Najlakši i najteži jezici za učenje

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
23.085
NOVE studije izdvojile su najlakše i najteže jezike sveta.
Da li ste se nekada zapitali koji su to jezici najlakši, a koji najteži na svetu?
1735847188495.png
Iako ne postoji jednoglasan odgovor na to pitanje jedan od često citiranih izvora je Foreign service intitute (FSI) sistem koji rangira jezike prema tome koliko dugo je govornicima engleskog govornog područja obično potrebno da nauče određeni jezik.

FSI sistem rangiranja sastoji se od pet kategorija, poređanih od najlakše do najteže na osnovu toga koliko sati učenja bi trebalo osobi da postigne profesionalnu veštinu.

Prva kategorija obuhvata jezike za koje je obično potrebno oko 24-30 nedelja učenja, odnosno 600 do 750 sati nastave kako bi se dostigao nivo S-3/R-3, što je otprilike jednako nivou B2/C1. U ovoj grupi našli su se jezici poput danskog, holandskog, francuskog, italijanskog, norveškog, portugalskog, rumunskog, španskog i švedskog.

Nemački jezik zahteva oko 30 nedelja ili 750 sati te je svrstan u zasebnu drugu kategoriju.

Treća kategorija obuhvata jezike za koje je potrebno 36 nedelja učenja, odnosno 900 radnih sati. Tu se radi o jezicima s lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski poput indonezijskog, malezijskog i svahili jezika.

Srpski među težim jezicima

Četvrta kategorija odnosi se na jezike s još značajnijim lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski, što zahteva oko 44 nedelja ili 1100 sati učenja.

U ovu kategoriju pripadaju: albanski, amharski, armenski, azerbejdžanski/azerski, bengalski, bosanski, bugarski, burmanski, hrvatski, češki, estonski, finski, gruzijski, grčki, hebrejski, hindski, mađarski, islandski, kmerski, letonski, litavski, makedonski, mongolski, nepalski, pašto, persijski, poljski, ruski, srpski, sinhalski, slovački, slovenački, tagaloški, tajlandski, turski, ukrajinski, urdu, uzbečki, vijetnamski, xhosa (nigersko-kongoanski jezik), zulu.

I u poslednjoj, petoj kategoriji nalaze se jezici koji su izuzetno teški za govornike engleskog jezika i iziskuju 88 nedelja, odnosno 2200 sati učenja.

Među njima su arapski, japanski, korejski, kantonski (kineski) i mandarinski (kineski) jezik.

Novosti

Nemački jezik zahteva oko 30 nedelja ili 750 sati te je svrstan u zasebnu drugu kategoriju.
ne bih rekao, nemacki je jedan od najtezih koji sam video,

a madjarski jedan od najlaksih (nema rodova, realno nema ni clanova mada ima 1/2, kratke reci, pishe se kao shto se govori, sklapanje recenice prati nacin razmishlanja, reci su dosta opisne...)

takodje engleski je jedan od najlakshih - skoro da nema gramatike, malo ne pishu kao shto govore al ajd sad.. mora neshto i napamet

u lake bih svrstao i srbski, jer je generalno sve pravilno (nema nepravilnosti koje se uche napamet)

Engleski je prilično lak jer nema rodove ni padeže, mada ima nekih gramatičkih začkoljica, ali to se savlada vremenom. Meni lično je francuski težak za savladavanje; učio sam ga godinama u osnovnoj i srednjoj i nikad ga nisam savladao kako valja. Doduše nikad nisam imao ni neku veliku želju da ga naučim, on mi je praktično nametnut.

Ja sam čitao da je mađarski najteži, a i njima je najteža učenje drugih jezika.
Takođe finski jer su srodni, kao i islandski jer on skoro da nema pozajmljenica iz drugih jezika.

Naravno da je engleski najlakši za učenje, ali to manje ima veze sa svojstvima samog jezika, a više sa njegovom globalnom medijskom i kulturnom dominacijom. Mlade generacije najlakše nauče engleski zato što su mu izložene od rođenja. Ranije samo kroz filmove i muziku, a sada kroz sve moguće online sadržaje.

Inače, postoje aspekti engleskog koji uopšte nisu laki. Pravila pisanja praktično ne postoje. Sve mora da se nauči napamet. Osim toga, engleski ima izuzetno bogat vokabular. I najškolovaniji izvorni govornik naići će često na riječi kojima ne zna značenje.

Back