Najneomiljeniji grcki filosof

Platona...
Otkrio je da je uzrok požara šibica!:hahaha::mrgreen:
Palikuću nije ni pomenuo!:(

Tj.Primetio je da ima misli...
O izvorištu tih misli ni reč!
On je sve i zakuvao!:hahaha::rotf::mrgreen:

Ovo govori da sam ga bar dvaput čitao i razumeo...(Prvi put i nisam
baš najbolje razumeo ponešto iz Fedona...)
Gde je bio problem tog genijalnog mudraca među onim poludivljim Atenjanima?
Prvo u ukupnom fondusu saznanja tadašnje civilizacije i drugo u oskudnom
rečniku (naš rečnik bar tri puta opširniji time i precizniji!).
Znači:štapom i kanapom je hteo da izmeri udaljenost Meseca! Ustvari je mislio da
je Mesec takođe samo senka njegove forme-ideje...Nije ,recimo,znao za hologram,
a ni za sinapse,te za crveni pomak,kvantni skok i sl.,a što je nama daleko još
nedovoljno da sagledamo postojanje i u preostalih ,najmanje,osam dimenzija!
Ako nisam jasan,mogu se potruditi još!

Ovo govori da sam ga bar dvaput čitao i razumeo...(Prvi put i nisam
baš najbolje razumeo ponešto iz Fedona...)
Gde je bio problem tog genijalnog mudraca među onim poludivljim Atenjanima?
Prvo u ukupnom fondusu saznanja tadašnje civilizacije i drugo u oskudnom
rečniku (naš rečnik bar tri puta opširniji time i precizniji!).
Znači:štapom i kanapom je hteo da izmeri udaljenost Meseca! Ustvari je mislio da
je Mesec takođe samo senka njegove forme-ideje...Nije ,recimo,znao za hologram,
a ni za sinapse,te za crveni pomak,kvantni skok i sl.,a što je nama daleko još
nedovoljno da sagledamo postojanje i u preostalih ,najmanje,osam dimenzija!
Ako nisam jasan,mogu se potruditi još!

Ma da. Није знао за квантни скок, за теорију струна за црвени помак. Као да је Платон био научник а не филозоф. Као да су сви филозофи исто што и физичари!

Кад ћеш једном појмити да је твоја физика ограничена само на појаву и да не дотиче суштину којом се филозофија бави. Твоја наука полази од става "Свет је реалан" као од аксиома. Научни метод не доказује тај став, он га узима као аксиом. Филозоф управо тај аксиом напада а научни метод на те нападе не може ништа рећи у одбрану. Наука о томе не расправља.
Али филозофија итекако расправља.

Да ти поновим опет:

Бергсон није знао за једанаест димензија али је знао да сам тај приступ не може објашњвати суштину, па физичари избројали и 100 димензија. Небитно.

Шопенхауер није знао за открића данашње физике и математике , али је итекако знао да ма каква била та открића физика и њен темељ матаматика су ограничене само на појавни свет и не могу додирнути суштину коју зовемо "ствар по себи".

Najzad, matematika razmatra puke forme, to jest vreme i prostor, u kojima se - zarad saznanja, svojstvenog subjektu kao jedinki - ideje pojavljuju u bezbrojnim fenomenima. Znači, sve one: etiologija, morfologija i matematika, čiji je zajednički naziv nauka, slede načelo razloga u njegovim raznovrsnim oblicima, i njihova tema ostaje pojava, njeni zakoni, veze i odatle proistekli odnosi.
цитат Шопенхауер

И ти не престајеш да трпаш тај свој научни метод као одговор на филозофска питања.

Што се тиче теме.

Најнеомиљенији старогрчки филозоф , Демокрит и Леукип са својим атомима и празним простором. Зачетници материјализма који је скренуо људску мисао са области где је права суштина свега, са области идеја, на област пуке појаве , представе.

Poslednja izmena:
A ti ,inače,Ozi,dodiruješ suštinu tj.(kako je zovete vi idealisti)stvar po sebi (vama:mrgreen:)...
Koja je ,inače,nesaznajna!
Tako da niko sem vas nema upliva u nju! ! !:mrgreen:
Shvataš li ti vrli prijatelju da se vi bavite nekom religijom (putevi božiji su nedokučivi! ! !)
i da sebe promovišete u sveštenike?!

Koliko puta da kažem da je irelevantno da li je svet tvoja predstava ili je realan?
Kakve to ima veze i za šta?
Ako je svet tvoja predstava,tada su forme (ideje) pojava samo tvoje,ali se ne dešavaju po tvojoj
volji i želji,pa imaš stalno problem s njima...
Ako je svet objektivan,tada objekti imaju taj problem-teško ili nemoguće objasniti njihovo i
postojanje i "ponašanja"...
Kako god,ali i o predstavi ne možeš znati nešto ni o objektivnoj stvarnosti bez verifikacije!
A kakva verifikacijea samo može biti? E tu bih te prepustio Mužjaku koji bi ti rekao da nauka
radi ostali deo posla! Bar pokušava ! A kad pokušava-filozof stop! Da pićkulira da li su dva i dva četiri ili
ni to nije moguće? Ma da...
Tako da Ozi-majćica Zemlja te zove...;)

Jeste,Aristotelov Organon je ABCD logike za sva vremena.
Genije koji je u neka divljačka vremena (Konani i ekipa:mrgreen:) kad je
vladalo praznoverje i sujeverje,kad su harali demoni i polupani, hiroviti
bogovi Atenskog eshatona,napisao i to veoma uredno i koncizno učenje
o pravilnom logičkom mišljenju postavivši silogizme deduktivne logike
za sva vremena ljudi...

Gorgija je dospeo na loš glas zbog njegovih učenika, zbog Aristofanovih komedija, kao i zbog Sokratove, Platonove i Aristotelove kritike sofista. Gorgija je bio ne samo skeptik, već i prvi nihilista, Ničeova preteča, Makijavelijeva preteča, pa i preteča racionalista budući da se zdušno zalagao za obrazovanje i znanja koja se temelje na dokazima i iskustvu. Da ne govorimo o njegovim dostignućima na planu retorike koji su modeli kako za advokatsku delatnost, tako i političke besede.

Zasto se uopste zamarati tudjim misljenjima? Zasto ne krenuti iz pocetka, ako on uopste i postoji?! Zasto uopste i pricamo i mislimo kad cemo umrijeti? Sta da radimo ? Zasto uopste nesto da radimo? Mali covijek misli da ce njegovom znatizeljom promjeniti nesto u ovom dosadnom okruzenju. Sve je uvijek isto i sve ovo je bezpoentarno! Vi koji ste primjetili covijek umjesto covjek dovoljno ste obmanuti glupim stvarima ovoga glupog svijeta koji jedino zna okupirati vas um nebitnim stvarima da se sami izgubite u prasini nebitnog misleci da je zapravo brisete. Ako ne otkrijem kako da odem sa ove planete negdje gdje ljudska masta jos nije krocila moj zivot nije imao smisla.

Za mene je Sokrat. Bez Sokrata, Grcka je nista!
Sve sto je trazio jeste jedna stvar: nista ne treba da se veruje. Imao je drugaciji pristup za sve - i upravo to je bio njegov zlocin. Po mom misljenju sve treba da se iskusi, sve treba da se eksperimentise, i dokle god nema dokaza bez izuzetka, ne treba da se prihvati to. Cak i kada prihvatis stvar kao istinu, ako si iskren, prihvati kao delimicnu istinu, jer ko zna? sutra dan nove cinjenice mogu da budu spoznate, i moraces da promenis istinu. Jer svaki dan nove cinjenice se otkrivaju, i te cinjenice ne mogu da idu sa istinom. Covek mora da se menja, i da napravi nova mesta za nove istine. I po meni ovo je nesto jedinstveno u svetu. Od svih ljudi koji su se pretvarali da su mesaje, proroci, on je bio skroman. I zbog toga ima moje postovanje. Po meni Sokrat je bio daleko inteligentniji od ostalih, ali skrman toliko da ostane covek, nije tvrdio da je poseban, da je visi od ostalih. Jos pogotovo onda, bilo je jos teze, jer u svakoj zemlji je bio neki mesaja, prorok, poslanik bozji, sin boziji. I u to vreme covekova skromnost je gotovo iznenadjujuca za mene. Sokrat nije rekao da zivot prezivi posle smrti... jer se niko nije vratio nazad iz smrti da kaze nama prezivelim... i uzmite u obzir to vreme koje je bilo. Imao je ogromnu hrabrost kada su mu dali otrov. Skupio je svoje ucenike i rekao im "Uvek ste me pitali da li zivot prezivi ili ne, ovo je sjajna prilika... da sam umro obicnoj smrcu ne bi bila prilika, ali dat mi je otrov i otrov ubija polako... pa izvestavacu vam to poslednjeg trenutka dokle mi ne utrne jezik i ne mogu vise da pricam"
Naravno dat mu je otro i on je poceo da prica zatvorenih ociju "moje noge do kolena su mrtve, ne osecam ih... cak kada ih dodirnem, ne osecam ih... zivot je izasao iz njih... ali jednu stvar treba da zapamtite... osecam celinu sebe kao i ranije... smrt mojih nogu nije poremetilo moju svest"
"pola mog tela je sada mrtvo, ali ja sam ceo... moja svest je i dalje cela... ruke mi trnu, oci mi padaju i osecam da ce mi jezik utrnuti za koji cas, i mozda poslednja izjava koju da dam jeste - zivot prezivi posle smrti, jer mogu da vidim smrt, delovi mog tela su mrtvi, ali ja sam ceo ziv... nista ne dostaje... i siguran sam kada mi jezik prestane, oci se zatvore i moje srce prestane, nece biti razlike... ali nemojte mi verovati...kada budete umirali, isprobajte"

Po mom misljenju niko nije imao pristup kao on. Ali bas niko.

Svideo mi se zato sto je bio pokoran, naucno orijentisan veoma, nije kreirao religiju od njegovog ucenja, nije kreirao teologiju, sto je ocigledno mogao! On je bio edukovan, kulturan. I kad razmislim, potrebno je neverovatna hrabrost, toliko svesti, toliko .... da ostanes pokoran, da ostanes covek... znajuci perfektno da je ovo nacin da umre. Svidja mi se jer je bio jako protiv usvajanja ideja, i socijalnog usvajanja, kondicioniranja... jer ljudi upadnu u zamku svog kondicioniranja, rade neke stvari samo eto zato sto je tako. Sokrat je verovano u preispitivanje stvari, i obicno svako kondicioniranje je zatvor. Jedina razlika je sto su neka kondicioniranja sa zlatnim resetkama, a neka sa zardjanim resetkama. Ljudi su totalno bezbedni unutra, ali su izgubili svoju slobodu - ni ne znajuci za to.

Back