Najmanji muzej na svetu

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.543

Najmanji muzej na svijetu​

Zagreb dobio Najmanji muzej na Svijetu! – Jedinstveni muzejski postav s dosad neizlaganim radovima Vladimira Dodiga Trokuta
Najmanji muzej na svijetu – „Trokut”


Antimuzej je na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2021. godine, uoči prve godišnjice vlastitog formalnog osnivanja, otvorio poseban antimuzejski postav – Najmanji muzej na svijetu „Trokut”.
nam1.jpgCilj je ovog projekta antimuzejske zbirke i izložbe učiniti dodatno atraktivnima kako domaćoj, tako i međunarodnoj publici, ali istovremeno i razvijati raznolikost načina na koji se gotovo u hodu mijenjaju i postavljaju pojedini postavi antimuzejskih zbirki, a posebno se to odnosi na zbirke i pojedine radove kao i kolekcije Vladimira Dodiga Trokuta.


Dosadašnji najmanji muzej na svijetu smješten je u staroj telefonskoj govornici u Velikoj Britaniji, pa je time Najmanji muzej na svijetu „Trokut” više nego tri i pol puta manji od tog muzeja.


Ukupna visina Najmanjeg muzeja na svijetu „Trokut” iznosi 177 cm, a širina 47,5 cm. Visina samog izložbenog prostora u kojem su postavljene zbirke jest 83 cm, a visina polica na kojem su izlošci prezentirani 80 cm, dok je širina polica 7,5 cm, a dužina polica 22 cm. Gledano u kvadraturi prostora, Najmanji muzej na svijetu „Trokut” smješten je u prostoru veličine 0,16 kvadratnih metara, što je višestruko manje od dosadašnjeg najmanjeg muzeja u Velikoj Britaniji.
nam7.jpg


Konceptualno, Najmanji muzej na svijetu „Trokut” također je muzejski sadržajniji i raznolikiji od svojeg prethodnika. Naime, u „Trokutu” se nalazi čak osam zbirki, i to: Zbirka akademskog kipara Renea Hollosa; Zbirka umjetničkog kolektiva i centra Bek; Zbirka Trokut; Zbirka Emocionala; Zbirka Dizajnerski atelje Slavijapromet; Umjetnička zbirka; Zbirka umjetničkog kolektiva Trash Will Smash (TWS) i to umjetnina s njihove posljednje zajedničke izložbe 2016. godine; te Zbirka bibiloteka.


Od pojedinačnih izložaka, posebno su značajni do otvaranja Najmanjeg muzeja na svijetu „Trokut” neizloženi radovi: Vladimir Dodig Trokut – „Šaljica za gutanje slova”; Vladimir Dodig Trokut – „Sobno sunce”; Vladimir Dodig Trokut – „Vrč ide na vodu dok se ne razbije”; Vladimir Dodig Trokut – „Čarobna kutijica”; Vladimir Dodig Trokut – „Djetinjstvo”; Vladimir Dodig Trokut – „I Marsovci imaju srce” i Vladimir Dodig Trokut – „Ispijeno”. Zatim skulpture žena akademskog kipara Renea Hollosa koji je bio dugogodišnji bliski prijatelj i suradnik Vladimira Dodiga Trokuta; slika Marije Čurčić – „Rovinj”; slika umjetnice Antonije Poljan; slika iz umjetničkog kolektiva Bek – „Mornar”, kao i slika – „Zeleno”; a tu su i dvije grafike i dvije oslikane limenke umjetničkog kolektiva Trash Will Smash; zatim ekumenska skulptura umjetnice Vere Fischer; te skulptura „Crna glava” iz Dizajnerskog ateljea Slavijaprometa. U najmanjem muzeju na svijetu izložen je i fotoaparat kojeg je Vladimiru Dodigu Trokutu darovala poznata fotografkinja Marija Braut; a tu je i poznato „Muzejsko jaje”, jedan od glavnih Trokutovih antimuzejskih motiva, izrađeno u Dizajnerskom ateljeu Slavijaprometa. U Zbirci Emocionala zanimljivi su i izlošci vitraj „Nasmijano Sunce” i Pismo Ankici iz 1963. godine; a još jedna zanimljivost iz Zbirke Dizajnerskog ateljea Slavijaprometa je izvorni stari željezni ključ stare tvornice leda Zagrebačke ledane, s početka 1900-ih.

Najmanji muzej na svijetu „Trokut” stalni je muzejski postav, kojeg je povodom Međunarodnog dana muzeja osnovao Antimuzej i dostupan je posjetiteljima Antimuzeja u redovno radno vrijeme ili prema dogovoru.
 

Back
Top