Quantcast

Najlepši srednjovekovni gradovi Nemačke

Lada

Elita
Moderator
Poruka
24.206
U Nemačkoj su u srednjem veku nastajali gradovi, uglavnom smešteni oko utvrđenih dvoraca, ali koji su dobili određenu nezavisnost u pogledu trgovine i donošenja zakona. Širenje posla dovelo je do prosperiteta, izgradnje kuća i razvoja umetnosti.

Izvrsno očuvani ili obnovljeni srednjovekovni gradovi u Nemačkoj odražavaju bogatu istoriju i kulturu srednjeg veka. Živopisna arhitektura, muzeji i pozorišne predstave koje nude vratiće vas u vreme vitezova u blistavim oklopima, trubadura i izgradnji velikih katedrala – ali i u razarajuće ratove i pošasti .
 

Lada

Elita
Moderator
Poruka
24.206
Rotenburg ob der Tauber u Srednjoj Frankoniji je najznačajniji nemački srednjovekovni grad. On je takođe i primer uspešne obnove, jer je nažalost skoro 40 procenata grada bilo uništeno ili oštećeno tokom Drugog svetskog rata.

Osnovan 1170. godine, Rotenburg je postao slobodni carski grad u kasnom srednjem veku. Snažna odbrana bila je imperativ i zato grad ima veliki zid koji ga u potpunosti okružuje. Dug je više od 3 milje i ima 42 kule. Možete ući kroz Klingenturmtor i šetati koliko god želite, uživajući u pogledu na grad i Tauber. Uputite se do pijačnog trga i divite se gradskoj kući sa njenim gotičkim leđima i renesansnom fasadom.

Grad je možda najpoznatiji po svojim šarmantnim drvenim kućama, pa obavezno prošetajte ulicama Šmidgase ili Herrngase, gde se većina njih nalazi. Najstarija crkva u gradu je crkva Svetog Jakova sa oltarskim remek-delom Tilmana Rimenšnajdera. O tamnijoj strani srednjeg veka možete saznati ako posetite Muzej srednjovekovnog zločina i pravde.

Ako možete, posetite Rotenburg oko Božića. Gradska božićna pijaca jedna je od najlepših u Nemačkoj.
 

Lada

Elita
Moderator
Poruka
24.206
Goslar

Mnogo veću srednjovekovnu slavu ima Goslar, smešten u Donjoj Saksoniji u podnožju planina Harc. Goslar, koji je pod zaštitom Uneska, svoje ogromno bogatstvo duguje rudniku srebra koji ovde postoji od 10. veka. Nekadašnje sedište nemačkih careva Rimskog carstva, za dominantnu poziciju ima Kajzerfalc, carsku palatu. Posetite raskošne sobe i saznajte sve o njihovoj istoriji.

Bogatstvo građana Goslara objašnjava veličinu gradskih kuća i sjaj crkava. Istaknuti su pijačni trg, toranj akumulatora Zvinger i Nojerkirše iz 12. veka.

Svuda u Goslaru ćete pronaći reference na Harzer Roler. To se odnosi na dve stvari: kanarince koji su držani u rudnicima radi upozoravanja rudara na neposredne eksplozije i veoma jak, svež sir u obliku kobasice.
 

Lada

Elita
Moderator
Poruka
24.206
Kvedlinburg (Quedlinburg), takođe smešten u planinama Harc, još je jedno mesto na listi Uneskove svetske baštine. Gradski zamak na vrhu planine gleda gordo sa visine na 1.300 i 2.000 poludrvenih srednjovekovnih kuća. To je jedna od najvećih kolekcija ovakvih domova u celoj Evropi i, što je najbolje, u originalnom je stanju. Kvedlinburg tokom Drugog svetskog rata nije pretrpeo nikakvu štetu od bombi.

Spoljni prsten starog grada čine prelepe art deko zgrade, tako da ćete u blizini pronaći različite oblike arhitekture. Vrhunac lepote vas čeka u Fakverkmuzeum im Standerbau, gradskoj kući iz 13. veka koja je jedini muzej te vrste na svetu.

Kvedlinburg je popularna turistička destinacija, pa ako je moguće, izbegavajte posete tokom letnjih meseci. Ulice su strme i često klizave, pa su dobre cipele za šetnju obavezne.
 

Slične teme


Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.