Najki je toliko pukao da su angažovali Kim Kardašijan da pomogne

Sensei

Master
Moderator
Poruka
86.828
Nike je u padu. Prodaja je u padu, njene akcije su izgubile više od četvrtine vrednosti tokom prošle godine, a novom izvršnom direktoru je potrebna pomoć da se okrene oko zastarele atletske kompanije. I tu sad ulazi Kim Kardashian.

Nike je u partnerstvu sa Kardašijan za novi brend pod nazivom „NikeSkims“, zajedno su objavili u utorak kompanija i modni mogul. Kolekcija, koja je zasnovana na njenoj popularnoj liniji odeće za oblikovanje, „poremetiće globalnu industriju fitnesa i aktivne odeće sa najboljom inovacijom u klasi u službi svih sportistkinja“, navodi se u saopštenju za štampu.

1739913916117.png

Još jedan dokaz za "Go WOKE, go broke"

U međuvremenu, Nike se suočava sa teškom konkurencijom od početnih brendova kao što su Hoka i On (niukad čuo, blam me :)).

Osim toga, kupci menjaju svoje ponašanje, odbacujući diskrecionu kupovinu skupih patika i atletske odeće radi osnovnih stvari i iskustava kao što su koncerti i putovanja.

Nike je nedavno promenio izvršne direktore kako bi pomogao da se kompanija preokrene.

U međuvremenu, Nike se suočava sa teškom konkurencijom od početnih brendova kao što su Hoka i On (niukad čuo, blam me :)).

Osim toga, kupci menjaju svoje ponašanje, odbacujući diskrecionu kupovinu skupih patika i atletske odeće radi osnovnih stvari i iskustava kao što su koncerti i putovanja.

Nike je nedavno promenio izvršne direktore kako bi pomogao da se kompanija preokrene.
Hoka, On, Merell, La Sportiva, Salomon i sl su uglavnom poznati po hiking or walking shoes and boots. Neprikosnoveni u sportskoj obuci su i dalje Nike, Adidas i Asics.

U 2024 Nike je imao rast prodaje i ukupan prihod je 51,3 milijarde us$, Adidas je takodje zabelezio rast prodaje ali tek ukupno 21,9 milijardi us$. Tako da ne znam gde si iskopao podatke da je Nike pukao. Kad odes u neki veliki trzni centar ili outlet u USA/Canadi ispred Nike prodavnice se ceka red a u Adidas prodavnicu mozes da udjes kako hoces (jedini red ispred Adidas storea sam video prosle godine kada je bilo snizenje Original branda odnosno Samba i Spezial patika od 40-60%).

Inace ja sam veliki fan Adidasa jos od detinjstva i Wibledon patika koje je u Sovenijasportu prodavala Planika. Cak danas pravim svoju kolekciju posebnih edicija Spezial patika, pa tako imam njihove patike Blackburn, Manchester United, Bayern, Bauhaus, Maradona. Jedno vreme sam koristio i njihove Terex hiking patike (poprilicno hajkujem) ali sam u medjuvremenu otkrio bolje.

Iako je sedište kompanije danas u Goliti u Kaliforniji, a ime joj potiče sa Novog Zelanda (više o tome kasnije), Hokaje osnovana u francuskim Alpima. Osnivači brenda su francuski sportisti, avanturisti i dizajneri proizvoda, Nico Mermoud, Jean-Luc Diard i Christophe Aubonnet u blizini Šamonija u Francuskoj.

-citat-

Problem sa Najki brendom je što siu se bili mnogo oslonili na WOKE.

Sada snose posledice.
Stos je sto patiku ili dres sem zastitnog lica prodaju i kvalitet i cena. Kad Nike, Asics, Adidas ili Salomon objave veliku rasprodaju njihovih pozanatijih linija ispred prodavnica imas gomilu kupaca. Da ne pisem o online narudzbinama.

Revenue Increase US$51.36 billion (2024)
Operating income Increase US$6.472 billion (2024)
Net income Increase US$5.700 billion (2024)
Total assets Increase US$38.11 billion (2024)
Total equity Increase US$14.43 billion (2024)
Number of employees 79,400 (2024)
Subsidiaries Converse
Website nike.com

Vidi, vidi, u 2024 imaju profit a ne gubitak. Pa kome onda verovati? I ima li to veze sa woke-om?

ma koja propast , profit u milijardama dolaresa.....
Ma da, imaju neto profit od 5,7 milijardi na ukupne prihode od 51,36 milijardi ili 11,1%.
Sta mislite koliko stvarno imaju troskove po paru proizvedenih patika u Vijetnamu ili Bangladesu kada silne sportiste placaju po par destina miliona $ godisnje da bi im bili zastistna lica a ostaje im toliko za neto profit. Secam se da su kritikovali Letece visocanstvo da uzima 100 miliona od Najkija a da dete koje u Aziji radi na proizvodnji patika koje Najki prodaje u USA zaradi 1$ dnevno.

U trznom centru pored moje kuce ima na ulazu ogroman reklamni pano za NBA igrace koji nose dresove sa logom Nikea, medju bracom Jamesom, Cuurry-je, i Antetokounmpo-om je i nas Jokara. Znam da im timovi imaju kolektivne ugovore sa Nikeom ali ko zna koliko oni sami dobijaju za to da ih okace tako negde.

Subsidiaries Converse
Website nike.com

Vidi, vidi, u 2024 imaju profit a ne gubitak. Pa kome onda verovati? I ima li to veze sa woke-om?
Nemam razloga da ne verujem kada CNN napiše
"Prodaja je u padu, akcije su izgubile više od četvrtine vrednosti tokom prošle godine"

Nemam razloga da ne verujem kada CNN napiše
"Prodaja je u padu, akcije su izgubile više od četvrtine vrednosti tokom prošle godine"
Jedino tacno sto je napisao da im je stock prosle godine pao za 25% ali nije istina da im je prodaja pala, imaju 0,28% rast 2024 u odnosu na prethodnu godinu.
(Revenue Increase US$51.36 billion (2024) - obrati paznju - INCREASE)
Zasto bi verovao nekom anonimnom novinaru CNN-a da se razume u ekonomiju ili da uopste ima normalne a ne zle namere? Zasto bi uopste bilo sta verovao CNN-u? (seti se samo kako su fabrikovali vesti o Srbiji, Iraqu, Libiji, kako izvestavaju sa americkih izbora, mnogo g.ov.njiva i lazljiva agencija) Ja sam njihove vesti prestao da pratim pre 25+ godina, nevidjena go.vna koja su izmisljali vesti protiv Srbije.

Subsidiaries Converse
Website nike.com

Ne znam gde ti čitaš ali evo šta kaže gugl (i stavlja Nike kao izvor)

Prihodi kompanije NIKE, Inc. iznosili su 12,4 milijarde dolara, što je pad od 8 procenata u odnosu na prethodnu godinu i pad od 9 procenata na neutralnoj osnovi.
Prihodi brenda NIKE iznosili su 12,0 milijardi dolara, što je pad od 7 procenata na osnovu izveštaja i pad od 8 procenata na neutralnoj osnovi, usled pada u svim geografskim oblastima.

1739919679748.png

NIKE annual revenue for 2024 was $51.362B, a 0.28% increase from 2023.
NIKE annual revenue for 2023 was $51.217B, a 9.65% increase from 2022.
NIKE annual revenue for 2022 was $46.71B, a 4.88% increase from 2021.
NIKE annual gross profit for 2024 was $22.887B, a 2.67% increase from 2023.
NIKE annual gross profit for 2023 was $22.292B, a 3.79% increase from 2022.
NIKE annual gross profit for 2022 was $21.479B, a 7.6% increase from 2021.
NIKE annual operating income for 2024 was $6.311B, a 6.69% increase from 2023.
NIKE annual operating income for 2023 was $5.915B, a 11.39% decline from 2022.
NIKE annual operating income for 2022 was $6.675B, a 3.78% decline from 2021.
NIKE annual net income for 2024 was $5.7B, a 12.43% increase from 2023.
NIKE annual net income for 2023 was $5.07B, a 16.14% decline from 2022.
NIKE annual net income for 2022 was $6.046B, a 5.57% increase from 2021.
itd
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/NKE/nike/net-income

A ono sto si ti sa Nikeovog sajta kopirao odnosi se na pojam "year-over-year" a sto ocito ne razumes. To znaci da iako Nike ima rast prihoda u 2024-toj godini kao i neto profit u 2024 taj prihod i profit su manji nego prethodne godine u odnosu na pretproslu godinu (2024 je rast prihoda 0,28%, 2023 je 9,65% itd). Znaci oni i dalje posluju pozitiva a ne kao sto kaze CNN.

Back