Najniža planina u Japanu visoka je samo 6, 1 metar

Sensei

Master
Moderator
Poruka
70.635
Planina Benten, u prefekturi Tokušima, smatra se najnižom prirodnom planinom Japana sa visinom od samo 6,1 metar i prečnikom ispod 60 metara.

Smeštena usred plodnih polja duž Tokušiminog prefekturalnog puta 10, planina Benten je najniža planina u Japanu i jedna od najnižih na svetu.

Prosečnom čoveku je potreban samo jedan minut da stigne do vrha, a ipak preko 10.000 ljudi svake godine putuje ovamo u ovu specifičnu svrhu.

Za neke, to je samo novina penjanja na planinu visoku 6,1 metar, drugi dolaze da se dive drvetu voska, kamelijama i drugom cveću koje zovu stenovitu masu svojim domom, a nekolicina je na kratkom putovanju do svetilišta Icukušima izgrađen u čast Benzaitene, boginje mudrosti.

1718053801845.png
 
Planina Benten je zvanično otvorena za turiste 1. juna, kada se ovde organizuje manifestacija „Prvi uspon u novoj godini“ od strane lokalnih neprofitnih organizacija. Posetioci koji ovog dana dostignu vrh od 6,1 metar nagrađuju se sertifikatom o planinarenju, uz malu naknadu. Tokom godine, najkraća planina u Japanu je domaćin brojnih događaja, od festivala cvetanja trešnje do svadbenih ceremonija.

Nije iznenađujuće da je Benten ne samo najkraća već i najbezbednija planina u Japanu, bez nesreća ili izveštaja o nestalim osobama ikada zabeleženim ovde.

1718053988743.png
 

Back
Top