
Poslednja izmena od moderatora:

White Guar

Zainteresovan član
Poruka
235
Има их неколико, а од најранијег детињства то су били Александар Велики и Георг Филип Хридриф фон Харденберг, познатији као Новалис. Обојицу сам упознао читајући ону тротомну, гломазну југословенску енциклопедију с краја 80-их, још пре поласка у школу. Две категорије су ми одмах привикле пажњу - старогрчки мислиоци и романтичари. Према фотографијама њихових статуа, ови први су ми деловали некако протољудско, гледајући на нас са прекором, и нису се бавили безначајним стварима. Све сами философи, уметници, ратници. Људи некаквог давно изумрлог доба. А ове друге, романтичаре, у складу са годинама и едукацији на цртаним филмовима, замишљао сам као лако заљубљиве душе који дарују цвеће девојкама и тугују пишући песме, стога "романтичари".
Елем, приметио сам да се у многим историјским чланцима појављује некакав Александар Велики, те сам одлучио да сазнам више о њему. А и имењаци смо. Да не дужим даље, јер сви знају ко је био, Александар Велики је све до мојих касних 20-их био апсолутно омиљена историјска личност, а читао сам све што је о њему, чак и оне несрећне романе Мери Рено.
Новалис је највише утицао на стварање мог унутрашњег света, у чланку поред његовог имена стајале су некакве чудне и мистичне речи које су ме терале на размишљање - магични идеализам, рана смрт, романтизам, плави цвет.. Касније као тинејџер читао сам све што сам могао да пронађем од њега и проналазио бих се у његовим речима, а пре свега у поетско философским фрагментима, као да су представљале моје мисли. Укратко, Новалис је за мене био отеловљење бајке, романтизма, готово аисторијска личност, мање човек а више ходајућа катедрала светлости, са оним његовим прозрачним, дечачким ликом и начином размишљања. Спрам њега стоји рационални Гете, којег исто ценим и о којем сам сањао да је достигао апотеозу, али више ценим Новалисов магични идеализам.

Од историјских личности ту је и Егил Скалагримсон, исландски фармер, песник, берсеркер и осведочени лудак. Каква је то личност била с краја викиншког доба. Писао је необичне песме којима је себи спасио живот након што је убио краљеве синове, а редовно људима цепао лобање секиром још са седам година. Након бројних авантура и битака, вратио се на Исланд и фарми, где је доживео дубоку старост, неких осамдесет и кусур година, што је за оно време и онај стил живота, невероватно.
 

Pyriel23

Zainteresovan član
Poruka
234
Definitivno jedan od omiljenih likova je Žan Bernadot. Njegov život i sva dešavanja teško bi neko mogao i da izmisli a kamoli da očekuje da se realno dogode. Zamislite da vas potpuno tuđ narod bez ikakvog pritiska izabere za svog kralja zbog vaših moralnih vrlina ... Valjda dežurne komunjare neće baciti svoj hejt zbog toga što nije znao švedski i norveški savršeno a bio im kralj ...
https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_XIV_John_of_Sweden
 

Khal Drogo

Iskusan
Poruka
5.176
Ево неке листе од 60 занимљивих историјских личности. Сигурно има још пуно значајних личности, по много чему посебних, но ово је нека листа онако на прву руку. Са напоменом да нисам уврстио личности које су битисале у XX.вијеку, тј оне новије историје.
History 01.jpg

History 02.jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.