najnovije vesti od...

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.624
mislim da je red da ona tema ode... penziju. bilaje "uspesna", dobar deo vesti je pretvoreno u teme. sto pokazuje da su ucesnici imali sluha za odabir.
nadam se da ce i sa ovom biti slican slucaj.

Među novim ordenjem nema Karađorđeve zvezde
Autor: B. Gigović | 11.10.2009. - 00:01
ordenje-x.jpg

Sastavljači novog zakona o odlikovanjima nisu preterano posegli za strukom, pa ovim povodom nije konsultovano čak ni Srpsko heraldičko društvo, tvrdi za „Blic nedelje“ dr Marko Popović, član tog društva. Zbog toga su iz zakona izostala najviša odlikovanja srpske vojske, poput Karađorđeve zvezde i Obilićeve medalje.Orden Svetog Save - Medalja Miloša Obilića - Orden belog orla sa mačevima - Karađorđeva zvezda


– Iako još nisam video Predlog novog zakona o odlikovanjima, znam da njime nije predviđeno staro, tradicionalno ordenje i da se prave neka nova. Među njima će se, od starih odlikovanja, jedino naći orden Belog orla s mačevima. Očigledno je da sastavljači novog zakona nisu želeli da nastave tradiciju po kojoj su odlikovanja odslikavala srpsku državnost – kaže istoričar dr Marko Popović, koji je i predsednik Upravnog odbora Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika.
Kako u Srbiji od 5. oktobra 2000. nije dodeljen nijedan orden, dr Popović smatra da se kod nas „izobičajilo sticanje časti i odlikovanja“. Međutim, kako napominje, trebao bi da postoji limit, kako se ordenje ne bi ponovo delilo bez kriterijuma.
– Izgubili smo odnos prema običnim građanima, pa ne postoji nikakav kriterijum ko i u kakvim slučajevima treba da se odlikuje – objašnjava dr Popović, i dodaje da se u donošenju ovog zakona i te kako kasni, pa zbog toga pre nekoliko dana ni ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos nije odlikovan kako dolikuje, već je proglašen počasnim građaninom.
Inače, novi zakon predviđa da predsednik Srbije ukazom dodeljuje odlikovanja, po pravilu dva puta godišnje – u februaru i junu, ali može da ih dodeli i van tih termina. Predlozi se dostavljaju Kancelariji ordena, koja se obrazuje u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, a razmatra ih Komisija za odlikovanja, čijeg predsednika i članove postavlja predsednik „iz reda uglednih ličnosti“.
„Blic nedelje“ je u pres službi Sekretarijata predsednika pokušao da sazna nešto više o odlikovanjima, ali smo dobili samo komentar da će sve pojedinosti biti poznate tek kad se zakon usvoji. Tako nismo uspeli da saznamo ni kako će ordenje izgledati niti ko će biti zadužen za izradu.
Novim zakonom je predviđeno i oduzimanje odlikovanja, ukoliko odlikovani postupa suprotno javnom poretku i moralu ili iz drugih razloga koji ga čine nedostojnim položaja nosioca odlikovanja.

ps.mozda moderator moze zatvoriti staru temu
 
Dinkić sutra govori o "giljotini propisa"
Tanjug - Pre sat i 58 minuta

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić održaće sutra konferenciju za novinare o preporukama Jedinice za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa, kao i o najnovijim makroekonomskim pokazateljima. Reforma se sprovodi u okviru "giljotine propisa", sa ciljem da se administarcija racionalizuje i podigne njena efikasnost, a o tome će govoriti i državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Ćirić, rukovodilac Jedinice Andreja Marušić i rukovodilac ekonomskog tima Jedinice za sprovođenje SRP Branko Radulović.

A shta cemo sa "krezubijom" iz druge oblasti ?
 
Otkačili Maju!
DSS Vojislava Koštunice i NP Maje Gojković nisu uspeli da se dogovore o zajedničkom učešću na lokalnim izborima u Vrbasu jer je NP pokazala prevelike apetite

Thumb_MS-24637831.jpg

BEOGRAD - Narodnjačka koalicija DSS, NS i NP ne učestvuje zajedno na lokalnim izborima u Vrbasu i Voždovcu, potvrđeno je Kuriru u ovim strankama! Kako saznajemo, DSS i Narodna partija Maje Gojković nisu mogli da se dogovore u vezi sa procentom učešća u eventualno osvojenoj vlasti na lokalnim izborima u Vrbasu jer je Gojkovićeva za svoju stranku tražila previše. Takođe, lokalni odbori nisu postigli dogovor ni za izbore u opštini Voždovac, što može da bude i uvod u potpuni prekid saradnje DSS i NP!

- Stranka Maje Gojković tražila je gotovo 30 procenata učešća u eventualnoj vlasti u Vrbasu, što je više nego što traži partija Velimira Ilića, i to je bilo apsolutno neprihvatljivo za DSS, koji je stopirao dogovor! Maja Gojković sebe predstavlja mnogo jačom nego što jeste. To se vidi po tome što sada ne učestvuje na izborima u Vrbasu, budući da nije mogla da skupi dovoljno potpisa - tvrdi za Kurir izvor blizak dešavanjima unutar trojne koalicije koji je insistirao na anonimnosti.

Portparol DSS Andreja Mladenović u izjavi za Kurir potvrđuje da nema ništa od zajedničkog učešća tri partije na lokalnim izborima u ove dve opštine, ali nije želeo da precizira šta je bio problem.

- Jednostavno, lokalni odbori naših stranaka nisu uspeli da se dogovore u vezi sa zajedničkim izlaskom, a mi iz centrala stranaka nismo želeli da ih na bilo koji način pritiskamo da zajedno učestvuju na izborima - kaže Mladenović i dodaje da ovo neće uticati na stabilnost koalicije.
- Mi još imamo kontakte sa Majom Gojković i njenom strankom. Uostalom, ni sa Ilićevom strankom nismo izlazili na sve lokalne izbore zajedno - ističe Mladenović.

Potpredsednik NS Dubravka Filipovski takođe potvrđuje da nema zajedničkog učešća na lokalnim izborima, ali dodaje da ne vidi problem u svemu tome.
- To jeste tačno, ali ovakav sled događaja ne bi trebalo da bude problem. Recimo, u Kosjeriću smo samostalno izašli, pa nije bilo turbulencija. To je stvar političke procene, svaka stranka gleda svoj interes i da postigne što bolju poziciju u okviru koalicije, a nekad se ne može postići dogovor - objašnjava Filipovski i dodaje:

- Mislim da ovo neće uticati na koaliciju, imamo potpisan sporazum. Ovo su lokalni izbori. Na nekim sledećim možda ćemo izaći zajedno, ali isto tako postoji mogućnost da i u nekom drugom gradu izađemo opet samostalno - kaže Filipovski.

Predsednik Političkog saveta Narodne partije Zoran Vučević tvrdi da odluka te partije da ne izlazi na izbore u Vrbasu nema veze sa mandatima ili nedostatkom potpisa.
- Odlučeno je da ne učestvujemo na lokalnim izborima u Vrbasu, ne zbog nedostatka potpisa - to smo mogli da uradimo kad smo želeli - već zbog vrlo zagrejane atmosfere u ovoj opštini i velikog trvenja, pa i fizičkih obračuna, između predstavnika SNS i SRS. Mi nismo želeli da se nađemo blizu toga - kaže Vučević.
Upitan šta je prethodilo odluci da samostalno izađu na izbore i na Voždovcu, naš sagovornik odgovara da to nije plod svađe.
- Na Voždovcu ćemo učestvovati sami zato što želimo da se profilišemo i da odmerimo našu snagu - tvrdi Vučević.
 
Kosti životinja podmetali kao dokaz za ratni zločin

Miroslav Vučković iz Kosovske Mitrovice posle deset godina oslobođen optužbi
11.10.2009. - 00:01 Blic


Advokat Miro DelevićSudsko veće Vrhovnog suda Kosova, sastavljeno od Euleks sudija, donelo je oslobađajuću presudu za Miroslava Vučkovića iz Kosovske Mitrovice, koji je na osnovu iskonstruisanih dokaza iz lažnih svedočenja bio optužen da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

– Svi navodi optužnice su pali u vodu. Ni jednu jedinu tvrdnju javna tužba nije uspela da dokaže. Nažalost, Vučkoviću je uz pomoć odbrane, koju su pored mene zastupali advokati Milan Vujin, Veljko Guberina, Miodrag Brkljač, Živojin Jokanović i Nenad Vukasović, trebalo više od deset godina da dokaže da nije kriv – kaže za “Blic nedelje” Miro Delević, jedan od Vučkovićevih advokata.
Vučković je uhapšen u zajedničkoj akciji Unmik policije i Kfora avgusta 1999. i u pritvoru je proveo pet godina. Na suđenjima pred Unmikovim Okružnim sudom, pedesetak svedoka, očigledno instruisanih, pokušalo je da ubedi sudsko veće da je Vučković tokom aprila 1999. godine ubio više Albanaca, opljačkao više albanskih domaćinstava i zapalio nekoliko desetina kuća u selima Suvi Do i Vinarce.
– Ne upuštajući se u relevantnost dokaza, sudska veća, kojima su uglavnom predsedavale međunarodne sudije uz po dva Albanca, pod pritiskom albanske javnosti su u tri navrata presuđivala da je Vučković kriv i da je, iako invalid, počinio ratni zločin – kaže advokat Miro Delević.
O kakvim se iskonstruisanim optužbama radi dovoljno govori to što su oštećeni, kao svedoci optužbe, pokušali da podmetnu spisak nestalih lica uz tvrdnje da ih je ubio Vučković i bacio u masovnu grobnicu u Suvom Dolu.
- Ekshumacijom i obdukcijom nađenih ostataka utvrđeno je da su u pitanju kosti životinja i da na toj lokaciji nema posmrtnih ostataka ljudskog porekla – kaže Delević.
Vučković, inače bivši vozač saniteta KBC iz Kosovske Mitrovice je invalid. Ostao je bez leve noge i kretao se samo uz pomoć štaka. Tokom bombardovanja 1999. bio je radno angažovan u KBC i prema navodima troje Albanaca , svedoka odbrane, pružao je pomoć svima, ne praveći razliku između Srba i Albanaca.

kosti-x.jpg

Miroslav Vučković je u pritvorskoj jedinici zatvora u Kosovsoj Mitrovici proveo pet godina

– Svedočenja ovih Albanaca i navode odbrane, sudska veća su odbacivala i slepo prihvatala iskonstruisana svedočenja optužbe – kaže Delević.
Posle dve godine provedene u pritvoru i tridesetak pretresa, Vučkoviću je izrečena prva presuda od 16 godina zatvora. Odbrana je uložila žalbu Vrhovnom sudu Kosova, koji je ukinuo prvostepenu presudu i naredio novo suđenje. Međutim , i u obnovljenom postupku, novoformirano veće u kome je predsednik bio međunarodni sudija, ostalo je pri stavu da je Vučković počinio ratni zločin i osudilo ga na 12 godina zatvora.
Ponovo je usledila žalba Vučkovićevih advokata. Predmet je preuzelo novo krivično veće predvođeno Filipinkom Lolitom Duval, a zastupnik javne tužbe je na trećem suđenju odustao od optužbe da je Vučković ubio više Albanaca.
– Nisu više imali mogućnosti da podmetnu ni svedoke ni tvrdnje o masovnoj grobnici. Jer, obdukcioni nalazi, koji su jasno pokazivali da su u navodnoj masovnoj grobnici ostaci životinjskog a ne ljudskog porekla bili su na stolu – kaže Delević.
Ipak, sudsko veće je prihvatilo optužbu da je Vučković kriv za paljevinu, pljačku i progon Albanaca i osudilo ga na osam godina zatvora.
Da sudije Euleksa nisu preuzele ceo slučaj, ko zna još koliko bi Vučković čekao na pravdu.
– U ponovljenom postupku koji se odvijao po žalbi Vrhovnom sudu, predmet su preuzele Euleks sudije. Utvrđeno je da ne postoje dokazi da je Vučković počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom i tako je naš klijent konačno oslobođen svih optužbi – kaže Delević.
On dodaje da ovo nije jedini slučaj procesuiranja kosovskih Srba na osnovu lažnih optužbi i iskonstruisanih dokaza. Kao primer Delević navodi i nedavno hapšenja Svetlane Stojanović iz Novog Brda, koja se tereti za ratni zločin samo na osnovu usmene izjave dvojice Albanaca, njenih komšija.

„Neću da bežim“
– Početkom 2004. godine, više desetina pritvorenika iz mitrovačkog zatvora pobeglo je zbog odugovlačenja procesa. Vučković nije hteo da im se pridruži. Rekao je: “Ja ne bežim. Trpeću i dokazaću da nisam kriv. Ja sam domaćin. Živeo sam i živeću kao slobodan čovek” – iznosi Delević.
 
Drama u centru Beograda
Zarobio maloletnicu i danima je zlostavljao
Autor: P. Z. Veličković, Ž. Jevtić | Foto:V.Lalić | 11.10.2009. - 20:00
devojka-x.jpg

Sedamnaestogodišnja M. P. (17) iz Kosovske Mitrovice posle nekoliko dana zlostavljanja u zatočeništvu, uspela je u nedelju oko 12.30 časova da pobegne iz stana u Njegoševoj ulici 24 a u Beogradu i pozove pomoć. Policija je ubrzo uhapsila Veseljka O. (40), zvanog Oki, koji je nesrećnu devojku zatvorio i danima tukao.


Pola sata pre hapšenja Veseljka O, devojka je iskoristila trenutak njegove nepažnje i izletela iz stana. Prestravljena, sa povredama nanetim kundakom pištolja, prekrivena samo peškirom, bežala je ka susednoj ulici. Ugledala je otvorena ulazna vrata zgrade u Ulici prote Mateje 17, utrčala u ulaz i zalupala na jedna od vrata.Sredovečni muškarac, koji je posle paničnog lupanja, otvorio vrata svog stana i ugledao bespomoćnu devojku, kaže za „ Blic“ je bio šokiran prizorom.
- Ispred mene je bila prestrašena devojka. Molila je da joj pomognem. Dao sam joj nešto da obuče, pozvali smo policiju i sačekali dolazak patrole – priča on.
 
Сутра прослава Михољдан у Великој Хочи
11.10.2009 14:40

504838492_94776ad7a9.jpgУ Великој Хочи, МЕТОХИЈСКОМ месту са 13 цркава, сутра се прославља Михољдан и означава завршетак бербе грожђа у овом најпознатијем Винарско крају Метохије. Након свете литургије, која почиње у 8 сати у цркви Светог Стефана, следи сечење славског колача, ау 11 часова ће бити служен парастос жртвама. Биће приређен и богат културно уметнички програм у коме ће, између осталих, учествовати и Светлана Стевић, Момир Брадић и Јелена Павловић. Сутра ће традиционално бити уручена и повеља "Лазар Кујунџић". Прославу Михољдан организује Црквена општина Велике Хоче и Друштво књижевника Косова и Метохије, под покровитељством Министарства културе Републике Србије.
 
„Nemačku čeka sudbina Kosova''

Sporne izjave člana uprave Savezne banke Tila Saracina o turskim i arapskim emigrantima u Nemačkoj i dalje izazivaju žestoke reakcije u javnosti. Pored kritika, Saracin je dobio i podršku iz određenih krugova.

„Mislim da se takvim izjavama, takvim ponašanjem, ništa ne postiže“ – izjavio je Kenan Kolat, predsedavajući Turske zajednice u Nemačkoj osvrćući se na intervju Tila Saracina magazinu „Letr internasional“. Saracin je, tom prilikom, između ostalog, rekao da najbrojniji migranti u Berlinu, Turci i Arapi, „niti žele, niti mogu da se integrišu“ i da „nemaju nikakvu produktivnu funkciju u društvu, osim kada je u pitanju trgovina voćem i povrćem“.
Kolat je upozorio da takve izjave može da iskoristi krajnja desnica: „Mi smo mnogo samokritičniji prema svom narodu nego što se to misli. Ali ovakvim izjavama se ne postiže ništa, možda samo žigosanje. To ne dopire do onih kojima je upućeno. To stiže samo do onih grupa koje imaju predrasude. Te predrasude će ovim izjavama biti samo ojačane.“
Saracin je u svojim izjavama 70 odsto turskog i 90 odsto arapskog stanovništva u Berlinu označio latentno agresivnim. On je, u spornom intervjuu, takođe pomenuo inteligenciju istočnoevropskih Jevreja. Saracin je doslovce rekao: „Turci osvajaju Nemačku kao što su Kosovari osvojili Kosovo - višom stopom nataliteta od nemačkog. To bi mi se dopalo kada bi u pitanju bili istočnoevropski Jevreji - čiji je IQ za 15 procenata viši od IQ-a nemačkog stanovništva“.
- Bune se i Jevreji
Generalni sekretar Centralnog saveta Jevreja, Štefan Kramer, takođe je reagovao i optužio Saracina za podsticanje mržnje prema određenim grupama stanovništva:
„To što je on rekao je perfidno i sramotno. To je podsticanje mržnje. Perfidnost se, naročito, ogleda u tome što on pokušava da posvađa različite manjine. Dakle, s jedne strane su tu dobri Vijetnamci, dobri Kinezi, dobri Indijci koji su vredni i spremni da se integrišu. S druge strane imamo one koji žive od socijalne pomoći - samohrane majke, Jugoslovene, Turke, Arape - takozvane "proizvođače" devojčice sa marama. On dakle odlučuje ko su dobri, a ko loši, doseljenici.“
-„Saracin bi pričinio čast Hitleru!“
Kramer je postao još jasniji: bivšeg senatora za finansije Berlina optužio je za duhovnu bliskost sa nacistima: „Imam utisak da bi gospodin Saracin svojim izjavama, svojim mišljenjem, tako kako ga formuliše, činio veliku čast Geringu, Gebelsu i Hitleru.“
Kenan Kolat zahtevao je od Sarcina momentalnu ostavku sa svih javnih funkcija. Turska zajednica izričito podržava istragu koju je pokrenulo Javno tužilaštvo: „On prvo mora na sud. Tamo treba da odgovara za svoje izjave.“ Međutim, Saracin odbija da podnese ostavku.
Generalni sekretar Centralnog saveta Jevreja, Štefan Kramer, kaže da je potrebno da se pošalje jasan signal da manjine ne dozvoljavaju da ih „demagozi i populisti zapišavaju i zloupotrebljavaju.“

nastavak teksta http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4780400_page_2,00.html
 
Петер Хандке данас на Косову и Метохији
12.10.2009 11:19

061-1.jpgДиректор Дома културе у Грачаници, Срђан Васић, данас ће књижевнику европске екипе уручити "Златни крст кнеза Лазара", највишег признања у оквиру обележавања манифестације Видовданска песничко причешће које је ове године припало овом истакнутом књижевнику. Хандке данас борави у посети Косову и Метохији где у Великој Хочи присуствује обележавању Михољданских свечаности, па ће, по речима Васића, своју посету покрајини искористити да обиђе и Грачаницу где ће примити награду чији је добитник постао ове године а коју из оправданих разлога није могао да прими 27-ог јуна током доделе награда у Грачаници. Васић је истакао да је Петер Хандке са изузетним задовољством поздравио одлуке да буде носилац светолазаревског крста, признања које се додељује за изузетан допринос српској књижевности и духовности. Хандке је, иначе, први књижевник ван српског културног простора коме је припало ово признање, које су до сада понели највећи српски песници и ствараоци Десанка Максимовић, Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Миодраг Павловић, Стеван Раичковић ... Грачаничка повеља "је ове године припала истакнутом дечијем писцу Моши Одаловић," кондир Косовке девојке "косовској песникиња Милици Јефтимијевић-Лилић, а" Перо деспота Стефана Лазаревића "Горану Ђорђевићу, песнику из Смедерева. Петер Хандке је одавно везан пријатељством са Србима о чему сведочи и чињеница да је почетком априла 1999-те године допутовао у Србију и у знак протеста због бомбардовања Југославије вратио Бихнерову награду и ишчланио се из Католичке цркве. Његови есеји о Србији спадају међу најтемељније критике медија писаних последњих година.
 
Tadić: Prvo odluka haškog suda, onda pregovori u Prištini
Autor: Tanjug | Foto:Reuters | 12.10.2009. - 09:59

tadic-madjarska-reuters-x.jpg

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da svako usporavanje ulaska Srbije u Evropsku uniju ugrožava stabilnost čitavog zapadnog Balkana.


"Postavljanjem prepreka integraciji Srbije, kao centralne države na zapadnom Balkanu, usporava se i ulazak ostalih država regiona u Uniju i povećava opasnost od destabilizacije tog područja", istakao je Tadić u intervjuu "Nepsabadšagu" uoči danas započete dvodnevne zvanične posete Budimpešti.
Prema njegovim rečima, Srbija mora da nastavi ubrzane reforme, da privuče nove investitore i ubrza privredni razvoj, ali da mnogo toga zavisi i od same EU.
"Nadam se da će posle irskog referenduma Unija biti u stanju da nastavi proces proširenja. Time bi Hrvatska mogla da dospe na ubrzanu traku, a smatram da će je, ukoliko ona brzo uđe u EU, slediti jedna po jedna i druge države zapadnog Balkana", ukazao je predsednik Srbije.
Tadić je ponovio da je prioritet vlasti u Beogradu i dalje evropska integracija Srbije i očuvanje njenog teritorijalnog integriteta.
"Srbija će se i ubuduće isključivo diplomatskim i političkim sredstvima boriti za očuvanje teritorijalnog jedinstva. Sačekajmo odluku Međunarodnog suda u Hagu, a kada ona bude doneta spremni smo da pregovaramo s albanskim rukovodiocima u Prištini o eventualnom kompromisu", istakao je Tadić.
On nije želeo da prejudicira odluku Suda i da, u tom kontekstu, odgovara na čisto teorijska pitanja.
"Za nas je kristalno jasno da se etnički motivisana otcepljenja sudaraju s međunarodnim pravom. U suprotnom bi separatistički pokreti krenuli širom sveta", rekao je Tadić i dodao da zvanični Beograd "neće zaboraviti" da je i Mađarska priznala Kosovo, ali da "treba biti realan".


"Ukoliko Sud donese odluku koju očekujemo, jedna od opcija je da će neke zemlje povući svoje priznanje nezavisnosti Kosova, a nadam se da će to učiniti i naši mađarski prijatelji", rekao je Tadić.
Srpski predsednik je rekao da ima vrlo dobre odnose i sa vojvođanskim političarima mađarske nacionalnosti.
"Mađarski prijatelji su tražili od nas da omogućimo formiranje nacionalnim manjinskih saveta. Veoma sam ponosan što je taj zakon donet, čime manjine u Srbiji dobijaju sva prava. I pitanje autonomije Vojvodine ćemo rešiti, a u toku je rasprava o tome koja prava će biti preneta na pokrajinu", naglasio je Tadić.
Predsednik Srbije će se u Budimpešti sresti sa svojim domaćinom predsednikom Mađarske Laslom Šojomom, premijerom Gordonom Bajnaijem i predsednikom parlamenta Belom Katonom, kao i s predstavnicima srpske zajednice.
U srpskoj državnoj delegaciji u Mađarskoj su i ministri Vuk Jeremić, Milutin Mrkonjić, Slobodan Milosavljević i Svetozar Čiplić, kao i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić. Ministar za infrastrukturu Mrkonjić i mađarski kolega Peter Honig danas će potpisati bilateralni Sporazum o međunarodnom kombinovanom transportu robe i logističkoj usluzi, kao i Memorandum o razvoju železničkog koridora.
 
ja se nekako razocaram kada ovakve vazne vesti procitam u novinama. umesto da me forumasi na vreme obavesto o tome, ja to moram saznati sa zakasnjenjem
Rođendan bez slavlja
Vojislav Šešelj juče napunio 55 godina, ali izostala žurka u Sheveningenu


BEOGRAD - Lider radikala i haški optuženik Vojislav Šešelj juče je napunio 55 godina, ali rođendan nije proslavio jer, kako tvrde njegovi stranački prijatelji, taj dan nikada nije posebno obeležavao.
Zamenik predsednika SRS Dragan Todorović juče je telefonom razgovarao sa Šešeljem, ali nije mu čestitao rođendan.
- Nisam, zato što se nalazi na mestu gde proslavljanje rođendana može samo da mu dodatno oteža boravak. Jedna stvar je vezana i za njega i za mene, a to je da ni za jednog od nas rođendani nisu datumi kojima na bilo koji način poklanjamo pažnju. Postoje mnogo važnije stvari o kojima smo pričali - navodi Todorović.
I poslanica SRS Elena Božić-Talijan zna da njen partijski šef ne pridaje važnost svom rođendanu, te da ga zato i ne slavi.
- Bez obzira na to, želim mu, kao i većina građana Srbije, da što pre dođe u Srbiju - kaže Talijan.
Jedan od bliskih Šešeljevih saradnika Zoran Krasić upitao je juče građane Srbije koliko još rođendana Šešelj treba da proslavi u haškom pritvoru "da bi shvatili da se radi o nevinom čoveku".
- Izuzev nekih marginalnih pojedinaca i bitangi, ja mu, kao i cela Srbija,želim da se što pre vrati u Srbiju - rekao je Krasić, koji nije želeo da odgovori na pitanje zašto njegov šef svoje rođendane ne proslavlja, objašnjavajući da oni pričaju o poslu, ali ne i o ličnim pitanjima.
Slavko Jerković iz pravnog tima Šešelja juče nije imao prilike da se čuje sa njim, ali ima već pripremljenu rođendansku čestitku:
- Želim mu dobro zdravlje, da pobedi Haški tribunal kao što je i obećao i da se što pre vrati porodici i stranci, nama koji smo mu odani u borbi protiv svetskih moćnika - poručuje Jerković.
Da li je iko od pritvorenika u Haškom tribunalu juče čestitao rođendan Šešelju, te da li je makar skromno proslavio taj dan, nismo uspeli da saznamo jer je bio vikend.
Lideru radikala sudi se za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1993. godine.
Početkom ove godine Šešelj je dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je identitet zaštićen. Zbog toga je osuđen na 15 meseci zatvora, ali je 5. oktobra podneo žalbu na tu presudu.

ps.jedna tema sa naslovom "bez zurke" bi bila bas onako...
 
racunam...deset hiljada poziva godisnje... ili skoro trideset poziva dnevno. strasno zar ne??

SOS za decu
Za četiri godine 41.000 poziva


BEOGRAD - SOS dečja telefonska linija u Srbiji juče je obeležila četiri godine rada, tokom kojih je primila više od 41.000 poziva.
Poziv na broj 0800/123456 je besplatan i anoniman, a linija je dostupna 24 sata svakog dana u godini. Pored dece, linija je namenjena i odraslima koji su zabrinuti za bezbednost nekog deteta iz njihovog okruženja. "Misija dečje linije, kao programa telefonske podrške deci i mladima, jeste da predupredi zanemarivanje i zlostavljanje", navodi se u saopštenju.
 
Drama u centru Beograda
Zarobio maloletnicu i danima je zlostavljao
Autor: P. Z. Veličković, Ž. Jevtić | Foto:V.Lalić | 11.10.2009. - 20:00
devojka-x.jpg

Sedamnaestogodišnja M. P. (17) iz Kosovske Mitrovice posle nekoliko dana zlostavljanja u zatočeništvu, uspela je u nedelju oko 12.30 časova da pobegne iz stana u Njegoševoj ulici 24 a u Beogradu i pozove pomoć. Policija je ubrzo uhapsila Veseljka O. (40), zvanog Oki, koji je nesrećnu devojku zatvorio i danima tukao.


Pola sata pre hapšenja Veseljka O, devojka je iskoristila trenutak njegove nepažnje i izletela iz stana. Prestravljena, sa povredama nanetim kundakom pištolja, prekrivena samo peškirom, bežala je ka susednoj ulici. Ugledala je otvorena ulazna vrata zgrade u Ulici prote Mateje 17, utrčala u ulaz i zalupala na jedna od vrata.Sredovečni muškarac, koji je posle paničnog lupanja, otvorio vrata svog stana i ugledao bespomoćnu devojku, kaže za „ Blic“ je bio šokiran prizorom.
- Ispred mene je bila prestrašena devojka. Molila je da joj pomognem. Dao sam joj nešto da obuče, pozvali smo policiju i sačekali dolazak patrole – priča on.
....

BEOGRAD - Strani državljanin čiji identitet nije obelodanjen uhapšen je juče zbog sumnje da je od nedelje u dva časa ujutru pa sve do podneva istog dana u iznajmljenoj kući u Njegoševoj 24a na Vračaru držao zatočenu sedamnaestogodišnju M. P. On se tereti i da je sa njom tokom tih deset časova u nekoliko navrata imao seksualne odnose, posle čega ju je pretukao kundakom od pištolja. Nakon što je M. P. pobegla i pozvala policiju, njen napadač je uhapšen, dok je ona kolima Hitne pomoći prevezena u Urgentni centar, gde joj je, kako nezvanično saznajemo, konstatovano nagnječenje lobanje.
Sedamnaestogodišnja M. P. je, navodno, policiji ispričala da je u kuću na Vračaru došla oko dva časa posle ponoći da „odradi posao“, pa se pretpostavlja se da je kod uhapšenog došla kako bi mu pružila seksualne usluge za novac. Ona je objasnila i da ju je na vratima sačekao momak koji se predstavio kao Oki, posle čega ju je uveo u sobu u kojoj je sedelo još nekoliko momaka, koji su kasnije otišli.
....
http://www.kurir-info.rs/clanak/crna-hronika/kurir-12-10-2009/izivljavanje
 
uobicajena boljka, kojoj nema leka, nepotizam, familijarni ili partijski

EK: Na Kosovu malo napretka, mnogo korupcije
Blic - Pre sat i 6 minuta

Na Kosovu nema slobode izražavanja, prisutan je politički uticaj na sudove, a korupcija je opšteprisutna, neke su od ocena godišnjeg izveštaja Evropske komisije, koji danas objavljuju prištinski mediji.


U izveštaju se ponovo konstatuje da u pokrajini nema napretka u procesiranju slučajeva iz marta 2004. godina, niti u potrazi za nestalima. List "Koha ditore" prenosi da EK na 52 stranice izveštaja, koji će zvanično biti objavljen u sredu, "oslikava Kosovo u dosta negativnom svetlu, bez obzira što je zabeležen nekakav napredak u političkoj stabilnosti i usvajanju zakona i zaštiti manjina". EK traži povećanje parlamentarnog nadzora nad radom kosovske vlade, zbog slučajeva političkog uplitanja prilikom određivanja ključnih položaja. U izveštaju se ističe da se radi o "imenovanju osoba na visokim civilnim položajima u ministarstvima, odborima javnih preduzeća, u Kancelariji ombudsmana, kao i u Ustavnom Sudu".

"To je narušilo kredibilitet kosovskih institucija. Političko uplitanje kada se radi o imenovanjima položaja visokog profila i dalje ostaje zabrinjavajuće pitanje", ocenjuje EK.

U izveštaju se konstatuje da je očuvana politička stabilnost, dok su u oblasti borbe protiv korupcije, upućene oštre kritike kosovskim institucijama. EK ocenjuje da u toj oblasti ima "ograničenog" napretka i da "korupcija ostaje dominantna u mnogim oblastima na Kosovu", zbog čega se traži veća saradnja Agencije za antikorupciju i Tužilaštva. Navodi se, takođe, da "saradnja u radnoj međuministarskoj grupi nije dala odgovarajuće rezultate".

"Nisu na adekvatan način istražene sumnje o korupciji i zloupotrebi i pravosudnog sistema", ističe se u izveštaju.

Uz ukazivanje na ograničenu saradnju između policije i kancelarije javnog tužioca, u izveštaju se konstatuje da "nije bilo napretka u procesuiranju slučajeva u vezi sa događajima u martu 2004. godine". Kao problem u tome, pominje se "nestanak evidencija dokaza, prognanstvo naroda, neposlušnost nekoliko kosovskih policajaca da sarađuju, kao i pretnje koje su upućene svedocima, sudijama i tužiocima". Konstatuje se da nije bilo ni mnogo napretka na polju traganja za nestalim osobama.

"Napredak u toj oblasti, 10 godina nakon nestanka osoba, ostaje usporen. Manje od 40 slučajeva je zaključeno putem poslednjeg izveštaja, ostavljajući generalni broj nestalih preko 1.800 lica", stoji u izveštaju.

EK naglašava da na Kosovu nije garantovana sloboda izražavanja.

"Nije obezbeđena potpuna nezavisnost ni Javne Kosovske radiotelevizije - RTK. Tri godine nakon stupanja na snagu, još nije primenjen na odgovarajući način Zakon o osnivanju RTK. RTK, može se slobodno reći, nije u celini ispunila svoje obaveze u vezi programa na jeziku manjinskih zajednica".

Kritike se odnose i na nedostatak slobode štampe i politički uticaj na medije, a EK ocenjuje da to nije samo slučaj sa RTK, nego sve češća pojava na Kosovu.
 
mislim da je red da ona tema ode... penziju. bilaje "uspesna", dobar deo vesti je pretvoreno u teme. sto pokazuje da su ucesnici imali sluha za odabir. nadam se da ce i sa ovom biti slican slucaj.

Citat:
Među novim ordenjem nema Karađorđeve zvezde
Autor: B. Gigović | 11.10.2009. - 00:01

Sastavljači novog zakona o odlikovanjima nisu preterano posegli za strukom, pa ovim povodom nije konsultovano čak ni Srpsko heraldičko društvo, tvrdi za „Blic nedelje“ dr Marko Popović, član tog društva. Zbog toga su iz zakona izostala najviša odlikovanja srpske vojske, poput Karađorđeve zvezde i Obilićeve medalje.Orden Svetog Save - Medalja Miloša Obilića - Orden belog orla sa mačevima - Karađorđeva zvezda


– Iako još nisam video Predlog novog zakona o odlikovanjima, znam da njime nije predviđeno staro, tradicionalno ordenje i da se prave neka nova. Među njima će se, od starih odlikovanja, jedino naći orden Belog orla s mačevima. Očigledno je da sastavljači novog zakona nisu želeli da nastave tradiciju po kojoj su odlikovanja odslikavala srpsku državnost – kaže istoričar dr Marko Popović, koji je i predsednik Upravnog odbora Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika.
Kako u Srbiji od 5. oktobra 2000. nije dodeljen nijedan orden, dr Popović smatra da se kod nas „izobičajilo sticanje časti i odlikovanja“. Međutim, kako napominje, trebao bi da postoji limit, kako se ordenje ne bi ponovo delilo bez kriterijuma.
– Izgubili smo odnos prema običnim građanima, pa ne postoji nikakav kriterijum ko i u kakvim slučajevima treba da se odlikuje – objašnjava dr Popović, i dodaje da se u donošenju ovog zakona i te kako kasni, pa zbog toga pre nekoliko dana ni ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos nije odlikovan kako dolikuje, već je proglašen počasnim građaninom.
Inače, novi zakon predviđa da predsednik Srbije ukazom dodeljuje odlikovanja, po pravilu dva puta godišnje – u februaru i junu, ali može da ih dodeli i van tih termina. Predlozi se dostavljaju Kancelariji ordena, koja se obrazuje u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, a razmatra ih Komisija za odlikovanja, čijeg predsednika i članove postavlja predsednik „iz reda uglednih ličnosti“.
„Blic nedelje“ je u pres službi Sekretarijata predsednika pokušao da sazna nešto više o odlikovanjima, ali smo dobili samo komentar da će sve pojedinosti biti poznate tek kad se zakon usvoji. Tako nismo uspeli da saznamo ni kako će ordenje izgledati niti ko će biti zadužen za izradu.
Novim zakonom je predviđeno i oduzimanje odlikovanja, ukoliko odlikovani postupa suprotno javnom poretku i moralu ili iz drugih razloga koji ga čine nedostojnim položaja nosioca odlikovanja.


А ти си изгледа одабрао оно што смо већ чули. :mrgreen:

Ова тема већ постоји:

http://forum.krstarica.com/threads/319050
 

Back
Top