Najnoviji, 4. broj Z magazina

Happy Valentine

Obećava
Poruka
55
Zbr4.jpg


Najnoviji, cetvrti broj Z magazina u rubrici o Balkanu nastavlja da se bavi socijalno najugrozenijim slojevima naseg regiona – pre svega, izbeglicama i radnicima. U intervjuu sa Marijom Simovic govori se o stanju izbeglickih kampova, o problemima sa kojima se susrecu izbegli i raseljeni, kao i o sporazumu o readmisiji. Predstavljena je i hronologija desavanja u dve zrenjaninske fabrike Sinvoz i BEK koje su okupirali radnici potpomognuti radnicima Jugoremedije, fabrike pod radnickom kontrolom. U tekstu ``Intelektualci u sluzbi lobiranja`` govori se o finansijskim vezama beogradske NVO Centar za liberalno demokratske studije (CLDS) sa fondacijom NED (National Endowment for Democracy) koju je osnovala CIA s namerom da se stvari koje je u spoljnoj politici americka elita ranije postizala nasiljem, sto se najvise odnosi na zbacivanje "problematicnih i neposlusnih" vlada, zameni nenasilnim strateskim manipulacijama civilnim drustvom. NED fondaciji bio je posvecen citav tematski deo treceg broja Z magazina. Tarik Ali govori za Z magazin o odgovornosti evropske zajednice za raspad Jugoslavije.

Tematski deo Z magazina posvecen je drustvenoj analizi zemalja Juzne Amerike i solidarnog protivljenja americkom imperijalizmu koji je svojstven za neke od zemalja ovog regiona. Predstavljene su Kuba, Venecuela, Argentina, Cile i Bolivija a u sledecem broju mozemo ocekivati analizu jos zemalja ovog regiona.

Za rubriku Z vizija i strategija pisu Hauard Zin i Kris Spanos gde predstavljaju viziju humanijeg drustva.

Uz 4. broj upakovan je i film Ivana Zlatica ``Ugovor na štetu trećeg``, o borbi radnika Jugoremedije, snimljen 2005. godine. U filmu na strani radnika ucestvuju Verica Barac, Nebojsa Popov, Zdravko Deuric, Branko Pavlovic, dok se Aleksandar Vlahovic direkno optuzuje da je umesan u nezakonite poslove u vezi sa prodajom ove fabrike, zbog cega su radnici godinama morali da se bore za nju protiv vlasnika sa poternice interpola i citave drzave i njenog represivnog aparata.

Casopis ima 80 stranica A4 formata i kosta 100 dinara. Izlazi tromesecno. Od sledeceg broja pretplatnicima ce se deliti po jedan dokumentarni film. Informacije o pretplati nalaze se na ovom linku:

http://freedomfight.net/cms/index.php?page=pretplata-na-z-magazin

ZmagazinBr4zadnjakorica.jpg


1.jpg


prijavanamejlinglistu.gif
 

Top