Najlepša Srbska reč

Шта ћемо са србизимима попут као што су: имплементација, бенефит, ћао, инпут, аутфит, тим билдинг...?
nista... ko upotrebljava te izraze, nek ih upotrebljava i dalje! mislim da ne treba da izmisljamo "na silu" nakaradne izraze kao sto to rade hrvati. jezik je ziva stvar i uvek se menja, siguran sam da ima i mnogo stranih reči koje su danas potpuno uobicajene (kao npr. automobil, vikend, televizija, fabrika, telegram, hemija, univerzitet, bicikl, itd.) a recimo pre 100 ili 200 god. bi neki "velikosrbi patrijote" (poput ovog debila iz Engleske iz uvodnog posta) isto rekli da je to skrnavljenje jezika i da treba naše nove reci da smisljamo!

nista... ko upotrebljava te izraze, nek ih upotrebljava i dalje! mislim da ne treba da izmisljamo "na silu" nakaradne izraze kao sto to rade hrvati. jezik je ziva stvar i uvek se menja, siguran sam da ima i mnogo stranih reči koje su danas potpuno uobicajene (kao npr. automobil, vikend, televizija, fabrika, telegram, hemija, univerzitet, bicikl, itd.) a recimo pre 100 ili 200 god. bi neki "velikosrbi patrijote" (poput ovog debila iz Engleske iz uvodnog posta) isto rekli da je to skrnavljenje jezika i da treba naše nove reci da smisljamo!
Прика, до јучер смо имали српске ријечи за имплементације, бенефите, инпуте, аутфите, ћао и слично. Хрвати чувају језик и због тога им скидам капу. Зашто фотокопија ако може преслика, веш машина-перилица и слично? Глупо ми је кад ћевап (који се користи поодавно) преименујеш у мљевеник...

naravno da sam pre za obrazovanje nego edukacija
ali nekada se i preteruje. sećam se časopisa Mikro, pretvorili su se u talibane
za Notepad su smislili pojam urednik teksta :))))) ne razumem zašto je strašno reći editor
i dalje, svi mi kažemo hard disk a ne tvrdi disk.

И на тараби свашта пише. Овај текст препун грешака и политички мотивисани тврдњи је писао неко очигледно исфрустриран и под великим утицајем политике, псеудоисторије и псеудолингвистике. Упс, три позајмљенице искористих! 🤭

Исправно је.
Било је исправно, некад. Било је још и пре тога исправно и ,,српски", кад никакве стандардизације није ни било. И сами Немањићи су писали ,,српски", на фрескама још увек стоји.

Свако може да одабере. Нема везе ко колико воли Србију са овим. Волимо је сви. 🇷🇸❤️
Не бира се, иначе не би постојала граматичка и правописна правила, него би једино правило било ,,бирајте сами". Па бисмо могли да бирамо сами да реченице почињемо малим словом, интерпункцијске знаке стављамо где ми изаберемо, и користимо глагољицу уместо Србиц... пардон, ћирилице.

Барем на потфоруму Образовање ваља поштовати, а не силовати матерњи језик.

Zašto je 'proseravanje'?
Reč 'praskozorje' izabrana je prošle godine za najlepšu srpsku reč na konkursu 'Mart, mesec najlepše srpske reči'.

Nije baš toliko uobičajena osim ako nisi pesnik- romantik ;)
baš ovo. sad je odjednom svima omiljena reč neka pesničko-romantična. ma idi, nisam znala da su svi toliki pesnici romantici

po mom mišljenju najlepša srpska reč je beton a odmah posle nje sekira

Back