Najlepši srednjovekovni gradovi Nemačke

Lada

Legenda
Poruka
52.215
U Nemačkoj su u srednjem veku nastajali gradovi, uglavnom smešteni oko utvrđenih dvoraca, ali koji su dobili određenu nezavisnost u pogledu trgovine i donošenja zakona. Širenje posla dovelo je do prosperiteta, izgradnje kuća i razvoja umetnosti.

Izvrsno očuvani ili obnovljeni srednjovekovni gradovi u Nemačkoj odražavaju bogatu istoriju i kulturu srednjeg veka. Živopisna arhitektura, muzeji i pozorišne predstave koje nude vratiće vas u vreme vitezova u blistavim oklopima, trubadura i izgradnji velikih katedrala – ali i u razarajuće ratove i pošasti .
 
Rotenburg ob der Tauber u Srednjoj Frankoniji je najznačajniji nemački srednjovekovni grad. On je takođe i primer uspešne obnove, jer je nažalost skoro 40 procenata grada bilo uništeno ili oštećeno tokom Drugog svetskog rata.

Osnovan 1170. godine, Rotenburg je postao slobodni carski grad u kasnom srednjem veku. Snažna odbrana bila je imperativ i zato grad ima veliki zid koji ga u potpunosti okružuje. Dug je više od 3 milje i ima 42 kule. Možete ući kroz Klingenturmtor i šetati koliko god želite, uživajući u pogledu na grad i Tauber. Uputite se do pijačnog trga i divite se gradskoj kući sa njenim gotičkim leđima i renesansnom fasadom.

Grad je možda najpoznatiji po svojim šarmantnim drvenim kućama, pa obavezno prošetajte ulicama Šmidgase ili Herrngase, gde se većina njih nalazi. Najstarija crkva u gradu je crkva Svetog Jakova sa oltarskim remek-delom Tilmana Rimenšnajdera. O tamnijoj strani srednjeg veka možete saznati ako posetite Muzej srednjovekovnog zločina i pravde.

Ako možete, posetite Rotenburg oko Božića. Gradska božićna pijaca jedna je od najlepših u Nemačkoj.
10120854435f8815ee9b536195252964_690x460.jpg
 
Goslar

Mnogo veću srednjovekovnu slavu ima Goslar, smešten u Donjoj Saksoniji u podnožju planina Harc. Goslar, koji je pod zaštitom Uneska, svoje ogromno bogatstvo duguje rudniku srebra koji ovde postoji od 10. veka. Nekadašnje sedište nemačkih careva Rimskog carstva, za dominantnu poziciju ima Kajzerfalc, carsku palatu. Posetite raskošne sobe i saznajte sve o njihovoj istoriji.

Bogatstvo građana Goslara objašnjava veličinu gradskih kuća i sjaj crkava. Istaknuti su pijačni trg, toranj akumulatora Zvinger i Nojerkirše iz 12. veka.

Svuda u Goslaru ćete pronaći reference na Harzer Roler. To se odnosi na dve stvari: kanarince koji su držani u rudnicima radi upozoravanja rudara na neposredne eksplozije i veoma jak, svež sir u obliku kobasice.
DSC_0356-4.jpg
 
Kvedlinburg (Quedlinburg), takođe smešten u planinama Harc, još je jedno mesto na listi Uneskove svetske baštine. Gradski zamak na vrhu planine gleda gordo sa visine na 1.300 i 2.000 poludrvenih srednjovekovnih kuća. To je jedna od najvećih kolekcija ovakvih domova u celoj Evropi i, što je najbolje, u originalnom je stanju. Kvedlinburg tokom Drugog svetskog rata nije pretrpeo nikakvu štetu od bombi.

Spoljni prsten starog grada čine prelepe art deko zgrade, tako da ćete u blizini pronaći različite oblike arhitekture. Vrhunac lepote vas čeka u Fakverkmuzeum im Standerbau, gradskoj kući iz 13. veka koja je jedini muzej te vrste na svetu.

Kvedlinburg je popularna turistička destinacija, pa ako je moguće, izbegavajte posete tokom letnjih meseci. Ulice su strme i često klizave, pa su dobre cipele za šetnju obavezne.
 

Dinkelsbul

Ako bismo morali da navedemo manu prethodnog Rotenburga, to je veliki broj turista. U blizini se nalazi još jedan šarmantni gradić – Dinkelsbul, ali u njemu je mnogo manja gužva. Zanimljiv je po tome što je tokom Reformacije prihvatao i protestante i katolike. Kućice su kao iz bajke, a karakterišu ih slatki prozorčići.

Predstavlja savršeno mesto u kojem ćete moći da se upoznate sa nemačkom kulturom i svakodnevnim načinom života i to bez da se gurate po ulicama zbog velikog broja posetilaca.
 

Libek

Na severu Nemačke nalazi se jedan od najčudesnijih srednjovekovnih gradova uopšte sa prelepim starim gradskim jezgrom – Libek. I dan-danas ovde opstaje čuvena kapija iz 15. veka građena od crvenih cigli. U gradu se nalazi nekoliko crkvi i u svakoj od njih ćete otkriti zanimljivosti iz crkvene umetnosti.

Ono što karakteriše ovaj grad jeste što se nalazi odmah pokraj mora, pa ćete uživati u pogledu na pučinu i brodove. Libek je, takođe, nadaleko čuven po marcipanima.
 

Regensburg​

Ovaj bavarski grad nalazi se na ušću tri reke: Dunava, Nabe i Regena. Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a i najveći srednjovekovni stari grad severno od Alpa, sa skoro 1.500 objekata na spisku. Gradski kameni most preko Dunava od 25 milja, izgrađen između 1135. i 1146. godine, remek-delo je srednjovekovnog inženjerstva. Most je otvorio trgovinu sa severnom Evropom i Venecijom i grad učinio prilično bogatim. Regensburg se proslavio zlatom i tkaninama. Bogati su se međusobno takmičili u izgradnji najraskošnijih kuća sa najvišim mogućim kulama. Krenite do Haidplatz-a, gde su se nekada održavali turniri, i ispitajte kuću Zlatnog krsta. Još jednu strukturu koju treba videti je živopisna Kuća Golijata. Posetite Istorijski muzej Regensburg u bivšem samostanu za pregled istorije.

regensburg-old-town-germany-1021x580.jpg


Izvor:travelmagazine.rs
 

Ulm​

Ulm, osnovan oko 850. godine, takođe se nalazi u Bavarskoj i na Dunavu. Njegova najznačajnija zgrada je Ulmer Munster, izgrađena 1377. godine, koja ima najviši zvonik na svetu. Kao i kod Regensburga, lokacija reke Ulm donela je trgovinu i bogatstvo u područje koje je postalo poznato po proizvodnji tekstila. Posetite Ribarsku četvrt da pogledate srednjovekovnu arhitekturu i divite se krivoj kući koja još uvek stoji. Umetnost i zanat cvetali su u Ulmu tokom srednjeg veka, kako je dokumentovano u divnom muzeju Ulm. Još jedan vrhunac grada je Krone Inn gostionica, raskošna zgrada u kojoj bi se carevi i kraljevi zaustavljali tokom putovanja.

Ulm-cathedral-Danube-River-Germany.jpg
106812960-ulm-germany-views-of-ulm-marktplatz-market-square-with-the-rathaus-town-hall-right-and-stadtbiblioth.jpg


Izvor:travelmagazine.rs
 

Majsen

Jedan je od najstarijih gradova u Saksoniji, tako da je vredan posete. Na prvi pogled, zbog svojih crvenih krovova i zamka sa katedralom na brdu iznad grada, veoma podseća na Prag. Ali, kulturni identitet grada je 100 odsto nemački.

Ono po čemu je Majsen poznat jeste izrada porcelana koja je ovde starovala još pre pet-šest vekova, a održala se sve do danas. Albrehtsburg, gradski zamak, star je više od šeststo godina, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se katedrala građena u gotskom stilu.

2290298.jpeg


Izvor:elle.rs
 
Бамберг (нем. Bamberg) је град у немачкој савезној држави Баварска, у области Горња Франконија. У Бамбергу се налази универзитет, седиште бискупије и локалне управе. Град је центар региона у коме живи око 200.000 становника.

Стари центар града је најстарије неизмењено градско језгро у Немачкој, и од 1993. је под међународном заштитом УНЕСКО-а.

Бамберг, који је такође називан „Франачки Рим“ распростире се на седам брежуљака у долини реке Регниц. Заводљивим кућицама на речним бреговима некада насељеним рибарима говорило се да је то „Мала Венеција“ (Kleine Venedig). У његовом историјском језгру (Bürgerstadt) су густо саграђене зграде и град је проткан криволиниским улицама. Бамберг има и светски раритет у виду готске зграде скупштине, која стоји по средини моста на реци. Скупштинска зграда је била у првој половини 18. века преградњом изведена у барокном стилу.

altes_rathaus_bamberg.jpg

BambergAltesRathausGettyImages-523807412ValThoermer-5a38d1aa13f12900377137ea.jpg

bamberg-m.jpg
 

Back
Top