Najmanji vinograd na svetu - Italijan na terasi gaji lozu, boca vina košta 5.000 EUR

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.680
Najmanji vinograd na svetu - Italijan na terasi gaji lozu, boca vina košta 5.000 EUR

Na minijaturnom prostoru ekscentrični vinar uzgaja crno grožđe za tek 29 boca godišnje, koje se prodaju u umetničkoj galeriji Bonsioni Arte, nekoliko ulica dalje, po vrtoglavoj cifri.Italijan Tulio Masoni proizvodi jedno od najekskluzivnijih vina na svetu – ali ne želi da ga iko pije. Preduzetnik, kolekcionar umetnina i bivši investicioni bankar vlasnik je, kako kaže, najmanjeg vinograda na svetu.

Smestio se na vrhu palate iz 16. veka u rodnom mestu "tricolore" italijanske zastave. Grad Ređo Emilija nalazi se "u sendviču" između Parme i Modene, u kraju koji je Italiji dao neke od njenih najpoznatijih izvoznih proizvoda, uključujući Ferari i Lamborgini, prosciutto di Parma i ragù alla bolognese, kao i lazanje i torteline.

Vinograd Tulija Masonija možete naći na krovu ulice Via Mari 10, što je ujedno adresa i naziv samog vina. Iako je imao "pravi" vinograd nedaleko od grada, zaključio je da je na njemu više potrošio nego zaradio, pa ga je prodao. Kako je ispričao za CNN, dvadeset godina nakon toga zažalio je, pa napravio džepni vinograd

Na prostoru veličine garaže, odnosno 18,5 kvadratnih metara, Tulijo uzgaja grožđe sorte sangiovese za 29 boca godišnje, koje se prodaju u umetničkoj galeriji Bonsioni Arte, nekoliko ulica dalje, za vrtoglavih 5.000 EUR.

- Moje vino oblik je umetničkog izražavanja, filozofska provokacija, nešto što treba držati u dnevnoj sobi kako biste o tome mogli razgovarati s prijateljima, govoriti im o ludaku koji je podigao vinograd na krovu - rekao je Masoni, koji svoj urbani vinograd upoređuje s točkom bicikla francuskog umetnika Marsela Dišana – običnog točka koji je umetnik stavio na stočić u pariskom studiju 1913, a ubrzo osmislio i poznatu seriju običnih predmeta predstavljenih kao umetnost, nazvanu Readymades.

„Ako ugledate točak bicikla u dnevnoj sobi, a ne u garaži, shvatićete koliko je lep“, rekao je Masoni. „Moj vinograd je takav: neočekivan je, stimuliše mozak, podstiče nove misli. Via Mari 10 je psihovino, maser mozga, naše sive ćelije atrofirane konvencijama i misaonim obrascima. To je vino živa kreativnost, simulakrum savremenih protivrečja stvarnosti“, kaže vinar.

Veza između vina i umetnosti počinje lozom koja raste na rešetkama, delu lokalnog vajara Oskara Akorsija. Vino odležava u umetničkim hrastovim bačvama Lorenca Menocija koje predstavljaju muškarca i ženu. Đuzepe Kamunkoli, poznati Marvelov crtač stripova, koji je rođen u Ređo Emiliji, potpisuje vinske etikete. Zbog svega toga Tulio podstiče svoje kupce da nikada ne otvaraju boce, već da ih tretiraju kao umetnine.

„Ja sam jedini proizvođač vina na svetu koji kaže da ne biste trebali da pijete njegovo vino“, rekao je.

link
 
1691666624-vinograd-750x417.jpg
 

Back
Top