najnovije vesti od...

CG: Srbiji samo jedan konzulat
24. oktobar 2009. | 11:15 | Izvor: FoNet, Večernje novosti
Beograd -- Vlada Crne Gore smatra da je Srbiji dovoljno da, osim amabasade u Podgorici, ima još jedan konzulat, a ne tri kako je to Beograd zahtevao, pišu ”Novosti”.

Ovaj list saznaje da je Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore negativno odgovorilo na zahtev Srbije da otvori tri konzulata - u Herceg Novom, Nikšiću i Bijelom Polju.

“Novosti” pišu pozivajući se na dobro obaveštene izvore da je “crnogorski MIP mišljenja da je Srbiji dovoljan jedan konzulat van Podgorice i o tome je zvanični Beograd i formalno obavešten”.

To, međutim, ne znači i da je dogovor postignut, jer Srbija nije odustala od svoje namere, pa će na ovu temu biti još pregovora, navodi list.

U crnogorskom ministarstvu, međutim, nezvanično kažu da je ovo definitivna odluka, dok u srpskom ministarstvu razmišljaju da, ukoliko dobiju mogućnost da otvore samo jedan konzulat, to bude u Herceg Novom.

“Građanima sa severa Crne Gore nije daleko ni da odu do Prijepolja ili nekog drugog grada u Srbiji i da ostvare svoja prava, a Nikšić je blizu Podgorice”, kažu u MSP Srbije.

Zvanični Beograd će, ipak, pokušati da postigne kompromis, pod kojim u Beogradu podrazumevaju otvaranje dva konzulata.
 
KFOR deaktivirao minu na pravoslavnom groblju


Autor: FoNet | 24.10.2009. - 17:02

Nagazna mina koju su meštani Starog Gracka u petak pronašli na pravoslavnom groblju nedaleko od sela deminirana je, saznaje KIM radio.

Portparol KPS policije, Baki Keljani, potvrdio je KIM radiju da su specijalne jedinice KFOR za deminiranje jutros deaktivirale minu koja je juče pronađena na pravoslavnom groblju.
"Sve je završeno. Mina je deaktivrana i na licu mesta više nema nikoga", rekao je Keljani KIM radiju.
Groblja u Starom Gracku minirano je 1999. godine i do sada je KFOR u nekoliko navrata deaktivirao mine koje su meštani pronalazili na groblju.
 
Ivanović: Mogući sukobi na Kosovu

Autor: Tanjug | 25.10.2009. - 15:19

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović upozorio je danas u Kosovskoj Mitrovici da u pokrajini može doći do rasta tenzija i potom izbijanja sukoba.

"Ukoliko se nastavi sa politizacijom svega i svačega, pa i struje, mislim da bi moglo doći do visokih tenzija na Kosovu. Kada imate visoke tenzije, onda se sukob može lako dogoditi", izjavio je državni sekretar Ivanović Tanjugu.
On je istakao da je ovo upozorenje za sve i da je zabrinut zbog toga što se o tome ne vodi dovoljno računa.

Ivanović je objasnio da je nedavno isključenje električne energije stanovništvu na severu Kosova koje je sprovela Kosovska elektrokorporacija (KEK), bilo politički motivisano i da nije smelo da se dogodi.
"Na taj način je povučen jednostran potez, bez konsultacija sa onim ko vodi računa računa o održavanju mreže na severu pokrajine, a to je preduzeće Elektrokosmet, kazao je Ivanović i istakao da su elektromreža na severu pokrajine i hidrocentrala Gazivode kod Zubinog Potoka, dve bezbednosno najosetljivije i ključne tačke u rešavanju elektroenergetskog problema, koji pre ili kasnije treba da dođe na dnevni red.

On je naglasio da bi bilo najbolje da se na tehničkom nivou razgovara o ovom problemu, a da bi u razgovorima bilo dobro i trebalo da posreduje Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (Unmik), koja je, kako je ocenio, nesporni politički faktor.
Državni sekretar je ocenio da je isključenjem severa Kosmeta sa mreže, KEK povukla prvi potez i da ne stoje optužbe albanskih političara da je Elektroprivreda Srbije odvojila sever Kosmeta od ostatka pokrajine.
 
Vuku Jeremiću rastu mišići

Ocena britanskog „Ekonomista" da srpska diplomatija deluje kao da je na steroidima, dokaz nekoliko međunarodnih uspeha u poslednje vreme

Ocena britanskog „Ekonomista" da je srpska diplomatija toliko živa da „deluje kao da je na steroidima", uz objašnjenje da nije samo srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić taj koji u proseku provodi dva sata dnevno u avionu putujući po svetu, nego i visoki strani zvaničnici često posećuju Beograd, obradovala je srpske diplomate.

Naš izvor iz Vlade Srbije kaže da je „očigledna promena raspoloženja u vrhu Ministarstva spoljnih poslova, kojem svakako godi kada ugledni 'Ekonomist' kaže tako nešto".

Vuk britanski đak

- Možda niko neće javno da se pohvali pisanjem jednog lista, bez obzira na to što je reč o jednom od najreprezentativnijih svetskih nedeljnika kao što je „Ekonomist", ali to očigledno u ministarstvu doživljavaju kao priznanje onome što rade. Mislim da su Britanci u svom članku bili dosta objektivni i prikazali realno stanje naših diplomatskih uspeha u poslednje vreme - ističe naš izvor.

Aleksandra Joksimović, nekadašnja zamenica ministra spoljnih poslova SRJ i SCG, smatra da posete na visokom nivou predstavljaju uspeh naše diplomatije, ali ipak kaže da pohvale „Ekonomista" treba posmatrati i u kontekstu toga da je „Vuk Jeremić britanski đak". Ona dodaje da se postavlja pitanje šta su naši spoljnopolitički ciljevi i strateški pravci.

- Pitanje je koliko smo, pored odnosa sa zemljama EU, uznapredovali u odnosima sa SAD? Bojim se da tu imamo ozbiljan zastoj, koji je praćen dugogodišnjim negativnim trendom. U ovom trenutku se ti odnosi nalaze u stadijumu zaustavljanja, ali ne beleže pozitivne pomake. Dolazak Bajdena je značajan jer je to najviša poseta zvaničnika SAD od demokratskih promena, ali je imala konotaciju ukazivanja na neuralgične tačke u regionu, koje bi i ubuduće mogle biti problem. Ako uspeh merimo sa stanovišta evropskih integracija, treba reći da mi suštinski imamo određenu stagnaciju, a iskreno se nadam da će se stvari pomeriti napred dobijanjem belog šengena. Međutim, još ne znamo šta se dešava sa SSP-om, bez čijeg odmrzavanja se ne mogu napraviti neki novi bitni koraci ka evropskim integracijama - govori Aleksandra Joksimović.

Prema njenom mišljenju, evropske integracije traju neuporedivo duže nego što se to u početku očekivalo, a glavni razlog za to je nesaradnja sa Hagom, koja predstavlja, naglašava ona, „problem neotklona od Miloševićeve politike".

- Zvanično se nismo ogradili od svih zločina i delovanja koji su imali izrazito negativne posledice po Srbiju u kasnijim periodima. Što se tiče napora da se lobira protiv priznavanja jednostrane nezavisnosti Kosova, mora da se kaže da je to nepovratan proces, bez obzira na legitimne pokušaje vezane za Međunarodni sud pravde. Stav tog suda je neobavezujuć, može izazvati i određene posledice, ali on sigurno neće biti odlučno ni na jednoj, ni na drugoj strani. Veliki broj najrazvijenih zemalja, sa kojima imamo želju da sarađujemo u narednom periodu, već je priznao nezavisnost Kosova - kaže Aleksandra Joksimović.

U džepu Zapada

Vladislav Jovanović, ministar inostranih poslova i ambasador SRJ u UN tokom devedesetih godina, smatra da je naša diplomatija aktivnija i uspešnija nego prvih godina posle petog oktobra, ali da nije dovoljno postigla jer je, kako naglašava, propustila da akciju Zapada u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova i Metohije nazove pravim imenom - „drugi akt agresije protiv naše zemlje". On pisanje „Ekonomista" naziva „pohvalom sa gorkim ukusom", objašnjavajući da se u njemu nalazi skriveno nezadovoljstvo zbog toga što se Srbija „razmahnula i u drugim pravcima, što bi ubuduće moglo da oslabi njene veze sa Zapadom".

- Oni bi više voleli da u potpunosti budemo u njihovom džepu, da nemamo nikakav drugi oslonac, kako bi i dalje mogli da nam diktiraju svoje uslove. Aktivnosti širom Zemljine kugle, koje su onemogućile brzo i masovno priznanje Kosova i Metohije, uprkos snažnom lobiranju SAD i dugih zapadnih zemalja, predstavljaju nesumnjiv uspeh. To je nešto što hrani naše nade i očekivanja da će jedan razuđeni međunarodni položaj Srbije bolje da štiti naše interese nego ono što smo radili prvih godina posle petog oktobra, kada smo sva jaja stavili u zapadnu korpu, što nam se kasnije obilo o glavu. U redu je što sada imamo čvrst stav braneći Kosovo. Nadam se da će tako i ostati, mada nisam baš siguran - kaže Jovanović

„Tadić kaže da srpska spoljna politika počiva na četiri stuba - SAD, Rusiji, Kini i EU. Jeremić dodaje još dva - Pokret nesvrstanih i susedne zemlje", naveo je „Ekonomist".


S druge strane, analitičar Bratislav Grubačić kaže da je srpska diplomatija postala prilično agresivna i da zato na prvi pogled deluje uverljivije.

- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić očigledno pokušava da pronađe prostor koji će pomoći Srbiji da dobije strane investicije, da Kosovo ne bude priznato i da se generalno poboljša pozicija naše zemlje na međunarodnom planu. Bio je Medvedev, sada dolazi i predsednik Turske, koja je iz mnogo razloga za nas izuzetno značajna zemlja. Međutim, problem je u tome što Tadić i Jeremić pokušavaju da se ponašaju kao Tito nekada. Istorija može da nas nauči, ali ona ne može da se ponovi. Mala smo mi zemlja da bismo Rusima plašili Amerikance, i obrnuto. Lako može da se dogodi da nas u svetu ne shvate ozbiljno. Čini mi se da se spoljna politika previše koristi za sticanje popularnosti kod naših birača. Prema istraživanjima javnog mnjenja, Jeremić ima popularnost veću i od samog predsednika Srbije Tadića, što znači da se njegovi napori primećuju. Drugi je problem što se kod nas birači na izborima opredeljuju po spoljnopolitičkom programu. Glasaju za stranke na osnovu toga da li su za Ruse ili Amerikance, a ne na osnovu poreske politike i unutrašnjih pitanja - kaže Grubačić.

Šta je pisao „Ekonomist"

Britanski „Ekonomist" je u tekstu posvećenom srpskoj spoljnoj politici istakao da su samo u poslednje dve nedelje Beograd posetili šef švedske diplomatije Karl Bilt, predsednik Estonije Tomas Ilves i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, kao i da treba da usledi poseta predsednika Turske Abdulaha Gula. „Ekonomist" je naveo da za „relativno malu balkansku zemlju, Srbija privlači neočekivano veliku pažnju sveta". Prema „Ekonomistu", razlog za to je problem Kosova, zbog čega i mladi 34-godišnji ministar Jeremić kruži svetom tražeći podršku ali, kako navodi „Ekonomist", srpska diplomatija je očigledno „počela da prevazilazi agitaciju za nepriznavanje Kosova".

„Tadić kaže da srpska spoljna politika počiva na četiri stuba - SAD, Rusiji, Kini i EU. Jeremić dodaje još dva - Pokret nesvrstanih i susedne zemlje", naveo je „Ekonomist".


ps. Ovu vest postavljam specijalno za mog prijatelja Adema,koji je veliki fan naseg ministra...;)
 
Srbija zainteresovana za luku Bar
Nedelja, 25. oktobar 2009. 14:21Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da bi srpska preduzeća trebalo da učestvuju na tenderu za privatizaciju dela barske luke u Crnoj Gori, zbog izlaska naše privrede na Jadransko more.

Ministar Mrkonjić je u intervjuu Tanjugu rekao da je to u interesu Srbije i podsetio da je pre nekoliko dana raspisan tender za prodaju 54,05 odsto akcija barske kompanije "Kontejnerski terminal i generalni tereti" i dodelu koncesije na 30 godina, sa obavezom ulaganja.

On je rekao da su ruski privrednici već pokazali interes za ulaganje u nekoliko srpskih luka, kao i da su, u tom smislu, putni i pružni koridor od Beograda do Bara i barska luka, "neodvojiv paket".

"Rusi u ovom mementu neće da se pojavljuju na tenderu za kupovinu dela barske luke, ali se slažu sa nama i zainteresovani su za prugu Beograd-Bar i izgradnju auto puta", rekao je on.

Mrkonjić je dodao da je potrebno da se dosta novca uloži u barsku luku kako bi bila sposobna da prima i veće brodove.

Ministar je kazao da Srbija ima saglasnost Rumunije, Italije, Crne Gore, Mađarske, Republike Srpske i cele BiH, o zajedničkom tenderskom nastupu, jer su Luka Bar i pruga Beograd-Bar projektovani zajedno za potrebe cele jugoistočne Evrope.

Raspisani su i tenderi za prodaju celokupnog vlasništva kompanija "Pomorski poslovi" i "Obezbeđenje i protivpožarna zaštita", koji pripadaju Luci Bar, uz dodelu koncesija na 30 godina.

Ministar Mrkonjić je, govoreći o projektu masovane izgradnja jeftinih stanova, kazao da se "tu malo kasni" i da radna grupa koja je formirana u Ministarstvu za ekologiju i prostorno planiranje priprema projekat rešavanje tog problema.

"Taj projekat se priprema i verujem da će uskoro biti predložen Vladi Srbije i naravno usvojen i predstavljen javnosti. Do kraja godine očekujem da ćemo ući u taj projekat", procenio je Mrkonjić.

On je kazao da je "suština projekta da se krene u jeftinu stanogradnju" i da će vrednost kvadratnog metra biti između 400 i 500 evra, a da će građani biti oslobođeni nekih dažbina.

"Ovo što se sada dešava sa stambenim kreditima nije rešavanje problema naših građevinskih preduzeća i naših ljudi koji nemaju stanove. To je praktično samo saniranje investitora, koji su podigli cene stanova čim smo se dogovorili da u taj posao uđemo", rekao je Mrkonjić.

Ministar je kazao da će lokacije za izgradnju jeftinih stanova biti poznate kada ceo koncept bude gotov i da će se oni graditi u tri, četiri najveća grada u Srbiji - Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

Mrkonjić je, govoreći o sporu sa koncesionarom Alpina-Por u Beču za izgradnju autoputa Horgoš Požega, kazao da je Srbija naplatila garanciju od 10 miliona evra.

"Srbija je realizovala naplatu garancije. Spor se vodi pred Međunarodnim sudom za arbitražu u Parizu, koji tek sledi", objasnio je ministar.

Reč je o 10 miliona evra koje je konzorcijum položio kao garanciju kojom se garantuje ozbiljnost ulaska u posao sa Vladom Srbije, a spor koji se vodio pred bečkim sudom bio je paralelan i nezavisan proces od vođenja spora pred Međunarodnim sudom za arbitražu u Parizu.

Pred tim sudom u Parizu spor je pokrenut maja ove godine na inicijativu koncesionara koji traži obeštećenje za sprovedene pripremne radove i naknadu za gubitak profita.

(Tanjug)
 
црногорци најавили бојкот косовских избора


Политика - Пре 22 минута
ГРАЧАНИЦА - Црногорска демократска странка Косова (ЦДС) саопштила је да ће највероватније бојкотовати изборе на Косову, заказане за 15. новембар, због, како су навели, тешке дискриминације Централне изборне комисије Косова (ЦИК) према расељенима са Косова и Метохије који бораве у Црној Гори.
Како је саопштено из ЦСД, ЦИК је смишљено и намерно прецртала више од 12.000 уредно регистрованих бирача у статусу расељених, који бораве у Црној Гори од 1999 године.
ЦИК је без икаквог озбиљнијег аргумента одлучила да само 493 расељеника са боравиштем у Црној Гори могу остварити право гласа путем поште, док осталих 11.500 бирача које је 2001. регистровао ОЕБС, да би гласали морају доћи лицно на Косово, саопштено је из ЦДС.
Из ове странке упозоравају да насупрот њиховим очекивањима, није створен ни минимум услова за одржавање фер и поштених локалних избора на Косову.
ЦДС истиче да не жели да буде декор онима који се само декларативно залажу за поштовање грађанских и људских права свих националних заједница на Косову, а у пракси су најсвирепији извршиоци геноцида над Црногорцима, Србима, Ромима и другим неалбанцима.
"Једноставно,не желимо да легализујемо насиље над нашим народом. Одлука ЦИК-а је уједно још један доказ да су косовске власти посебно злонамерне према Црној Гори и Црногорцима, које су, такоде смишљено, изопштили из Устава Косова и уопште тамошњег институционалног система", наведено је у саопштењу.
ЦДС се пријавила за учешће на изборима за општине Приштина, Косово Поље, Ђаковица, Пећ и Дечани, а кандидати за одборнике из ове странке већ су донели одлуку да се повуку, тако да је само питање тренутка доношење и формалне одлуке о бојкоту избора које ћемо свакако сматрати нелегалним и незаконитим, истиче се у саопштењу.
 
Koliko je poreske obveznike koštala poseta ruskog predsednika Srbiji
Medvedev nam izbio 30 miliona iz džepa!
Ponedeljak - 26.10.2009
Poseta predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva ostavila je za sobom i očigledne troškove koji se, u nedostatku zvaničnih informacija, mogu jedino naslutiti.Gruba računica pokazuje da su poreski obveznici platili doček i ispraćaj prvog Rusa najmanje 30 miliona dinara! Troškovi ovog istorijskog dana verovatno bi bili udvostručeni ukoliko bi se uračunali i svečani ručak u Predsedništvu, glancanje spomenika i sređivanja groblja i svečana akademija u Centru „Sava“.
Državna medijska kampanja „Beograd pamti“ povodom 65 godina od oslobođenja Beograda morala je da za tri dana glavni grad Srbije pretvori u epicentar negovanja antifašističke borbe. U toj teškoj misiji upotrebljena su sva raspoloživa sredstva: od kupovine mnoštva ruskih i srpskih zastava, zakupa bilborda, šminkanja spomenika i groblja, emitovanja reklamnih spotova, pa sve do organizovanja koncerta sto trubača na Trgu Republike i svečane akademije u Centru „Sava“.
Kako nam je objasnio generalni sekretar vlade Milivoje Mihajlović, troškovnik posete Medvedeva biće tačka dnevnog reda jedne od narednih sednica.

- Ne možemo da saopštimo troškove, jer Ministarstvo finansija tek treba da sačini kompletnu računicu i ona će u formi predloga biti razmatrana i usvojena u vladi - objašnjava Mihajlović.
Reklamni spot „Beograd pamti 65 godina slobode“ urađen je specijalno za ovu priliku. Iako spada u takozvanu skupu produkciju (sa kvalitetnom fotografijom i mnoštvom kostimiranih statista), budžet za spot je, prema saznanjima „Alo!“, bio daleko ispod realnog, jer su mnogi učesnici pristali da rade „volonterski“. Međutim, upućeni tvrde da je svakako moralo da se uloži barem desetak hiljada evra (930.000 dinara).
Ovaj promotivni materijal u trajanju od 44 sekunde je zbog cajtnota emitovan samo tri dana uoči svečanosti, i to uglavnom u udarnim terminima. U RTS-u nam je rečeno da ovaj posao nije ugovaran u marketing službi, kako je to uobičajeno. Samo sekund u „Dnevniku 2“ RTS-a košta 15.500 dinara. Prema cenovniku naših najgledanijih televizija, svako prikazivanje ovog spota koštalo je oko 500.000 dinara (uzeta je prosečna cena od 12.000 dinara po sekundi). Spot je mogao da se vidi najmanje 15 puta na različitim TV stanicama, pa bi ukupni troškovi „reklamiranja slobode“ morali biti bar 7,5 miliona dinara.
Grad krase i istoimeni bilbordi sa motivima iz spota. Jednomesečni zakup ovih panoa košta oko 200 evra (18.600 dinara), pa je i za desetak „oslobodilačkih“ moralo da se izdvoji najmanje 186.000 dinara.
Na kraju, za bezbedan boravak predsednika Rusije u Beogradu brinulo se 5.000 policajaca. Samo za njihove dnevnice potrošeno je devet miliona dinara.


Za trubače 135.000 evra?!

Strogo čuvana tajna je i cena velikog koncerta „Stotinu srpskih truba - Beogradu na dar“, iako su ga sponzorisale državne firme. U pres službi „Srbijagasa“ su nam rekli da tu informaciju odobrava isključivo generalni direktor. Međutim, u kabinetu Dušana Bajatovića, inače glavnog promotera trubačkog spektakla, nisu nam dostavili traženi podatak. Procenjuje se da je organizacija ovog koncerta koštala oko 12 miliona dinara (135.000 evra).


Gde su otišle pare

spot 930.000
reklame 7.500.000
bilbordi 186.000
trube 12.000.000
policajci 9.000.000
UKUPNO 29.616.000

* Iznosi su u dinarima
 
Jeremić: Srbija jača posle posete Medvedeva

Tanjug, 26.10.2009 07:45:00

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija posle posete predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva "jača i ekonomski i politički i regionalno", i da je "bezrezervna podrška Rusije čini jačom od ostalih zemalja regiona".
Predsednik Medvedev je tokom posete Beogradu rekao da Rusija podržava Srbiju u svemu, uključujući i članstvo u EU, rekao je kasno sinoć Jeremić za TV B92, i naglasio da se strateški spoljnopolitički ciljevi Srbije, pre svega članstvo u Evropskoj uniji, "nisu promenili od posete Medvedeva".
Jeremić je odbacio neke navode da približavanje Srbije Rusiji remeti i ugrožava njen put ka članstvu u EU, i podsetio da je i evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao da su dobri odnosi ove dve zemlje "više nego važni i za Srbiju i za region".
"Moguće je biti član EU i istovremeno biti partner i prijatelj Rusije", kazao je Jeremić.
Što se tiče kredita koji je Ruska Federacija obećala Srbiji, Jeremić je rekao da još nisu dogovoreni precizni uslovi, istakavši da će taj kredit sigurno biti povoljniji od svih drugih koji se mogu dobiti na tržištu.
"Rusija će ponuditi kredit sa uslovima koji će biti ispod tržišnog nivoa, odnosno ispod nivoa koji daju Međunarodni monetarni fond ili Svetska banka", rekao je Jeremić.
On je precizirao da ministarstva finansija dve zemlje tek treba da, kroz pregovore, preciziraju aranžman i da će tek tada biti jasno pod kojim će uslovima Srbija dobiti kredit.
Prema njegovim rečima, za sada je sigurno da se radi o sumi od milijardu dolara, od koje će 200 miliona biti iskorišćeno za finansiranje budžeta, dok će ostatak biti potrošen za izgradnju infrastrukture, pre svega, železnice.
 
Švedska: Srbija saraduje sa Hagom, želimo ratifikaciju SSP-a

Autor: Tanjug | Foto:Beta | 28.10.2009. - 07:17

Švedska veruje da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i želi da se među zemljama Unije postigne dogovor o stupanju na snagu Prelaznog sporazuma i da započne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je juče ambasador Švedske u Beogradu Nils Kristen Bringeus.

Bringeus je izrazio nadu da bi do napretka Srbije u evropskim integracijama moglo da dođe tokom švedskog predsedavanja Unijom, do kraja ove godine. Ambasador Švedske je, obraćajući se studentima Megatrend univerziteta, istakao da bi u narednim mesecima trebalo da se ukinu vize za putovanja građana Srbije, Crne Gore i Makedonije u EU.
On je ocenio da Srbija ima dobre administrativne i političke kapacitete za pridruženje EU, ali da je potrebno više uraditi na polju ekonomskih reformi.
"Stabilna proevropska vlada u Srbiji usmerena je ka EU i ja verujem da će sve zemlje zapadnog Balkana jednog dana postati članice Unije", ukazao je Bringeus.
 
Evo nesto zanimljivo...

Objavljen deo arhiva o padu Berlinskog zida

28. oktobar 2009. | 03:46 | Izvor: Beta

PARIZ - Francuska je danas otvorila deo diplomatskog arhiva o padu Berlinskog zida i ujedinjenju Nemačke, u kojem se potvrđuje neprijateljski stav Velike Britanije i rezervisanost Francuske prema tim dešavanjima, saopšteno je danas u Parizu.

Francuska štampa je danas objavila deo arhiva iz 1989. godine, koji će ćhe u celini biti objavljen 9. novembra, na dan pad Berlinskog zida. Francuska vlada će pet godina ranije objaviti arhive nego što je predviđeno uobičajenom diplomatskom procedurom.

U objavljenom delu arhiva, navodi se da je Francuska kasno shvatila značaj ujedinjenja Nemačke. U oktobru 1989. godine, jedan analitičar je rekao da to "ne izgleda da će se zaista uskoro dogoditi".

U pismu upućenom 24. novembra 1989. godine Egonu Krencu, poslednjem lideru komunističke Nemačke, tadašnji francuski predsednik Fransoa Miteran piše da planira jačanje odnosa.

To pismo je upućeno četiri dana pre nego što je kancelar Helmut Kol predstavio plan od deset tačaka o ujedinjenju Nemačke.

U arhivi se navodi i otvoreni otpor Velike Britanije prema ujedinjenju, odnosno tadašnje premijerke Margaret Tačer .

"Kol je sposoban svašta da uradi. Postao je drugi čovek, vidi sebe kao šefa i počinje tako da se ponaša", pisala je Margaret Tačer francuskom ambasadoru Liku de la Baru de Nanteju.

"Ujedinjenje Nemačke nije u interesu Britanije i zapadne Evrope", rekla je Margaret Tačer sovjetskom predsedniku Mihailu Gorbačova tokom jednog tajnog susreta u Moskvi u septembru 1989. godine.
 
НАТО отвара врата чланицама других савеза


Утицајни спољнополитички стратег сматра да западна војна алијанса треба да остане одбрамбени орган Запада, али и да постане чвориште глобалне мреже војних савеза
Bzezinski.jpg
Збигњев Бжежински

Од нашег сталног дописника
Вашингтон, 27. октобра – Пошто је у првих 60 година свог постојања успешно обавио три историјске мисије, које су „монументално промениле међународне односе” – окончао ривалства међу земљама Запада за супремацију, сачувао Европу од претње Совјетског Савеза и мирно окончао хладни рат – НАТО у промишљању своје нове стратегије треба да пође од уважавања нове реалности у свету и своју улогу прилагоди новим безбедносним изазовима. При том, свакако треба да остане одбрамбени савез Запада, али да постане чвориште глобалне мреже војних алијанси.
Ово су биле основне поруке Збигњева Бжежинског, доајена међу америчким спољнополитичким стратезима, који је синоћ, образлажући у препуној сали утицајног Савета за спољнополитичке односе тезе свог чланка у актуелном броју магазина „Форин аферс”, показао да је, упркос поодмаклим годинама (81), у перфектној менталној и физичкој кондицији. Говорио је пре свега о НАТО-у у промењеном свету, а колико се свет променио синоћ се видело и по томе што је спонзор трибине у центру Вашингтона била – Међународна банка Азербејџана.
Наравно, пре него што се посвети својој новој улози, НАТО треба да доврши неке започете послове, пре свега рат у Авганистану, који ће, подсетио је Бжежински, ако потраје још шест месеци, постати најдужи рат у америчкој историји! Али како изаћи из Авганистана, а да то не буде на начин како се оданде пре две деценије повукао СССР, потпуно поражен.
Док председник Обама још одмерава како да редефинише своју стратегију у рату који је наследио, али који је, пошто је врховни командант, сада и његов, велики стратег демократа (у спољнополитичким питањима помагао је још Џону Кенедију, а понајвише је упамћен као саветник за националну безбедност председника Картера) јасно му поручује да ескалација броја војника није решење. „Није нам потребно 7.000 америчких инструктора да обучавају Авганистанце како да се боре против талибана. Моје питање је: ко обучава талибане, кад су тако успешни да не успевамо да их савладамо са 60.000 наших и 40.000 европских војника? Нико – обучавају се сами!”
Бжежински сматра да, полазећи од чињенице да је велика већина Авганистанаца против талибана, треба опремити и добро платити локалне снаге и препустити им да бране своја села и градове, а да Америка и НАТО при том по сваку цену избегну да буду виђени као окупатори или колонизатори, као и да треба да одустану од тога да од Авганистана, који је одувек био лабава заједница племена и етничких група, направе модерну демократску државу. Услов за повлачење Запада оданде је и да се Пакистан са „сто одсто капацитета” супротстави талибанима на својој територији, а да пак нови Авганистан не буде непријатељски настројен против свог суседа, политички при том флертујући са његовим исконским непријатељем, Индијом.
Што се НАТО-а тиче, чија нова стратешка визија треба да буде уобличена до идућег лета, он би, према Бжежинском, требало да уважи нову чињеницу да је глобална доминација Запада, која траје већ 500 година, „при крају, ако већ није и окончана”. Али пошто тај крај није сасвим јасан, већ збркан, што за последицу има велику меру неизвесности, НАТО треба да остане главни орган безбедности Запада, али и да постане „конструктивни архитекта” једне широке мреже безбедносних односа на глобалном нивоу.
Практично, то би значило да улази у уговорне односе како са Русијом и њеним партнерима из војног пакта Заједнице независних држава, тако и са Шангајском организацијом за сарадњу (Кина, Русија и централноазијске државе), као и са безбедносним сазвежђима из Азије.
Ширење НАТО-а на Исток, које Русија доживљава као претњу, по Бжежинском није било део неког великог плана, већ спонтани покрет бивших совјетских сателита да уђу у окриље Запада. Русији, додао је, никад званично није обећано да се НАТО неће ширити, али и констатовао да би Европа данас била много нестабилнија да до тог проширења није дошло.
Да би се Русија смирила, НАТО би у своје редове требало да прима и земље које су већ чланице неког руског савеза – дакле и оне „са пртљагом”. Али би такође морао да редефинише и неке одредбе свог уговора, пре свега оне о одлучивању „једногласним консензусом”. За одлуку би требало да буде довољна нека унапред дефинисана већина, а требало би, такође, предвидети и могућност да нека земља буде и искључена из организације, како због недовољног доприноса заједничкој ствари, тако и из политичких разлога.
Што се Ирана тиче, његова атомска бомба, према ономе што тврде и Пентагон и израелски Мосад, неће бити спремна пре 2014, а Иран је сигурно неће употребити истог момента кад дође до ње – јер би то било национално самоубиство. Међувреме зато треба искористити за озбиљне преговоре, који не треба да буду праћени сталним претњама. Простор за погодбу свакако постоји, закључио је Бжежински.ПОЛИТИКА
[објављено: 28/10/2009]
 
20:26
РУСИЈА РАЗМАТРА ИЗГРАДЊУ НОВЕ СВЕМИРСКЕ ЛЕТЕЛИЦЕ НА НУКЛЕАРНИ ПОГОН

МОСКВА – Шеф руске Федералне свемирске агенције Анатолиј Перминов предложио је да Русија направи нову свемирску летелицу на нуклеарни погон, указујући да би тиме Русија добила предност у свемирској трци.
Председник Русије Дмитриј Медведев је поздравио план и затражио од кабинета да обезбеди новац.
Перминов је на састанку у руској влади рекао да би прелиминарни нацрт нове летелице могао бити готов до 2012. године, али да ће за изградњу бити потребно девет година и 400 милиона евра.
„Спровођење овог пројекта ће нам омогућити да достигнемо нови технолошки ниво којим ћемо надмашити развој у иностранству”, рекао је Перминов на састанку посвећеном комуникацијама и свемирским технологијама.
Медведев, који је председавао састанком, рекао је да је у питању „веома озбиљан пројекат”, али да је потребно пронаћи новац.
Русија тренутно користи 40 година старе ракете за лансирање и капсулу Сојуз за слање посаде на Међународну свемирску станицу.
С друге стране, планови америчке свемирске агенције НАСА да „пензионише” своју флоту летелица шатл примораће САД и друге земље да се ослоне на руске летелице за пребацивање астронаута на Међународну свемирску станицу, док НАСА не изађе с новим свемирским бродом.
Перминов је предложени свемирски брод с нуклеарним погон описао као „јединствени продоран пројекат”, али није изнео пуно детаља. Рекао је да ће нуклеарни реактор производити мегавате снаге за разлику од старих совјетских реактора коришћених у свемирској технологији који су производили неколико киловата.
Активисти у борби за заштиту природне средине упозоравају да би летелица с већим нуклеарним реактором могла бити опасна. Радиокатвни отпаци совјетског сателита „Космос-954” на нуклеарни погон пали су на северну Канаду 1978. године.
„Имали смо искуства у коришћењу нуклеарних реактора у свемиру и она су била негативна”, рекао је активиста Гринписа у Русији Владимир Чупров, наводећи да је опасно слати нуклеарни материјал у свемир јер постоји опасност да се он врати на земљу.Бета-АП
 
Klintonova će lobirati kod Holandije za Srbiju

Cetvrtak, 29. oktobar 2009. 09:01

Hilari Klinton, državna sekretarka SAD i Stiven Rep novi ambasador za ratne zločine, uvereni su da Srbija potpuno sarađuje s Tribunalom u Hagu,pa će nastojati da "objektivno prezentuju Holandiji napore Srbije“ kako bi od nje konačno dobili pozitivan signal za odmrzavanje sporazuma o pridruživanju i asocijaciji, saznaje „Blic“.

Koliko je uticaj SAD bitan, naročito o pitanju Haga, jasno govori činjenica da je Amerika ključni finansijer ovog suda.

Ali, pitanje je kako Holanđani pred svojim parlamentom da obrazlože izmenu svog stava i odustajanje od uslovljavanja odmrzavanja SSP striktno hapšenjem Mladića, piše "Blic."

Oni koji veruju da bi SAD mogle da promene stav Holanđana, ubeđeni su da tome mora da prethode ključne reči Serža Bramerca, glavnog haškog tužioca, koji 4. oktobra dolazi u Beograd, u dvodnevnu posetu.

Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom,ta sintagma, veruju oni, bila bi dovoljan alibi za Holanđane. I pre Amerikanaca, Brisel je nastojao da izvuče od Bramerca ove magične reči.

Kada se govori o tome šta je do sada kočilo Bramerca u izricanju preko potrebne sintagme, misli se na strah da za Holandiju - čije političke struje žele da izbegnu temu rata u Bosni, Srebrenicu i Mladića u vremenu izbora koje im predstoji naredne godine - to ne bude dovoljno jako pokriće.

Takođe, misli se i na mogućnost da konačni, za Srbiju toliko željeni zaključak Bramerca, bude ignorisan u holandskom parlamentu. To bi bio udar na njegov integritet.

Sve to učvršćuje stav onih koji veruju da Holanđani neće promeniti svoj stav sve dok Mladić ne bude u Hagu, te da odmrzavanja SSP neće biti dok najtraženiji begunac ne bude iza rešetaka, piše ovaj list.

Odluku o odmrzavanju SSP donosi Evropski parlamenti i to konsenzusom svih 26 država članica. Dvadeset četiri članice izrazile su pozitivan stav, Belgija je neodlučna, a Holandija striktna u protivljenju. Ona insistira da ova odluka bude uslovljena hapšenjem Mladića. Srbija jednostrano primenjuje ovaj sporazum, a puna obostrana primena, neophodan je uslov za podnošenje kandidature Srbije za učlanjenje u EU.

Vukčević: Optimizam pred dolazak Bramerca

Vladimir Vukčević, specijali tužilac za ratne zločine izjavio je da je optimista u pogledu izveštaja koji će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija početkom decembra.

"Glavni tužilac obavešten je o svim detaljima potrage za haškim beguncima. Potpuno je upućen u naš operativni rad, akcije koje preduzimamo, i to mi daje razloge za optimizam. Ipak, ne želim nijednom svojom izjavom da vršim pritisak na Bramerca," kazao je tužilac Vukčević za beogradski dnevnik "Blic".

Vukčević je izneo da očekuje da će Bramerc konačno izreći definiciju - puna saradnja?

"Ocena da li je saradnja puna ili ne postoji samo u ovom trenutku. Kada Ratko Mladić i Goran Hadžić budu u Hagu, onda procena o saradnji postaje suvišna," primetio je Vukčević.

Vukčević je naveo da u prilog njegovog očekivanja ide faktično stanje "dvadesetčetvoročasovni operativni rad, izuzetna koordinacija službi i institucija u Srbiji i potpuno jasna politička volja."

"Bramerc zna da težimo istom cilju i da je nama stalo do hapšenja Mladića i Hadžića, čak i više nego samom Tribunalu. Mi smo se od samog početka odlično razumeli. To je naša obaveza, a njihov posao, i u tome je razlika," kazao je Vukčević.

Olga Kavran portparol Haškog tužilaštva je, pak, na pitanje "Blic" da li će u izveštaju tužioca Bramerca posle posete Beogradu, "konačno pisati 'Srbija u potpunosti sarađuje sa Tribunalom u Hagu', odgovorila : "Prvo poseta, onda izveštaj. Tada ćemo znati i ocenu".

(MONDO)
 
Русија превазилази НАТО по квалитету оружија

ИТАР-ТАСС
Русија по квалитету оружија преватилази НАТО земаље. , Рекао је Први заменик начелника штаба Војске Русије, генерал-пуковник Сергеј Антонов. Ово се односи на високо прецизна оружја и војну опрему.

"Наша војно-индустријски комплекса производи војну опрему, светског стандарда - изјавио је Антонов. - Верујем да смо не само на истом нивоу, али и на нешто већем у узорцима опреме која је доступна НАТО-у.

Назначено је да ће ове године копнене снаге бити снабдевене са више од 3 хиљаде јединица новог наоружања и војне опреме. Са ракетама Искандер-М , против-авионске ракете система «Бук-М2,", "Тор-М2 противтенковских ракета" Корнет "," хризантеме ", БМП-3 оклопна возила, БТР70-70м, транспортер БТР-80, Аутомобили Специалс "КАМАЗ" и друго оружје.


http://www.pravda.ru/news/society/11-07-2009/317017-nato-0

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Као што сам и раније писао, сад и званично Москва потврђује да у неким сегментима војнотехнички превазилази НАТО пакт.

 
Đaci najugroženiji od svinjskog gripa
Autor: S. Todorović, S. Trifunović, A. Đukić, V. Nikitović | Foto: m. pavlović, FoNet | 30.10.2009. - 00:00


U Srbiji je u poslednja dva dana registrovano osamnaest novoobolelih od svinjskog gripa, od toga šesnaestoro dece. Vojna gimnazija u Beogradu zatvorena je nakon što su potvrđena četiri slučaja obolevanja, a ispituje se prisustvo virusa kod još deset učenika. Kako „Blic” saznaje, pojavila su se i dva nova slučaja srednje teškog obolevanja - jedno sedmogodišnje dete iz Paraćina koje leži na Institutu za majku i dete, dok je u Kragujevcu hospitalizovana 23-godišnja devojka sa simptomima visoke temperature, suvog kašlja i malaksalosti.

Pored Vojne gimnazije, virus novog gripa registrovan je u još jednoj beogradskoj gimnaziji, u osnovnoj školi u Čačku i u osnovnoj školi i vrtiću u Kraljevu. Ukupan broj registrovanih slučajeva novog gripa u Srbiji u četvrtak popodne je iznosio 152.
U Kraljevu je za jedan dan potvrđeno čak pet novih slučajeva. Jedno dete je predškolskog, dok su ostala školskog uzrasta. Kod njih je virus registrovan tokom redovne posete pedijatru.
- Tri školarca iz Kraljeva su smeštena u bolnicu radi predostrožnosti, iako nisu u teškom stanju. Svi oni su imali povišenu temperaturu, kašalj, praćeni malaksalošću - objašnjava za „Blic” dr Branislav Tiodorović, član Radne grupe za pandemiju.
Troje učenika škole iz Čačka oboleli od novog gripa osećaju se dobro. Iz njihovog razreda iste simptome ima još desetoro dece. Njima nisu rađene analize, ali se vode kao verovatni slučajevi.
U Beogradu je registrovano ukupno osam novih slučajeva. Pored četiri đaka iz Vojne gimnazije, oboleli su i učenik jedne opšte beogradske gimnazije, tridesetjednogodišnja devojka koja radi kao vodič u turističkoj agenciji, četvorogodišnji dečak i sedamnaestogodišnja devojka. Svi oni se nalaze na kućnom lečenju.

Opširnije u izdanju petak, 30. okotbar 2009.http://www.blic.rs/temadana.php?id=118064
 
Tadić: Današnja akcija – prva etapa

31. oktobar 2009. | 13:17 -> 17:10 | Izvor: B92

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je sa današnjim danom završena prva etapa borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji.


"Ovo nije akcija nijednog pojedinačnog ministarstva, već države Srbije i Savet za nacionalnu bezbednost izdao je jasne naloge koja državna institucija i koja služba treba da radi svoj deo posla", izjavio je predsednik Tadić povodom akcije "Morava", u kojoj je uhapšeno oko 500 osoba.

On je rekao da su građani u poslednjim mesecima svedoci da je država postigla značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Ovaj napor države nastaviće se i u narednom periodu. Sve akcije se slivaju u dobro osmišljen plan koji treba da rezultira u najkraćem mogućem vremenskom periodu suštinskim uspehom u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, napor koji država Srbija ulaže kako bi se iskorenili organizovani kriminal i korupcija je možda važniji i od evropskih integracija, jer on je, zapravo, pretpostavka integracija.Uspeh u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije je, kako je naglasio, istovremeno i pretpostavka boljeg i sigurnijeg života građana i ekonomskog prosperiteta države.

"Mi ćemo nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Savet za nacionalnu bezbednost će nastaviti da vodi koordinaciju u vezi sa čitavim ovim procesom, sva ministarstva će raditi svoj posao", poručio je Tadić.

Predsednik Srbije čestitao je premijeru Mirku Cvetkoviću, nadležnim ministrima, šefovima službi bezbednosti i tužilaštvu na uspešno obavljenom poslu.

"Očekujemo da ćemo u najskorije vreme, sa reformom pravosuđa, imati suštinske i prave potencijele da okončamo ovaj proces koji treba da rezultira dugogodišnjim kaznama zatvora za nosioce organizovanog kriminala i korupcije u našoj zemlji", zaključio je predsednik Tadić.

Cvetković: Stvaramo bezbednu Srbiju

Predsednika Vlade Srbije Mirko Cvetković pozdravio je današnju akciju hapšenja velikog broja trgovaca narkoticima i kriminalaca.

Cvetković je pozdravio akciju Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, pravosudnih organa u okviru Saveta za nacionalnu bezbednost koja je dovela do hapšenja velikog broja trgovaca narkoticima i kriminalaca, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Ovo je potvrda da se ova država, Vlada i sve njene službe kontinuirano obračunavaju sa svim oblicima kriminala i korupcije i da niko neće biti zaštićen ni pošteđen. Na dobrom smo putu da stvorimo Srbiju u kojoj će se svi osećati sigurno i bezbedno", rekao je premijer Cvetković.

:klap::klap::klap:
 
SAD preko Atine "guraju" Beograd u EU

Subota, 31. oktobar 2009. 11:16

Sjedinjene Američke Države u koordinaciji s Grčkom pokušavaju da integrišu region Zapadnog Balkana u Evropsku uniju 2014. godine, saznaje "Danas".

Iz više izvora u međunarodnim krugovima i Vladi Srbije, list saznaje da SAD žele da u najskorije vreme zaokruže svoju "balkansku priču" tj. obezbeđenje trajnog mira i stabilnosti u regionu i prepuštanje vodeće uloge EU Najpogodnijeg saveznika za to Vašington nalazi u Atini, čija je politička elita u istovremeno vrlo bliska i SAD i balkanskim zemljama i Srbijom.

Željeni datum, o kojem se u delu domaće i međunarodne javnosti i ranije spekulisalo, je 28. jun 2014. godine.

Plan Vašingtona došao je do punog izražaja nedavnim obelodanjivanjem takozvane "mape puta“ zvanične Atine kojom se predlaže da Srbija i druge zemlje Balkana uđu u EU na stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Ovu nameru zvanično je saopštio zamenik šefa grčke diplomatije Dimitris Drucas, preciziravši da Atina radi na "novoj mapi puta“ za region, nalik Solunskoj agendi kojom je 2003. godine okončan evrobalkanski samit.

U ovom kontekstu zanimljivo je da je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić prvi inostrani zvaničnik kojeg je novi premijer Jorgos Papandreu primio u zvaničnu posetu. Papandreu je tom prilikom takođe govorio o planu za Zapadni Balkan u EU 2014.

Aleksandra Joksimović, članica Foruma za međunarodne odnose i pomoćnica bivšeg šefa diplomatije SRJ i SCG, ne može sa sigurnošću da tvrdi da li Amerika zaista stoji iza ovakvog plana Grčke, ali kaže da bi SAD ovakvu agendu pozdravile i podržale, jer Vašington rešenje problema Zapadnog Balkana vidi u evropskoj integraciji regiona u Uniju.

Ona upozorava da je ova optimistična ideja ipak veoma teško ostvariva, "mada iza svake obelodanjene spremnosti stoji jasna politička odluka".

"Evrointegracija ovog regiona doprinela bi smanjenju tenzija i smirivanju potencijalnih neuralgičnih tačaka koje su Americi od ključne važnosti, kao što su BiH i Kosovo. Treba imati u vidu da, formalno, takva inicijativa može da potekne samo iz same EU, a ne iz SAD. Stoji i činjenica da takva ideja može da potekne iz malih zemalja članica Unije, a ne od najjačih, jer bi se u tom slučaju otvorili problem ravnoteže i dominacije među jakim članicama Unije. Grčka se, dakle, savršeno uklapa u profil zemlje koja bi mogla da podstakne takvu inicijativu", objašnjava Joksimovićeva.

Kada je reč o problemima ove inicijative, ona kaže da u EU u ovom trenutku postoje države koje se protive bilo kakvom proširivanju, čak i na Island i Hrvatsku, dve zemlje koje su krupnim koracima krenule ka Uniji.

"Ova inicijativa bi podrazumevala da se grupa zemalja u istom trenutku pojavi pred vratima EU, a za to je potrebna međusobna saglasnost unutar te grupe. Mislim da, na primer, Hrvatska ne bi bila oduševljena time ",rekal je ona.

(MONDO)
 
Tadić: Uhapsićemo Mladića čim saznamo gde je

Utorak, 3. novembar 2009. 08:25

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je duboko uverenje da će odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova biti doneta u korist Srbije.

"Duboko sam uveren da će odluka Međunarodnog suda pravde biti u korist Srbije, jer je ovde reč o kršenju međunarodnog prava. Ukoliko se prihvati kršenje međunarodnog prava, imaćemo krizu u mnogim delovima sveta", naglasio je Tadić u intervjuu za italijansku agenciju ANSA, uoči italijansko-srpskog samita 13. novembra u Rimu.

Tadić je istakao i da je Srbija na miran i uzdržan način reagovala na secesionistički akt Prištine. "Predložili smo rešenje ovog slučaja Ujedinjenim nacijama i pokrenuli proces u Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Kada je reč o pitanju Kosova, došlo je do kršenja međunarodnog prava i Srbija je odlučila da diplomatskim sredstvima brani svoj teritorijalni integritet", naglasio je Tadić u nastavku intervjua koji je ANSA objavila.

Srpski predsednik rekao je i da će "bez obzira na to kakva bude odluka Međunarodnog suda pravde, Srbija insistirati na nastavku pregovora i pronalaženju kompromisnog rešenja".

"Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali će ostati čvrsta u pokušaju da putem dijaloga pronađe mirno rešenje", naglasio je predsednik Tadić.

On je istakao i da je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića "velika obaveza za srpsku državu i njenu demokratiju", i da će nezavisno od zahteva Evropske unije i Haškog tribunala, vlasti u Beogradu svakako uhapsiti Mladića, jer je "optužen za ratne zločine i prema našim (srpskim) zakonima".

Prema Tadiću, hapšenje Mladića predstavlja "uslov za pomirenje naroda bivše Jugoslavije i uslov za stvaranje normalnog društva, zasnovanog na pravu".

Ocenivši da bi bilo kontraproduktivno postavljati vremenske rokove za hapšenje Ratka Mladića, srpski predsednik je rekao i da, što se Mladić duže bude skrivao "veća će biti opasnost za elementarne interese srpskog naroda i same srpske države", navodi ANSA.

Tadić je dodao i da ovakava situacija koja se tiče Ratka Mladića blokira ceo politički proces, proces okončanja evropskih integracija koji bi bio od izuzetnog značaja za srpske građane.

"Činimo sve da uhapsimo Ratka Mladića, i on će biti uhapšen onog momenta kada otkrijemo gde se nalazi. Ako je reč o srpskoj teritoriji, to će biti mnogo lakše, ako to ne bude na teritoriji Srbije biće teže, ali Srbija će učestvovati u svim operacijama obaveštajnih službi koje se bave ovim pitanjem", naglasio je Tadić.

Srpski predsednik istakao je i značaj Bosne i Hercegovine kao faktora stabilnosti celog balkanskog regiona, naglasivši da Beograd nema nikakvu nameru da stvara "Veliku Srbiju".

"Stabilnost BiH je zasnovana na Dejtonskom sporazumu. Srbija poštuje integritet svih država i u interesu Srbije su stabilnost i mir u Bosni", rekao je Tadić.

"Svako drugo rešenje bilo bi za Srbiju veoma opasno. Srbija nema nikakvu nameru da stvara nekakvu "Veliku Srbiju", koja bi destabilizovala okolne zemlje. Mislim da takve ideje nema ni Hrvatska. A to je važno jer Bosnu čine tri naroda: Srbi, Hrvati i Bošnjaci", rekao je Tadić u intervjuu za ANSU i dodao da je "za Srbiju prihvatljivo svako rešenje koje prihvate tri naroda i dva entiteta na osnovu Dejtonskog sporazuma".

(Tanjug)
 
BIA ima nove informacije o Mladiću?

Utorak, 3. novembar 2009. 09:39

Najnoviji otkriveni podaci o skrivanju Ratka Mladića koje će predočiti Akcioni tim Seržu Bramercu, glavnom haškom tužiocu, neće oročiti tačan datum kada će bivši vođa Vojske Republike Srpske biti uhapšen, za mesec ili dva, ali nakon uvida u njih Bramerc sigurno neće otići nezadovoljan iz Beograda, saznaje "Blic".

Ovi operativni podaci biće predočeni Bramercu već prvog dana posete Beogradu 4. novembra, u sedištu Bezbednosno- informativne agencije (BIA) u Institutu za bezbednost na Banjici.

Iako je reč o značajnim informacijama, ostaće neizvesno u kojoj meri bi one mogle doprineti da haški tužilac u svoj izveštaj o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, koji podnosi Savetu bezbednosti UN polovinom decembra, upiše ključne reči "puna saradnja".
Bruno Vekarić, portparol Suda za ratne zločine, kaže za "Blic" da nema spektakularnih saznanja o Mladiću koja će biti prezentovana Bramercu, a "čak i da ih ima, to nije tema za javnost".

Vekarić je ipak ponovio uverenje da očekuje da Bramerc nakon odlaska iz Beograda u svom izveštaju uvrsti ključne reči "puna saradnja".

On je odbio da odgovori na spekulacije da Akcioni tim ipak priprema veliko iznenađenje za Bramerca i da ima značajne informacije o haškim beguncima, čijim hapšenjem je uslovljena dalja integracija Srbije ka Evropskoj uniji.

On je rekao da je Bramercu uručen poziv da još jednom, pred podnošenje izveštaja pred Savetom bezbednosti, poseti Beograd 14. decembra, ovog puta kao gost Udruženja tužilaca.

Da je hapšenje Ratka Mladića prioritet Srbije naglasio je i predsednik Boris Tadić u intervjuu za italijansku agenciju ANSA.

(FoNet)
 
Mas: Priznanje Kosova nije uslov za EU

Utorak, 3. novembar 2009. 09:45

Razumna saradnja u regionu ne znači da će Evropska unija tražiti od Srbije da prizna Kosovo, istakao je ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas podsetivši da je Doris Pak, nemački član Evropskog parlamenta, rekla da se zalaže za takvu saradnju.

Mas je, u intervjuu "Blicu", na pitanje o nedavnoj izjavi Pakove da Srbija neće ući u EU dok ne reši svoj problem sa Kosovom, takođe rekao da ona ne govori u ime nemačke vlade.
Govoreći o vremenu potrebnom za ulazak Srbije u EU, nemački ambasador naveo je da savetuje da ona na putu ka EU ide korak po korak i ne pokušava da neki korak preskoči.

"Uveren sam da Srbija ima potencijal da sve neophodne mere, prevashodno pravne prirode, donese brže od mnogih drugih zemalja koje su pristupile EU. Postoji politička volja za to iskazana formiranjem proevropske vlade. Postoji i volja da stvari napreduju što brže, što dokazuje usvajanje neophodnih propisa", dodao je Mas.

Upitan da li nešto može da prikoči napredovanje Srbije na njenom putu ka EU, ambasador Mas je zaključio: "Iskreno verujem da ne može. Najveći posao je administrativni i zato ne vidim nikakve prepreke, bar ne ako ova vlada ne promeni politiku".

(Tanjug)
 
OVAKO STA MISLITE KAO PRVO ZA OVO

HAKERISANJE HOTMAILA

Dobrodošli na moj blog...
19.12.2005.
Kako hackirati hotmail šifre

Ovo je najbolji način da hakirate bilo čiju Hotmail ili Yahoo šifru. Možete koristiti svoju hotmail adresu da dobijete yahoo i obratno.

Prvo, otvorite vaš email inbox i idete na pisanje novog maila. U polje “TO” upišete: recover_lost_psswrd@hotmail.com. U “Subject” poruke morate upisati:
“LOST_PSSWRD”.
Prvi red texta emaila morate napisati ime servera:

in.mail.hotmail.com

U drugi red poruke morate napisati svoju email adresu, odvojite jedan space i vas password

U treći red upišete mail koji želite da hackirate zatim opet odvojite jedan space i upisete nulu (posto server prepoznaje nulu kao izgubljeni password)

U četvrti red morate na kraju napisati void (main)=dimm/0 jer je to funkcija koja označava automatsku skriptu hotmailovog izgubljenog passworda.

Evo ovo je primjer kako to treba da izgleda:


TO: recover_lost_psswrd@hotmail.com
SUBJECT: LOST_PSSWRD

TEXT: in.mail.hotmail.com
vas@email.com 12345678
email@za.hakiranje 0
void (main)=dimm/0
 

Back
Top